Ένα σκληρό lockdown όπως του Μαρτίου, που θα διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο τα κρούσματα και να σταματήσει την τακτική «ακορντεόν» για την αγορά αναφέρουν ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και οι δυο επιστήμονες συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε πως στο δεύτερο lockdown οι πολίτες είχαν πιο πολλές μετακινήσεις καθώς είχε μειωθεί ο φόβος για την πανδημία.
Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως «από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» σημειώνοντας πως τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που υπάρχουν.
Όσο αναφορά την τακτική ακορντεόν για την λειτουργία του εμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε οτι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό καθώς ή θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σκληρό lockdown όπως τον Μάρτιο, ή θα υπάρχει αυτή η στρατηγική του ανοίγματος και κλεισίματος ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το αυστηρότερο lockdown ήταν σωστή κίνηση καθώς όπως υπογράμμισε «άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 του μήνα, τονίζοντας πως ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, και θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου.