ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ορεινό δασικό τοπίο

Πάτρα: Παναχαϊκό Όρος - Προστασία φύσης & ενίσχυση δασικής αναψυχής

Ολοκληρώνονται έργα στο Παναχαϊκό Όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της αναψυχής, με νέους χώρους και περισσότερα από 110 χλμ μονοπατιών για τους πολίτες, σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων.

Σημαντικές υποδομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αναψυχή των πολιτών και την ενίσχυση της πεζοπορίας υλοποιούνται στο Παναχαϊκό Όρος, το βουνό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πάτρα. Τα έργα ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τον χαρακτήρα του Παναχαϊκού ως ενός περιαστικού πάρκου της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βιολόγος - περιβαλλοντολόγος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, έχουν ήδη δημιουργηθεί 10 χώροι δασικής αναψυχής και 64 χιλιόμετρα μονοπατιών. Με την προσθήκη άλλων 50 χιλιομέτρων που βρίσκονται υπό κατασκευή, το συνολικό μήκος των μονοπατιών θα ξεπεράσει τα 110 χιλιόμετρα.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθαρισμό και διαμόρφωση μονοπατιών, καθώς και την κατασκευή τεσσάρων νέων χώρων αναψυχής σε περιοχές όπως το καταφύγιο στην Ψάθι, το δάσος της Θάνας, το Άνω Πετρωτό και την περιοχή Πασχαλιάνοι στο Άνω Καστρίτσι. Οι χώροι αυτοί διαθέτουν καθιστικά, κιόσκια και τραπεζόπαγκους για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί έξι ακόμα χώροι δασικής αναψυχής στις περιοχές Προφήτης Ηλίας στο Πουρναρόκαστρο, Τρανός Βράχος στο Σούλι, Λάκκας Όρους στου Μοίρα, Μητσέικα, Κοκκινόβρυση και Σκάλα της Βούντενης. Η τοποθέτηση σήμανσης και οκτώ μεγάλων πινακίδων πληροφόρησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμος διαδραστικός χάρτης των μονοπατιών στην ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων.

Τα πεζοπορικά μονοπάτια είναι διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους, ώστε να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των πολιτών και των ομάδων όσο και των πιο εξειδικευμένων ορειβατών. Σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, τοποθετούνται κουπαστές και γεφυράκια για την ασφάλεια των πεζοπόρων.

Στο πλαίσιο της προστασίας του Παναχαϊκού Όρους, εγκαθίστανται παρατηρητήρια για πυρανίχνευση, συμβάλλοντας στην έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο. Το συνολικό κόστος των έργων ανέρχεται σε περίπου 143.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων επιπλέον χώρων αναψυχής στις περιοχές Ρωμανού, Μοίρα, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, καθώς και ένα έργο ανάπλασης στη Νερομάνα της Κρήνης. Επιπλέον, προετοιμάζεται πρόταση για ένα νέο δίκτυο μονοπατιών μήκους 54 χιλιομέτρων στις περιοχές Σαραβάλι και Ομπλός, με προϋπολογισμό 37.000 ευρώ, η οποία θα υποβληθεί στο πρόγραμμα Leader έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπανδρέου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το Achaia Pass στην Πάτρα

Η διόρθωση αφορά το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την ενεργοποίηση του Achaia Pass. Διορθώθηκαν ο τίτλος και το περιεχόμενο της σχετικής είδησης.
Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του Achaia Pass στην Πάτρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη στη Βουλή ζητώντας άμεσα μέτρα για το Achaia Pass, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα την έγκριση και ενεργοποίησή του, με τον Παπανδρέου να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.
Λεωφόρος με αυτοκίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Λύσεις φυσικής αντιμετώπισης πλημμυρών στην Εθνικής Αμύνης

Διπλωματική εργασία του ΑΠΘ μελετά λύσεις βασισμένες στη φύση για τη μείωση αστικής πλημμύρας στην οδό Εθνικής Αμύνης, που συχνά πλημμυρίζει λόγω στεγανοποίησης από πυκνή δόμηση, με παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.
Μαρία Σφερούτσα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα

Η νέα υποδομή θα επιτρέψει την τροφοδοσία της περιοχής με φυσικό αέριο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών επιλογών και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής βιομηχανίας.
Γιώργος Παπανδρέου προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Απαραίτητος ο ολικός σχεδιασμός για ασφάλεια στον Οδοντωτό

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως ο Οδοντωτός παραμένει ακινητοποιημένος λόγω νέας εμπλοκής στη σύμβαση ασφάλειας, προκαλώντας ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από κυβέρνηση και περιφέρεια και ζητώντας μόνιμες λύσεις.