ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

WMO: Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια

Η τάση για άνοδο των θερμοκρασιών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο υπογραμμίζει την «τεράστια πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο κόσμος για να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.

Οι θερμοκρασίες σε όλον τον κόσμο θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια και μπορεί ακόμη προσωρινά να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεπερνούν μακροπρόθεσμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο έχουν θέσει οι επιστήμονες για να αποφευχθούν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο αυτό δείχνει ότι η τάση για άνοδο των θερμοκρασιών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο υπογραμμίζει την «τεράστια πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο κόσμος για να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 που προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επαρκώς ώστε να διατηρηθεί η άνοδος των θερμοκρασιών «αρκετά κάτω» των 2 βαθμών Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

O WMO σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει 20% πιθανότητα οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες, που αυξομειώνονται από χρόνο σε χρόνο, να φτάσουν το όριο του 1,5 βαθμού οποιοδήποτε έτος μεταξύ του 2020 και του 2024. Στο μεταξύ σε κάθε ένα από αυτά τα έτη είναι «πιθανόν» οι θερμοκρασίες να ανέβουν τουλάχιστον 1C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με σχεδόν κάθε περιοχή να υφίσταται τις συνέπειες.

Η νότια Αφρική και η Αυστραλία, όπου οι πυρκαγιές του περασμένου έτους κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα, θα αντιμετωπίσουν πιθανόν μεγαλύτερη ξηρασία από το συνηθισμένο αυτήν την περίοδο ως το 2024, ενώ η περιοχή του Σάχελ στην Αφρική θα έχει πιθανόν περισσότερες βροχές, σύμφωνα με τον WMO. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει περισσότερες καταιγίδες, ενώ η περιοχή του Βορείου Ατλαντικού θα έχει περισσότερους ανέμους.

Σήμερα η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες περίπου 1,2 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ένας κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον μιας θετικής διακύμανσης με παγκόσμιες θερμοκρασίες περίπου 1,4C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημείωσε. «Δεν αναμένουμε αυτό το επίπεδο θερμότητας να επιμείνει. Αναμένουμε να δούμε να πέφτουν ξανά οι θερμοκρασίες προς ή κάτω από την καμπύλη ροπής τα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Μαρσέλο Μένα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής και νυν διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Δράσης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ποντίφικα στο Βαλπαραΐσο, δήλωσε ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες άνοδοι της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις που δέχονται τα κράτη ανά τον κόσμο, ενώ ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη με ένταση το Σαββατοκύριακο

Νέο κύμα καύσωνα, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους από Ισπανία ως Βρετανία, με την ένταση να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα στη Γαλλία που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.
Ποδήλατο στον ήλιο
ESG

Δήμος Αθηναίων: Συνεργασία με φορείς για βιώσιμη κινητικότητα και ποδήλατο

Ο δήμος Αθηναίων επιδιώκει μια πιο φιλική και ασφαλή πόλη για ποδηλάτες, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις για το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα. Έμφαση δίνεται στη διαρκή συνεννόηση και νέα ποδηλατικά δίκτυα.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Οι φωτιές στη βλάστηση ξεσπούν νωρίτερα κάθε χρόνο

Σπάνιες φωτιές σε βλάστηση ξέσπασαν φέτος στη Γροιλανδία από τον Ιούνιο. Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κύρια στην Αρκτική, και το Ελ Νίνιο. Οι φωτιές αυτές θεωρούνται νέο φαινόμενο για το νησί.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Καναδές μηνύουν την κυβέρνηση για αδράνεια στο κλίμα

Τρεις νεαρές Καναδές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εκπόνησε σχέδιο δράσης για το κλίμα έως το 2030. "Θέλουμε μια βιώσιμη οικονομία και πράσινες θέσεις εργασίας", δηλώνουν οι ενάγουσες.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη ανάγκη για λειψυδρία σε Αλόννησο, Τήνο και παράταση στο Μεγανήσι

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας τίθενται για τρεις μήνες Αλόννησος και Τήνος, με απόφαση του ΥΠΕΝ. Παράταση για το Μεγανήσι. Ενισχύονται μέτρα για την επάρκεια νερού λόγω παρατεταμένης ανομβρίας στα νησιά.