ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Αθώωση 11 κατηγορουμένων για απιστία στην Εγνατία Οδός ΑΕ από το Εφετείο

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε ομόφωνα 11 κατηγορούμενους για απιστία εις βάρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» σχετικά με έργα στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκης-Σερρών-Προμαχώνα, κρίνοντας ότι οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση και των 11 κατηγορουμένων που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για απιστία, με φερόμενη ζημία ύψους 12,5 εκατ. ευρώ εις βάρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Η υπόθεση αφορούσε την κατασκευή τμήματος του κάθετου άξονα «Θεσσαλονίκης - Σερρών - Προμαχώνα» του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου.

Στο εδώλιο κάθισαν διοικητικά στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κατά την περίοδο 2006-2009, επιβλέποντες μηχανικοί του έργου καθώς και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας. 

Η πράξη που τους αποδίδονταν αφορούσε το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2009 και σχετιζόταν με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στο τμήμα του Στρυμωνικού, στους κόμβους Λευκώνα και Χριστού του νομού Σερρών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των λεγόμενων «ετεροπιστοποιήσεων», δηλαδή της πιστοποίησης και πληρωμής εργασιών από διαφορετικούς κωδικούς έργου σε σχέση με εκείνους στους οποίους είχαν ενταχθεί. 

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι οι ενέργειές τους ήταν απολύτως διαφανείς, καταγεγραμμένες και ουδέποτε έγιναν εν κρυπτώ.

Όπως τόνισαν, όλες οι εργασίες είχαν εκτελεστεί, καταμετρηθεί και επιμετρηθεί, ενώ η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετούσε επείγουσες ανάγκες, με στόχο την απρόσκοπτη πρόοδο του έργου. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι οι εργασίες πράγματι πραγματοποιήθηκαν και ότι δεν υπήρξε πρόθεση πρόκλησης ζημιάς στην εταιρεία.

Με βάση τα παραπάνω, οι δικαστές έκριναν ότι δεν αποδείχθηκε ο απαιτούμενος δόλος για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απιστίας, υιοθετώντας και την εισαγγελική πρόταση για αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τρεις πορείες σε εξέλιξη στο κέντρο λόγω 90ης ΔΕΘ

Σε εξέλιξη βρίσκονται πορείες συνδικάτων, εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΠΑΜΕ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με ισχυρά μέτρα ασφαλείας και ρυθμίσεις κυκλοφορίας από την Αστυνομία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για τρεις διακινήσεις μεταναστών στην Εγνατία

Τρεις υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών εντόπισε η αστυνομία στην Εγνατία Οδό σε 24 ώρες, συλλαμβάνοντας μια 19χρονη Γαλλίδα και τέσσερις Ρουμάνους. Βρέθηκαν 14 μετανάστες από Αφγανιστάν και Σομαλία χωρίς έγγραφα.
Κίνηση σε εθνική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός για την οδική ασφάλεια στην Εγνατία λόγω έργων

Καταγγελίες για επικίνδυνες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό λόγω έργων συντήρησης διατυπώνουν οι μεταφορείς και οι εργαζόμενοι. Κάνουν λόγο για αυξημένα ατυχήματα, καθυστερήσεις και ζητήματα ασφάλειας λόγω μονοδρομήσεων.
Πυρκαγιά σε εξοχική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, κοντά στο 276ο χλμ της Εγνατίας Οδού προς Θεσσαλονίκη, προερχόμενη από φορτηγό. Στην επιχείρηση συνέδραμαν 20 πυροσβέστες, 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο.
Αρκούδα σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φλώρινα: Τρεις αρκούδες νεκρές σε 24 ώρες από πυροβολισμούς και φόλα

Μέσα σε 24 ώρες βρέθηκαν τρεις νεκρές αρκούδες: δύο στη Φλώρινα, η μία από πυροβολισμούς και η δεύτερη πιθανώς από δηλητηριασμένο δόλωμα, ενώ στο Πυλωρί Κοζάνης εντοπίστηκε άλλη μία νεκρή αρσενική αρκούδα από πυροβολισμό.
λιμάνι Θεσσαλονίκης αεροφωτογραφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση για οδική σύνδεση λιμανιού Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης λιμανιού Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία, έργο που έχει «παγώσει» μετά την παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη.