ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
Φώτο: Παμακ

Συνεργασία Πανεπιστημίου Μακεδονίας με Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ανατόλια

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΑΜΑΚ και Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ανατόλια, την πρώτη τέτοια συμφωνία ανάμεσα σε δημόσιο και μη κρατικό πανεπιστήμιο, με στόχο την κοινή έρευνα, εκδηλώσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ανατόλια - Ν.Ε. υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο κτίριο της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ.

 Το έγγραφο υπεγράφη από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ανατόλια, καθηγητή Στάμο Καραμούζη.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ ενός δημόσιου και ενός μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Προβλέπει ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων, όπως κοινά ερευνητικά προγράμματα, διαλέξεις, συνέδρια, θερινά σχολεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διδακτικού υλικού και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο διερευνά και επιδιώκει συνεργασίες με τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια που πλέον λειτουργούν στην Ελλάδα, όταν αυτές μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Ανατόλια σημείωσε ότι η έναρξη της συνεργασίας «σηματοδοτεί μια νέα εποχή εξωστρέφειας, εμπιστοσύνης και δημιουργικής σύμπραξης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 Η συνεργασία ενός δημόσιου και ενός μη κρατικού πανεπιστημίου αναδεικνύει ότι η ακαδημαϊκή αριστεία, η καινοτομία και η διεθνής προοπτική μπορούν να ενώνουν διαφορετικά ιδρύματα με κοινό στόχο την πρόοδο της εκπαίδευσης και της έρευνας».

Η συμφωνία αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαθέτει εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με διεθνείς δημοσιεύσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Ανατόλια φέρνει τη διεθνή του εμπειρία, την ευελιξία των προγραμμάτων και την τεχνογνωσία του στη διδασκαλία φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Τα δύο πανεπιστήμια θα ενώσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως η προσαρμογή στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και η προσέλκυση φοιτητών από διεθνείς αγορές. 

Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ανατόλια αναμένεται να ενισχύσει τη διασύνδεση με ακαδημαϊκές πρακτικές από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενσωματώνοντας καλές πρακτικές πέρα από την τεχνολογική διάσταση.

Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται να εμβαθύνει μια μακροχρόνια άτυπη συνεργασία. Στο παρελθόν, τα δύο ιδρύματα έχουν ανταλλάξει προσκεκλημένους ομιλητές και έχουν συνδιοργανώσει επιστημονικές εκδηλώσεις. 

Πρόσφατα, το Dukakis Center του Πανεπιστημίου Ανατόλια υποστήριξε το Model United Nations του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ThessISMUN), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2026, με συμμετοχή φοιτητών από το American College of Thessaloniki και το Πανεπιστήμιο Ανατόλια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κατάφυτο Νευροκοπίου και Ανδριανή Παρανεστίου

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κατάφυτο Άνω Νευροκοπίου Δράμας. Στο έργο κατάσβεσης συμμετείχαν 32 πυροσβέστες, 2 οχήματα, 4 εναέρια μέσα και υδροφόρες του Δήμου.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορίες σε 6 άτομα για ρατσιστικά αδικήματα

Δικογραφία σχηματίστηκε κατά έξι ατόμων για ρατσιστική πορεία και υποκίνηση βίας στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία τους ταυτοποιήθηκαν από τις Αρχές μετά από έρευνα, καθώς ανήρτησαν και σχετικό υλικό στα social media.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε δάσος στο Κατάφυτο Άνω Νευροκοπίου Θεσσαλονίκης

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στο Κατάφυτο Άνω Νευροκοπίου, με 32 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και υδροφόρες του Δήμου Νευροκοπίου.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου για ζέστη το Σαββατοκύριακο

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους με διευρυμένο ωράριο το Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου για προστασία από τη ζέστη, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και καλύπτοντας ανάγκες φιλοξενίας και διανυκτέρευσης.
Υπερταμείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλκιδική: Κάμπινγκ με πληρότητες 95% – Προτίμηση σε φθηνές διακοπές

Τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής φτάνουν πληρότητες 95% από τέλη Ιουνίου έως τέλη Αυγούστου, με υψηλή ζήτηση και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον Σύλλογο. Οι κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, δείχνοντας αυξημένο ενδιαφέρον.