ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Αττική Οδός: Ενοχή τεσσάρων στελεχών για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Την ενοχή τεσσάρων στελεχών της Αττικές Διαδρομές για τον εγκλωβισμό οδηγών στην κακοκαιρία «Ελπίδα» πρότεινε ο εισαγγελέας, ζητώντας έρευνα και για την Τροχαία.

Την ενοχή τεσσάρων στελεχών της εταιρείας Αττικές Διαδρομές, στην οποία η Αττική Οδός ΑΕ έχει αναθέσει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, πρότεινε ο εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών στις 24 Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Παράλληλα, εισηγήθηκε την απαλλαγή δύο στελεχών της παραχωρησιούχου εταιρείας.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός υπογράμμισε ότι τα στελέχη της Αττικές Διαδρομές πρέπει να κριθούν ένοχα για από αμέλεια επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία. Όπως ανέφερε, δεν μερίμνησαν ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της διατάραξης της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό.

Ο Εισαγγελέας επισήμανε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν ζήτησαν εγκαίρως από την Τροχαία τον αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου, παρά την πλήρη γνώση που είχαν για την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή των δύο στελεχών της εταιρείας Αττική Οδός, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία δεν άσκησαν εποπτεία και έλεγχο στη θυγατρική Αττικές Διαδρομές, η οποία είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διευκρίνισε ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη της Αττικής Οδού, αφού η ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης είχε παραχωρηθεί στις Αττικές Διαδρομές. 

Τόνισε επίσης ότι είχε εγκριθεί σχετικό σχέδιο, υλοποιηθεί το ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη άσκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε».

Διερεύνηση ευθυνών της Τροχαίας

Κατά την εισαγγελική κρίση, πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της Τροχαίας, ειδικά του τότε διευθυντή Τροχαίας Αττικής και του διευθυντή του αρμόδιου τμήματος της Αττικής Οδού

Όπως ανέφερε, θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη ημέρα της κακοκαιρίας η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο.

Για τον σκοπό αυτό, ο Εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία, προκειμένου να διενεργηθεί σχετική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες στελεχών της Τροχαίας.

Η δίκη συνεχίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαία και φορτηγό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση ΕΛΑΣ για το θανατηφόρο τροχαίο με περιπολικό στην Αττική Οδό

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως σήμερα το μεσημέρι στην Αττική Οδό σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο, με εμπλοκή περιπολικού που βρισκόταν σταθμευμένο στη ΛΕΑ για βεβαίωση παράβασης σε φορτηγό.
Τροχαίο με μηχανή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική οδό με μοτοσικλετιστή

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στην Αττική Οδό, κοντά στα διόδια Ανθούσας, όταν μηχανή προσέκρουσε σε αστυνομικό περιπολικό στη ΛΕΑ και στη συνέχεια σε φορτηγό, με αποτέλεσμα τον θάνατο του οδηγού της.
Γιώργος Περιστέρης πορτρέτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αισιοδοξία για το 2026 μετά τη σταθερή ανοδική πορεία του 2025

Η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξέφρασε στους αναλυτές την αισιοδοξία της για το 2026, και την ισχυρή πορεία των βασικών παραχωρήσεων όπως η Αττική και η Εγνατία Οδός. Περιορισμένες οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μ. Ανατολή.
Κόμβος Αττική Οδός
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό στις 6 και 7 Μαρτίου λόγω έργων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στις 6 και 7 Μαρτίου στην Αττική Οδό, λόγω συντήρησης στη διάβαση του Α/Κ Φυλής. Ολικός αποκλεισμός θα γίνει κατά τις βραδινές ώρες, με εκτροπή της κυκλοφορίας στη Φυλή. Προσοχή και τήρηση σήμανσης συνιστά η ΕΛΑΣ.