ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παραδοσιακό σοκάκι Αρναίας
Γραφικό σοκάκι με παραδοσιακά σπίτια στην Αρναία Χαλκιδικής, φωτεινή καλοκαιρινή ημέρα.

Αναβίωση του αρνιώτικου γάμου για 3η χρονιά στον Δήμο Αριστοτέλη

Για τρίτη χρονιά ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναβιώνει τον «αρνιώτικο γάμο» στα «Αριστοτέλεια». Φέτος, η εκδήλωση θα γίνει στην Αρναία στις 31 Μαΐου και θα ακολουθήσει το αυθεντικό παραδοσιακό τελετουργικό και έθιμα γάμου.

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναβιώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον παραδοσιακό «αρνιώτικο γάμο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αριστοτέλεια». Η φετινή αναπαράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Αρναία την Κυριακή 31 Μαΐου, από τις 11:30 το πρωί έως αργά το μεσημέρι.

Η τελετή ακολουθεί πιστά το αυθεντικό τελετουργικό ενός γάμου της Αρναίας, όπως αυτό καταγράφηκε το 1793 από τον Γάλλο Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Esprit-Marie Cousinéry. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Στέφανου Κότσιανου «Ένα ταξίδι στη Χαλκιδική στα 1793», ο Cousinéry είχε εντυπωσιαστεί από τα χρώματα, τις προίκες, τις συνήθειες και το γλέντι του αρνιώτικου γάμου του 18ου αιώνα.

Η αναβίωση ξεκινά από την πλατεία «το Χοροστάσι» (πλατεία Δημαρχείου). Η νύφη στολίζεται με την τοπική νυφιάτικη φορεσιά στον παραδοσιακό ξενώνα «Αριστοτέλους, του Αλεξάνδρου», συνοδεία αυθεντικών τραγουδιών. Συγγενείς, φίλοι και χωριανοί, γνωστοί ως «ψίκι», συγκεντρώνονται για να τη συνοδεύσουν, ενώ η προίκα της φορτώνεται στα άλογα και κατευθύνεται στο νέο σπιτικό.

Την ίδια ώρα, ο γαμπρός προετοιμάζεται στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Αρναίας, που συμβολίζει το πατρικό του σπίτι. Οι συγγενείς και οι φίλοι του τον ντύνουν με την παραδοσιακή γαμπριάτικη φορεσιά, ενώ ο μπαρμπέρης τον ξυρίζει με σαπουνάδα και φαλτσέτα, όπως γινόταν παλιά.

Με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, το «ψίκι» του γαμπρού ξεκινά πομπή προς το σπίτι της νύφης, προσφέροντας γαμήλια κεράσματα και μουντοβίνα (τσίπουρο από κηρύθρα) καθ’ όλη τη διαδρομή. Τα δύο «ψίκια» συναντώνται στο «Χοροστάσι» και οδηγούνται στην εκκλησία για τη στέψη.

Μετά το μυστήριο, η πλατεία μετατρέπεται σε παραδοσιακό καφενείο, όπου ξεκινά το γαμήλιο γλέντι, ολοκληρώνοντας τη βιωματική εμπειρία της αναβίωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη, η διοργάνωση στηρίζεται ενεργά από τους τοπικούς φορείς, εξασφαλίζοντας τόσο την ιστορική αυθεντικότητα όσο και τη μέγιστη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 60 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε ελέγχους

Κατά τους πρόσφατους ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 60 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε δίκυκλα και ηλεκτρικά οχήματα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 30 έως 350 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΤ: Προώθηση Θεσσαλονίκης και Θάσου στη φινλανδική αγορά

Η απευθείας σύνδεση Finnair Ελσίνκι-Θεσσαλονίκη αποτέλεσε αφορμή για ταξίδι εξοικείωσης που στόχευσε στην προβολή Θεσσαλονίκης και Θάσου στη φινλανδική αγορά, προβάλλοντας τα αυθεντικά τους χαρακτηριστικά και τον πολυθεματικό τουρισμό.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

74χρονη βρέθηκε νεκρή στη Σκάλα Κατερίνης, Θεσσαλονίκη

Μια 74χρονη γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα στη Σκάλα Κατερίνης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Έρευνα διενεργείται από το Λιμενικό Τμήμα της περιοχής.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 17 συλλήψεις σε ελέγχους, 2 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Συνολικά 17 συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, σε ελέγχους για μέθη, ναρκωτικά, παραβάσεις αδειών και κλοπές. Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και βρέθηκαν όπλα ρέπλικα, ενώ συνελήφθησαν και δύο αλλοδαποί για ναρκωτικά.
Αρκούδα σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστοριά: Βρέθηκε νεκρή αρκούδα, ύποπτο το ενδεχόμενο πυροβολισμού

Νεκρή εντοπίστηκε μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, πιθανότατα από πυροβολισμό, σε παραποτάμια περιοχή της Καστοριάς. Το άγριο ζώο βρισκόταν σε αποσύνθεση, ενώ εκτιμάται ότι ήταν νεκρό 4-5 ημέρες.