ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι

Ρέθυμνο: Εκδήλωση μνήμης για 205 χρόνια από το πρώτο λάβαρο στο Ροδάκινο

Στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, τιμήθηκε με εκδήλωση η συμπλήρωση 205 χρόνων από την ύψωση του πρώτου επαναστατικού λαβάρου στην Κρήτη, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής.

Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 205 χρόνων από την ύψωση του πρώτου επαναστατικού λαβάρου πραγματοποιήθηκε στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στον Άγιο Γεώργιο και στο ιστορικό ύψωμα «Κουρκουλός». Η τελετή ανέδειξε τη διαχρονική σημασία ενός γεγονότος που συνδέεται με την απαρχή των επαναστατικών αγώνων της Κρήτης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Τοπική Κοινότητα Ροδάκινου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδάκινου «Ο Κουρκουλός» και την Ενορία Ροδάκινου. Ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της ύψωσης του πρώτου επαναστατικού λαβάρου από τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης, οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Καπετανάκης και Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδάκινου Ευάγγελος Χόμπιτης, καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδάκινου «Ο Κουρκουλός» Βαρδής Χομπίτης, μαζί με πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερο συμβολισμό προσέδωσε η παρουσία αγήματος του Συλλόγου Αναβιωτών Ρεθύμνου «Φρουρά Μονής Αρκαδίου», το οποίο, ντυμένο με ιστορικές φορεσιές, απέδωσε φόρο τιμής στις μεγάλες στιγμές της κρητικής ιστορίας.

Το ιστορικό μήνυμα της επετείου

Για το ιστορικό της επετείου μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του υψώματος «Κουρκουλός». 

Όπως σημείωσε, πριν από 205 χρόνια στο σημείο αυτό υψώθηκε το πρώτο επαναστατικό λάβαρο από τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό, σηματοδοτώντας το κάλεσμα για εξέγερση απέναντι στον οθωμανικό ζυγό.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι η πράξη αυτή αποτέλεσε έκφραση πίστης, γενναιότητας και αυτοθυσίας, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για τους μεταγενέστερους αγώνες της Κρήτης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο της Μονής Πρέβελη ως χώρου πίστης, παιδείας και αντίστασης, αλλά και τη συμβολή των κατοίκων του Ροδάκινου και της επαρχίας Αγίου Βασιλείου στους αγώνες του τόπου.

Κλείνοντας, η ίδια επισήμανε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαρκές χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές, ώστε να παραμένει ζωντανή η γνώση της ιστορίας και των θυσιών που διαμόρφωσαν την πορεία της Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια πέθανε από θερμοπληξία στον Μπάλο Χανίων

41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή της στην περιοχή Μπάλου Χανίων από αφυδάτωση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας σε κακοτράχαλο μονοπάτι, παρά τις προειδοποιήσεις για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και την απαγόρευση.
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη στη Μυτιλήνη για τη μεταφορά μεταναστών από Κρήτη

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στη Μυτιλήνη για τη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη. Αποφασίστηκε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τα συμβούλια της Περιφέρειας και των Δήμων την επόμενη εβδομάδα.
Πλοίο σε λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταφορές προσφύγων από Κρήτη προς νησιά Βορείου Αιγαίου: Τι λέει το υπ. Μετανάστευσης

Μεταφορές μεταναστών από την Κρήτη προς τα νησιά Βορείου Αιγαίου γίνονται μόνο για σκοπούς ταυτοποίησης και ελέγχου. Μετά την απόρριψη ασύλου, στις κλειστές δομές οδηγούνται οι παράτυποι μετανάστες και ξεκινά η διαδικασία απέλασης.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Cretan Gea: Η κρητική φιλοξενία είναι η ταυτότητα των ίδιων των Κρητικών

Η Ελένη Κωτσάκη μας υποδέχεται στο σπίτι της, το Cretan Gea, όπου η κρητική φιλοξενία γίνεται καθημερινή εμπειρία για επισκέπτες και ντόπιους. Η παράδοση και η κουζίνα μοιράζονται, κάνοντας κάθε επισκέπτη μέλος της κρητικής ζωής.
ΑΑΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο χτύπημα για ποτά μπόμπες και γέλιο αέριο στο Ηράκλειο από ΕΛ.ΑΣ και ΑΑΔΕ

Σημαντική υπόθεση με κατάσχεση 3.856 λίτρων αλκοολούχων ποτών και 664 αμπούλων «αερίου γέλιου» αποκάλυψαν οι αρχές σε κάβα στα Μάλια Ηρακλείου. Οι ποσότητες θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 18.000 μπαλόνια.