ΓΔ: 2462.63 1.69% Τζίρος: 374.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
Φώτο: Shutterstock

Ρέθυμνο: Εκδήλωση μνήμης για 205 χρόνια από το πρώτο λάβαρο στο Ροδάκινο

Στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, τιμήθηκε με εκδήλωση η συμπλήρωση 205 χρόνων από την ύψωση του πρώτου επαναστατικού λαβάρου στην Κρήτη, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής.

Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 205 χρόνων από την ύψωση του πρώτου επαναστατικού λαβάρου πραγματοποιήθηκε στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στον Άγιο Γεώργιο και στο ιστορικό ύψωμα «Κουρκουλός». Η τελετή ανέδειξε τη διαχρονική σημασία ενός γεγονότος που συνδέεται με την απαρχή των επαναστατικών αγώνων της Κρήτης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Τοπική Κοινότητα Ροδάκινου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδάκινου «Ο Κουρκουλός» και την Ενορία Ροδάκινου. Ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της ύψωσης του πρώτου επαναστατικού λαβάρου από τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης, οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Καπετανάκης και Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδάκινου Ευάγγελος Χόμπιτης, καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδάκινου «Ο Κουρκουλός» Βαρδής Χομπίτης, μαζί με πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερο συμβολισμό προσέδωσε η παρουσία αγήματος του Συλλόγου Αναβιωτών Ρεθύμνου «Φρουρά Μονής Αρκαδίου», το οποίο, ντυμένο με ιστορικές φορεσιές, απέδωσε φόρο τιμής στις μεγάλες στιγμές της κρητικής ιστορίας.

Το ιστορικό μήνυμα της επετείου

Για το ιστορικό της επετείου μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του υψώματος «Κουρκουλός». 

Όπως σημείωσε, πριν από 205 χρόνια στο σημείο αυτό υψώθηκε το πρώτο επαναστατικό λάβαρο από τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό, σηματοδοτώντας το κάλεσμα για εξέγερση απέναντι στον οθωμανικό ζυγό.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι η πράξη αυτή αποτέλεσε έκφραση πίστης, γενναιότητας και αυτοθυσίας, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για τους μεταγενέστερους αγώνες της Κρήτης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο της Μονής Πρέβελη ως χώρου πίστης, παιδείας και αντίστασης, αλλά και τη συμβολή των κατοίκων του Ροδάκινου και της επαρχίας Αγίου Βασιλείου στους αγώνες του τόπου.

Κλείνοντας, η ίδια επισήμανε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαρκές χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές, ώστε να παραμένει ζωντανή η γνώση της ιστορίας και των θυσιών που διαμόρφωσαν την πορεία της Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαίδευση για τα πρότυπα και δόγματα του ΝΑΤΟ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής

Στο ΚΕΝΑΠ Κρήτης πραγματοποιήθηκε από 8 έως 12 Ιουνίου η εκπαίδευση για τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, με 31 συμμετέχοντες από 12 χώρες και ομιλητές από το ΓΕΕΘΑ, το ACT και το NATO Standardization Office.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιμενικό: Διάσωση 41 αλλοδαπών σε λέμβο ανοιχτά των Καλών Λιμένων Κρήτης

Στη θαλάσσια περιοχή 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Κρήτης, το Λιμενικό διέσωσε 41 αλλοδαπούς από λέμβο έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση με τη Frontex. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάσωση 150 αλλοδαπών από αλιευτικό σκάφος νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης

Περίπου 150 αλλοδαποί διασώθηκαν από αλιευτικό σκάφος 20 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης, σε επιχείρηση υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ. Μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι για καταγραφή και φιλοξενία.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τεχνητή νοημοσύνη και συγχωνεύσεις για ενίσχυση παραγωγικότητας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε τρεις βασικές προτεραιότητες για την παραγωγικότητα: επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, έμφαση σε έρευνα-τεχνολογία και προώθηση συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας και τις ευκαιρίες από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Ζητά το παλαιό ΚΤΕΟ Ηρακλείου για τις μεταναστευτικές ροές

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης ζητά την παραχώρηση του παλαιού ΚΤΕΟ Ηρακλείου για έξι μήνες, ώστε να δημιουργηθεί προσωρινός χώρος διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 28χρονου στο Ρέθυμνο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Συνελήφθη 28χρονος σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου για κατοχή 1,7 κιλών ακατέργαστης κάνναβης και μικροποσότητας κοκαΐνης, μετά από έλεγχο της Τροχαίας ΒΟΑΚ. Το όχημα και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργείται.