ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κοπάδι προβάτων βοσκή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Νέα κρούσματα και εκτεταμένες θανατώσεις

Νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων καταγράφηκαν σε περιοχές της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι θανατώσεις ζώων και οι εντατικοί έλεγχοι για τον περιορισμό της νόσου.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.152 κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε 2.660 εκτροφές, από τις 6 έως τις 19 Απριλίου 2026. Οι συνολικές θανατώσεις ζώων εξαιτίας της νόσου ανέρχονται σε 486.666.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (1), Ευρυτανίας (1) και Ηλείας (3). Ειδικότερα, θετικοί εκτροφείς καταγράφηκαν στις 8 Απριλίου 2026 στις Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, στις 14 Απριλίου στην Ε. Ευρυτανίας και στις 16 Απριλίου εκ νέου στην Ε. Ηλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, την περίοδο από 14 Οκτωβρίου 2025 έως 19 Απριλίου 2026 έχουν πραγματοποιηθεί 60.499 έλεγχοι, με 99 παραβάσεις και 98 συλλήψεις να έχουν βεβαιωθεί.

Για το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου 2026, οι έλεγχοι ανήλθαν σε 43.764, οι παραβάσεις σε 59 και οι συλλήψεις σε 61, αποτυπώνοντας την εντατικοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της νόσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Τη Δευτέρα οι αγροτικές πληρωμές μέσω ΑΑΔΕ

Τη Δευτέρα ξεκινά το μεγάλο πακέτο πληρωμών σε αγρότες μέσω της νέας δομής της ΑΑΔΕ, με επιπλέον ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στους ρυζοπαραγωγούς λόγω ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοψάλτης: Λύση για συνταξιούχους αναπηρίας με ενεργή αγροτική δραστηριότητα

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι η νέα εγκύκλιος αποκαθιστά τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών για συνταξιούχους αναπηρίας που συνεχίζουν να έχουν πραγματική αγροτική δραστηριότητα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη αλιέων: Πιλοτικές δράσεις και επιδότηση λαγοκέφαλου σε Κρήτη-Ν. Αιγαίο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε επτά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλιέων για μείωση κόστους και προστασία εισοδήματος, ενώ ο Μ. Σχοινάς τόνισε τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται ο κλάδος λόγω κόστους και κλιματικής αλλαγής.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακάριος Λαζαρίδης: Δεν υπάρχει παράνομη πράξη, μόνο διοικητικό λάθος

Ο Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής Ε. Καβάλας, διευκρίνισε στη Βουλή πως δεν υπήρξε παράνομη πράξη εκ μέρους του στην κατάταξή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για διοικητικό λάθος και όχι παραδοχή ενοχής με την παραίτησή του.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η ευελιξία δεν πρέπει να μειώσει την ενότητα της Ευρώπης

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο τη σημασία διατήρησης μιας ισχυρής, πραγματικά κοινής ΚΑΠ μετά το 2028, με επαρκείς πόρους και ευρωπαϊκή στήριξη και προσανατολισμό.