ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Έλληνας πυροσβέστης δάσους
Έλληνες πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς σε καμένο τοπίο.

52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, έκκληση για επαγρύπνηση και πρόληψη

Ανησυχία προκάλεσε στις Αρχές ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο, με 52 δασικές εστίες πριν την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Το Υπουργείο καλεί σε ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή από όλους.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στην Πυροσβεστική ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επισήμως. Οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και ζητούν από τους πολίτες αυξημένη προσοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ενόψει των θερινών μηνών.

Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η εμφάνιση τόσο πολλών περιστατικών σε τόσο πρώιμο στάδιο καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Η έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή ευρύτερων καταστροφών.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από αμέλεια, κυρίως λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών. Οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησαν σε συλλήψεις και επέβαλαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα στους υπαίτιους.

Όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, χάρη στη γρήγορη κινητοποίηση και τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων, ενώ σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν και εναέρια μέσα. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων.

Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζουν ότι ο αυξημένος αριθμός πυρκαγιών τόσο νωρίς στην περίοδο αποτελεί σαφή προειδοποίηση. Η διαρκής εγρήγορση και η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης παραμένουν απαραίτητες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπειρίες Ελλήνων και Γάλλων πυροσβεστών σε Δυτ. Αττική και Νότια Γαλλία

Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες περιγράφουν την εμπειρία τους από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2026, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συνεργασία και τα κοινά στοιχεία που αντιμετώπισαν σε Ελλάδα και Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται ενώ η χώρα θρηνεί πυροσβέστες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτοθαυμασμό εν μέσω καταστροφών και απωλειών, ασκεί κριτική στη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας και ζητά ουσιαστικό σχεδιασμό και στήριξη στους πληγέντες, πέραν του 112.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Σημαντικό και κρίσιμο το έργο της Πυροσβεστικής

Ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στον συντονισμό κυβέρνησης και πυροσβεστικού σώματος για τις φωτιές, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες όπου χρειαστεί.
Λιμάνι Ρόδου άγαλμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Σε συναγερμό οι αρχές για πυρκαγιές λόγω υψηλού κινδύνου

Η Ρόδος παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Όλες οι υπηρεσίες συνεργάζονται και διατηρούν περιπολίες, ενώ παρά τη μείωση του κινδύνου, δεν υπάρχει εφησυχασμός και η ετοιμότητα παραμένει υψηλή.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πολιτική Προστασία: Έκκληση για επαγρύπνηση λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Ισχυρή έκκληση για επαγρύπνηση και αποφυγή επικίνδυνων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο απευθύνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αύριο σε Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.