ΓΔ: 2232.92 -0.62% Τζίρος: 41.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:42
Γιώργος Στασινός ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Στασινός: Ο ανθός της πικροδάφνης διασώθηκε από το ξερίζωμα στις πόλεις

Ο ΕΟΔΥ ανακάλεσε τη σύσταση για απομάκρυνση της πικροδάφνης από το αστικό πράσινο. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση στο πράσινο.

Αποφεύχθηκε η μαζική αλλαγή αστικής φύτευσης, μετά τη συζήτηση για πιθανή αντικατάσταση των φυτών πικροδάφνης από το αστικό περιβάλλον και ειδικότερα από σχολικούς χώρους, κτίρια και παιδικές χαρές.

Σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στις 18 Μαρτίου 2026, σχετικά με την ανάγκη για διεπιστημονική και πολυπαραγοντική προσέγγιση στα ζητήματα αστικής φύτευσης, το ΤΕΕ χαιρετίζει τη νέα επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

 Σύμφωνα με αυτή, η μαζική απομάκρυνση ή εκρίζωση των φυτών πικροδάφνης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα προτεινόμενα μέτρα προστασίας από πιθανές επιπτώσεις λόγω κακής χρήσης ή έκθεσης στο φυτό.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, ενημερώνοντας παράλληλα την κοινή γνώμη για σύνθετα τεχνικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που θα συνεχίσουμε να ζούμε με της πικροδάφνης τον ανθό δίπλα μας. 

Το ΤΕΕ και άλλοι επιστημονικοί φορείς τεκμηριώσαμε δημοσίως τους λόγους που μια πιθανή πρωτοβουλία μαζικής εκρίζωσης και αντικατάστασης του φυτού ήταν ανορθολογική, λανθασμένη, νομικά προβληματική και αντιεπιστημονική. 

Είναι δουλειά της διοίκησης να μην προχωρήσει καμία τέτοια εξέλιξη στις πόλεις μας και να εφαρμοστούν σωστά οι συστάσεις του ΕΟΔΥ. 

Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αποδέκτες της προηγούμενης, δήθεν, “εγκυκλίου”-“σύστασης” θα ενημερωθούν για τη νέα επίσημη θέση του ΕΟΔΥ, που δεν προτείνει πλέον την αντικατάσταση της πικροδάφνης στα αστικά περιβάλλοντα, αλλά προκρίνει άλλα μέτρα αντιμετώπισης της γνωστής από την αρχαιότητα διακινδύνευσης. 

Χαιρετίζω τη γενναιότητα της επιστημονικής προσέγγισης του ΕΟΔΥ, που αναγνωρίζει τα προβλήματα που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστούν.»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στασινός, η επιλογή του τρόπου και των ειδών φύτευσης στο αστικό περιβάλλον είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να εξαρτάται από μια μονοδιάστατη εγκύκλιο της διοίκησης. 

Η ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα και η ποιότητα ζωής στις πόλεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αστικό πράσινο.

Κάθε συντονισμένη αλλαγή, σύμφωνα με το ΤΕΕ, πρέπει να βασίζεται σε διεπιστημονική προσέγγιση και πολυπαραγοντική ανάλυση. 

Η ορθολογική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων απαιτεί περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση, ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος να ζει με ασφάλεια στο φυσικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει εδώ και αιώνες.

Το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι κάθε αστική φύτευση αποτελεί λύση βασισμένη στη φύση (nature-based solution) και συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού. 

Είναι απαραίτητη, καθώς συνεισφέρει ταυτόχρονα σε περιβαλλοντικούς, ενεργειακούς, υγειονομικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους, υπό την προϋπόθεση ορθού σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης.

Καταλήγοντας, το ΤΕΕ τονίζει ότι το αστικό πράσινο αποτελεί στοιχείο δημοσίου συμφέροντος και δηλώνει πως θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια ένα πιο πράσινο μέλλον, με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ προβάλει συνέντευξη Παπασταύρου για ΗΠΑ-Ελλάδα ενέργεια

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέβαλε συνέντευξη του υπουργού Στ. Παπασταύρου στο Breitbart, όπου τονίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια ΗΠΑ και Ευρώπης και η σημασία της ενέργειας ως στρατηγικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Επίθεση με drone κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπαράκα

Μετά από πλήγμα drone κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπαράκαχ στα ΗΑΕ ξέσπασε πυρκαγιά χωρίς τραυματισμούς ή αύξηση ραδιενέργειας. Τα δύο από τα τρία drones αναχαιτίστηκαν, ενώ ερευνώνται οι πηγές της επίθεσης.
Άδεια παραλία Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 νέα αλμυρίκια φυτεύει ο Δήμος Σύρου–Ερμούπολης στις παραλίες

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ξεκινά διάθεση 100 δενδρυλλίων αλμυρικιών στις τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας το πράσινο σε παραλίες και κοινόχρηστους χώρους, με συμμετοχή σχολείων και συλλόγων για εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για άμεση δράση ΠΟΥ & Ευρώπης κατά της κλιματικής κρίσης

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΠΟΥ να ενισχύσουν άμεσα τις δράσεις τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη κρίση που απειλεί υγεία, διατροφή και ασφάλεια.
Όρος Έβερεστ κορυφή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις κορυφές των Ιμαλαΐων: Αναρρίχηση στη στέγη του κόσμου

Το Πάσχα φέτος βρήκε τον δημοσιογράφο Σπύρο Κουταβά να κατακτά με ορειβατική ομάδα κορυφή των Ιμαλαΐων στα 5.644,5 μ., ζώντας μοναδικές στιγμές με ανατολή πάνω από το Έβερεστ και ανάβοντας λαμπάδες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι φετινές βροχές, υπήρξαν οι ισχυρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων 30 ετών, με βελτίωση υπόγειων υδροφόρων σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όχι όμως και στις πεδινές περιοχές λόγω δεκαετιών υπεράντλησης. Στην Αττική η ζήτηση παραμένει υψηλή.