ΓΔ: 2614.15 -0.01% Τζίρος: 33.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:36:36
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία

Σύλλογος: 26 εγκαυματίες της φωτιάς στην Αν. Αττική παραμένουν αποκλεισμένοι

Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική επισημαίνει πως 26 τραυματίες εγκαυματίες έχουν αποκλειστεί από τη δίκη, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακουστεί όλες οι φωνές των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της φονικής φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, «δεν έχουν ακουστεί όλες οι φωνές». 

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι 26 εγκαυματίες θύματα έχουν αποκλειστεί από τη δικαστική διαδικασία, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Για όσους έχασαν τη ζωή τους, αλλά και για εκείνους που επέζησαν με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα, η αναζήτηση της δικαιοσύνης συνεχίζεται. «Πέρα από αριθμούς και διαδικασίες υπάρχουν άνθρωποι», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι 26 εγκαυματίες έχουν αποκλειστεί «ώστε να μην δυσχερανθεί η θέση των κατηγορουμένων», μια αιτιολόγηση που, όπως σημειώνεται, γεννά ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ υπεράσπισης και αναζήτησης της αλήθειας. 

Για ορισμένους από αυτούς προβλέφθηκε μια παράλληλη δίκη, η οποία ωστόσο μετατίθεται συνεχώς, έως ότου κριθεί αμετάκλητη η κύρια υπόθεση στον Άρειο Πάγο.

Η νέα δικάσιμος που είχε οριστεί για τις 20 Απριλίου 2026 αναβλήθηκε εκ νέου, αφήνοντας τους εγκαυματίες σε μια μακρόχρονη αναμονή χωρίς ορατό τέλος. Η κύρια δίκη, που ξεκίνησε με καθυστέρηση τον Οκτώβριο του 2022, έχει σημαδευτεί από σειρά διαδικαστικών ζητημάτων και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Δικαστικές καθυστερήσεις και θεσμικές σκιές

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για μια αντιφατική δικαστική πορεία, όπου οι καθυστερήσεις και οι αναβολές αποκαλύπτουν «μια βαθύτερη δυσλειτουργία» του συστήματος.

 Επισημαίνεται επίσης η απουσία ουσιαστικής παρουσίας των 16 αταυτοποίητων νεκρών στις διαδικασίες, γεγονός που αφήνει «ανθρώπους χωρίς όνομα στη συλλογική μνήμη και χωρίς φωνή στη δικαστική αίθουσα».

«Τα πάθη των 177 θυμάτων δεν ανήκουν στο παρελθόν», αναφέρει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι συνεχίζονται μέσα από τις καθυστερήσεις, τις αναβολές και τις σιωπές. Η υπόθεση της φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018, οκτώ χρόνια μετά, εξακολουθεί να αναζητά τη δικαίωση και την πλήρη αποκάλυψη όλων των αληθειών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) και αύριο, 12/8

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται και για αύριο, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026, σε μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και των Κυθήρων, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο για Έβρο: Διευρυμένο, ενισχυμένο, με 3 δισ. ευρώ χρηματοδότηση

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά ενισχύεται με νέες χρηματοδοτήσεις, δηλώνει ο Κώστας Κατσαφάδος, διαψεύδοντας φήμες περί εγκατάλειψής του και υπογραμμίζοντας τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Κουβαρά ο Τουρνάς: Βελτιώθηκε η εικόνα της πυρκαγιάς

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς επισκέφθηκε τον Κουβαρά, ενημερώθηκε για την πορεία της πυρκαγιάς που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ ζημιές υπέστη πτηνοτροφική μονάδα κοντά στον Αγιο Στυλιανό.
Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι περιοχές που βρίσκονται σε Red Code από την Πυροσβεστική

Σε κατάσταση Red Code βρίσκονται αύριο, Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, η Αττική (μαζί με τα Κύθηρα), Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προειδοποίηση της Επιτροπής Κινδύνου για ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε ξανά για τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα συνεχιστούν στη χώρα, με έμφαση στην Κρήτη όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες εντάσεις, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις.