ΓΔ: 2341.86 1.00% Τζίρος: 190.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:35
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Σύλλογος: 26 εγκαυματίες της φωτιάς στην Αν. Αττική παραμένουν αποκλεισμένοι

Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική επισημαίνει πως 26 τραυματίες εγκαυματίες έχουν αποκλειστεί από τη δίκη, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακουστεί όλες οι φωνές των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της φονικής φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, «δεν έχουν ακουστεί όλες οι φωνές». 

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι 26 εγκαυματίες θύματα έχουν αποκλειστεί από τη δικαστική διαδικασία, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Για όσους έχασαν τη ζωή τους, αλλά και για εκείνους που επέζησαν με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα, η αναζήτηση της δικαιοσύνης συνεχίζεται. «Πέρα από αριθμούς και διαδικασίες υπάρχουν άνθρωποι», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι 26 εγκαυματίες έχουν αποκλειστεί «ώστε να μην δυσχερανθεί η θέση των κατηγορουμένων», μια αιτιολόγηση που, όπως σημειώνεται, γεννά ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ υπεράσπισης και αναζήτησης της αλήθειας. 

Για ορισμένους από αυτούς προβλέφθηκε μια παράλληλη δίκη, η οποία ωστόσο μετατίθεται συνεχώς, έως ότου κριθεί αμετάκλητη η κύρια υπόθεση στον Άρειο Πάγο.

Η νέα δικάσιμος που είχε οριστεί για τις 20 Απριλίου 2026 αναβλήθηκε εκ νέου, αφήνοντας τους εγκαυματίες σε μια μακρόχρονη αναμονή χωρίς ορατό τέλος. Η κύρια δίκη, που ξεκίνησε με καθυστέρηση τον Οκτώβριο του 2022, έχει σημαδευτεί από σειρά διαδικαστικών ζητημάτων και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Δικαστικές καθυστερήσεις και θεσμικές σκιές

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για μια αντιφατική δικαστική πορεία, όπου οι καθυστερήσεις και οι αναβολές αποκαλύπτουν «μια βαθύτερη δυσλειτουργία» του συστήματος.

 Επισημαίνεται επίσης η απουσία ουσιαστικής παρουσίας των 16 αταυτοποίητων νεκρών στις διαδικασίες, γεγονός που αφήνει «ανθρώπους χωρίς όνομα στη συλλογική μνήμη και χωρίς φωνή στη δικαστική αίθουσα».

«Τα πάθη των 177 θυμάτων δεν ανήκουν στο παρελθόν», αναφέρει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι συνεχίζονται μέσα από τις καθυστερήσεις, τις αναβολές και τις σιωπές. Η υπόθεση της φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018, οκτώ χρόνια μετά, εξακολουθεί να αναζητά τη δικαίωση και την πλήρη αποκάλυψη όλων των αληθειών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη αγοράς Πειραιά: Συνάντηση Κατσαφάδου με νέο ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Κ. Κατσαφάδος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη του νέου ΔΣ του ΕΣΠ, συζητώντας βασικά προβλήματα της τοπικής αγοράς, όπως ψηφιακή γραφειοκρατία, λειτουργικό κόστος και έλλειψη ρευστότητας.
Πυροσβεστήρας σε χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτική καμπάνια για καθαρισμό οικοπέδων στην αντιπυρική περίοδο 2026

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη πυρκαγιών, επισημαίνοντας τον καθαρισμό οικοπέδων από ξερά χόρτα και απορρίμματα, με τη στήριξη του ΑΔΜΗΕ, σε ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες.
Trek Development
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

TREK Development: Αλλάζει πίστα με εξαγορές και είσοδο σε νέες αγορές

Με γεμάτο πορτοφόλι μετά την είσοδο στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ και εστιάζοντας σε ενέργεια – περιβάλλον – υποδομές η TREK Development επιταχύνει την ανάπτυξή της με εξαγορές και νέες επενδύσεις.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμφαση στην αντιπυρική προστασία Αττικής στη συνάντηση Τουρνά με Πυροσβεστική

Συνάντηση με διοικητές της Πυροσβεστικής Αττικής είχε ο Ευάγγελος Τουρνάς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την άμεση αντίδραση στα περιστατικά, καθώς και στην αυστηρή τιμωρία εμπρηστών.
Έλληνας στρατιωτικός στολής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τοποθέτησαν πεζογέφυρα Bailey στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων η τοποθέτηση νέας πεζογέφυρας στον Κηφισό, στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, αντικαθιστώντας την παλιά που καταστράφηκε από πλημμύρες, μετά από αίτημα του Δήμου.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός κατέστρεψε κέντρο πρώτων βοηθειών στον Λίβανο

Η πολιτική προστασία του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το κέντρο της στη Ναμπάτια καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, παρά την εκεχειρία. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές, αφού το προσωπικό είχε απομακρυνθεί εγκαίρως.