ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αρκούδα σε δάσος

Αρκούδα εντοπίστηκε σε περιοχές του Ωραιοκάστρου – Συμβουλές στους πολίτες

Αρκούδα εντοπίστηκε σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι τοπικές αρχές ζητούν προσοχή και συνεργάζονται με αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια και την προστασία του ζώου.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση μιας αρκούδας στις περιοχές της Λητής, του Μελισσοχωρίου και του ορεινού όγκου του Δήμου Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του ζώου κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποδίδεται πιθανότατα σε αναζήτηση τροφής ή σε μετακίνηση, καθώς στην περιοχή λειτουργούν πολλά μελισσοκομεία.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και περιβαλλοντικούς φορείς, ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση και να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των πολιτών όσο και η προστασία του άγριου ζώου.

Η δημοτική αρχή καλεί τους κατοίκους, τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους των περιοχών όπου έχει εντοπιστεί η αρκούδα να επιδεικνύουν προσοχή και να αποφεύγουν οποιαδήποτε προσέγγιση του ζώου. Στην ανακοίνωση του δήμου περιλαμβάνονται και χρήσιμες οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Οδηγίες για ασφαλή συμπεριφορά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η αρκούδα δεν πρέπει να νοιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο». Οι βασικές συστάσεις είναι:

1. Κρατάμε την ψυχραιμία μας.
2. Μένουμε ακίνητοι.
3. Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα, όπως πέτρες ή κλαδιά.
4. Οπισθοχωρούμε σταδιακά, αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο.
5. Σε άμεση θέα, προσπαθούμε να φαινόμαστε μεγαλύτεροι.
6. Δεν τρέχουμε.
7. Δημιουργούμε χώρο διαφυγής για το ζώο και δεν του «κόβουμε» το δρόμο.

Επιπλέον, όσοι κινούνται στο δάσος καλούνται να κάνουν θόρυβο, για παράδειγμα να μιλούν δυνατά, ώστε η αρκούδα να απομακρυνθεί πριν υπάρξει επαφή. Όπως σημειώνεται, «το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να τα σκεφθούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει».

Μέτρα πρόληψης για κατοικημένες περιοχές

Σε περίπτωση που η αρκούδα επισκέπτεται συχνά μια κατοικημένη περιοχή, οι κάτοικοι καλούνται να κάνουν συνεχώς θόρυβο όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, να απομακρύνουν σκουπίδια και τροφικά υπολείμματα από αυλές, πλατείες και χωράφια, και να καθαρίσουν υπολείμματα από προηγούμενες σοδειές που μπορεί να προσελκύουν το ζώο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο έως την αυγή και ενδέχεται να χρησιμοποιεί την περιοχή απλώς ως πέρασμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλους πλατεία Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά της έξωσης ηλικιωμένου ζευγαριού

Συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια σε επικείμενη έξωση ηλικιωμένου ζευγαριού από fund έγινε στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με πορεία από φορείς, συνδικάτα και συλλογικότητες, ενώ το ζευγάρι έχει καταθέσει δικαστικές προσφυγές.
Εγνατία Οδός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία για λύση στα οδικά ζητήματα της Εγνατίας σε Π. Μελά & Ωραιόκαστρο

Κοινή ομάδα εργασίας συγκροτούν Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να αποσαφηνιστεί ποιος έχει την αρμοδιότητα συντήρησης του παράπλευρου οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού σε Παύλου Μελά και Ωραιόκαστρο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κωνσταντοπούλου για την αστυνομική βία σε αντιφασιστική πορεία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική βία σε διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ζήτημα κάλυψης από την αστυνομία σε εγκληματικές και νεοναζιστικές ενέργειες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κεντρική Μακεδονία προβάλλεται στην Ολλανδία ως προορισμός για όλο το έτος

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθήθηκε στην ολλανδική αγορά ως προορισμός τεσσάρων εποχών μέσω της δράσης «Greek Tourism Workshop» στο Ρότερνταμ, με έμφαση στη διαφορετικότητα των εμπειριών και τις όλο το χρόνο δυνατότητες.
Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιωματική εκπαίδευση μαθητών στη Θεσσαλονίκη για οδική ασφάλεια και πρόληψη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τριήμερη βιωματική δράση για την οδική ασφάλεια με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προσομοιώσεις, σε συνεργασία με ακτιβιστές και φορείς. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης.
Θεσσαλονίκη, Πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοπρατούνται οι αναπλάσεις στις πλατείες Δημοκρατίας και Διοικητηρίου

Στη φάση ολοκλήρωσης μπαίνουν οι αναπλάσεις των πλατειών Δημοκρατίας και Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό άνω των 16 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες αναμένεται να εγκριθούν και να υποβληθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.