ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πύλη Άουσβιτς Μπίρκεναου
Η πύλη του Άουσβιτς Μπίρκεναου, συμβολικό σημείο του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρώτο βραβείο για μαθήτριες του 7ου ΓΕΛ με θέμα το Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Οι μαθήτριες του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το βίντεο «Το όνειρο» για τους κινδύνους διαστρέβλωσης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και κέρδισαν την 1η θέση σε σχετικό διαγωνισμό εκπαιδευτικών φορέων.

Ένα συγκινητικό βίντεο με τίτλο «Το όνειρο» δημιούργησαν οι μαθήτριες του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Τρυφωνίδου, Ναταλία Χαρατσίδη και Λίνα Τσέπουρα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Κατερίνας Εφραιμίδου. Μέσα από την ταινία διάρκειας τριών λεπτών, αναδεικνύουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τους κινδύνους της παραχάραξης της ιστορίας και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος.

Το έργο παρουσιάζει ένα κορίτσι που εμφανίζεται στο όνειρο μιας μαθήτριας και «αφηγείται» την ιστορία του, όταν μαζί με χιλιάδες Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε στα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η αφήγηση θυμίζει τις χαμένες ζωές, τα σπίτια και τις οικογένειες που αφανίστηκαν, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα για τη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας.

Πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Τα γεγονότα σε πρώτο πλάνο»

Οι μαθήτριες συμμετείχαν με το βίντεο στον διαγωνισμό «Τα γεγονότα σε πρώτο πλάνο», που διοργάνωσαν το Εβραϊκό Μουσείο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η δουλειά τους διακρίθηκε, κατακτώντας την 1η θέση ανάμεσα στα σχολεία που συμμετείχαν.

«Είχαμε ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και θελήσαμε να αξιοποιήσουμε τον διαγωνισμό ως ευκαιρία για εμβάθυνση στο φαινόμενο της παραχάραξης της ιστορίας», ανέφερε η Δέσποινα Τρυφωνίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη επίσκεψή τους στο Άουσβιτς είχε ενισχύσει την κατανόησή τους για το θέμα.

Η Ναταλία Χαρατσίδη επισήμανε ότι η ενασχόλησή της με το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε από συμμετοχή σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, ενώ η Λίνα Τσέπουρα υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης ως ασπίδας απέναντι στη διαστρέβλωση και το μίσος.

Η εκπαιδευτική διάσταση και το μήνυμα της βράβευσης

Η καθηγήτρια Κατερίνα Εφραιμίδου δήλωσε ότι η διάκριση των μαθητριών αποτελεί «έμπρακτη αναγνώριση της αφοσίωσης, της ευαισθησίας και της ουσιαστικής τους προσπάθειας». Όπως ανέφερε, η θεματική του διαγωνισμού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αφορά την παραχάραξη της ιστορίας και τη σημασία της ιστορικής συνείδησης.

Οι ίδιες μαθήτριες είχαν διακριθεί και στον διαγωνισμό «Το Ολοκαύτωμα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων» του ΥΠΑΙΘΑ, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άουσβιτς. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε αφετηρία για βαθύτερο προβληματισμό και δημιουργική έκφραση, οδηγώντας στη νέα τους επιτυχία.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DECONSTRUCT – «Αποδόμηση της Παραχάραξης και της Παραπληροφόρησης στην Ψηφιακή Εκπαίδευση», που υλοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ιταλία. Το βραβευμένο βίντεο των μαθητριών του 7ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 20χρονος πέταγε αντικείμενα στο δρόμο, κινητοποίηση αρχών

Συνελήφθη 20χρονος στη Θεσσαλονίκη αφού πέταξε αντικείμενα από το μπαλκόνι του στην οδό Κασσάνδρου. Αστυνομικός διαπραγματευτής επενέβη και το σημείο αποκλείστηκε. Ο νεαρός απομακρύνθηκε από το διαμέρισμα αργά το απόγευμα.
ασφάλεια ανθρώπων ξύλινα ομοιώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Εκπαίδευση για μπάλα με κουδουνάκι σε παιδιά με αναπηρία

Στο Ολυμπιακό Κέντρο Πανοράματος Θεσσαλονίκης, 30 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών θα εκπαιδευτούν για τη συμπεριληπτική καμπάνια «Μία μπάλα για όλους», με στόχο τη μετάδοση της γνώσης στα κράτη τους. Θα συμμετάσχουν 1.000 παιδιά και θα μοιραστούν μπάλες.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: 20χρονος πέταγε αντικείμενα στο δρόμο

20χρονος στη Θεσσαλονίκη πέταξε αντικείμενα από το μπαλκόνι 3ου ορόφου, ζητώντας να μιλήσει με ψυχολόγο. Ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο, ενώ αποκλείστηκε η περιοχή για λόγους ασφαλείας.
λογότυπο ΕΥΑΘ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Προτείνει σταθερό τιμολόγιο νερού και τέλος αποχέτευσης 1 ευρώ/μήνα

Η ΕΥΑΘ προτείνει να παραμείνει σταθερό το οικιακό τιμολόγιο νερού, με μικρή επιβάρυνση 1 ευρώ τον μήνα ως τέλος αποχέτευσης. Η τελική απόφαση ανήκει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.