ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άδειο σχολικό θρανίο
Άδεια σχολική αίθουσα με φωτεινό περιβάλλον και εστιασμένα θρανία μπροστά.

Δυτική Μακεδονία: Νέα έργα προσβασιμότητας σε σχολεία για μαθητές με αναπηρία

Με τέσσερις νέες εντάξεις, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί έργα προσβασιμότητας σε σχολεία Βοΐου, Εορδαίας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενισχύει τις υποδομές προσβασιμότητας για μαθητές με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Αμανατίδη, τεσσάρων νέων Αποφάσεων Ένταξης στο Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2021-2027».

Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.955.000 ευρώ, αποσκοπούν στην άρση των φυσικών εμποδίων σε σχολικά κτίρια των Δήμων Βοΐου, Εορδαίας, Κοζάνης και Καστοριάς. Δημιουργούν ένα ασφαλές και πλήρως προσβάσιμο περιβάλλον για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και άτομα με μειωμένη κινητικότητα. 

Οι παρεμβάσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή ραμπών πρόσβασης και τη διαμόρφωση χώρων υγιεινής (WC) σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στη σχολική ζωή.

Παρεμβάσεις ανά Δήμο

Στον Δήμο Βοΐου, σε 29 σχολικές μονάδες, προβλέπεται η κατασκευή μόνιμων ραμπών ομαλής κλίσης και η πλήρης ανακατασκευή ή διαμόρφωση χώρων υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ και άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Ο προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε 770.000 ευρώ.

Στον Δήμο Εορδαίας, σε 21 σχολεία, θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης εισόδων και εσωτερικών διαδρόμων για την απρόσκοπτη κίνηση αμαξιδίων, καθώς και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού σε χώρους υγιεινής. Ο προϋπολογισμός της Πράξης είναι 380.000 ευρώ.

Στον Δήμο Κοζάνης, σε 25 σχολικές μονάδες, χρηματοδοτούνται τεχνικές παρεμβάσεις για τη συμμόρφωση με τις αρχές της «Σχεδίασης για Όλους», περιλαμβάνοντας ράμπες και προσβάσιμους χώρους υγιεινής. Ο προϋπολογισμός της Πράξης φτάνει τα 435.000 ευρώ.

Στον Δήμο Καστοριάς, οι παρεμβάσεις σε 21 σχολικές μονάδες θα εξασφαλίσουν την αυτόνομη κίνηση μαθητών και προσωπικού με αναπηρία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Ο προϋπολογισμός της Πράξης είναι 370.000 ευρώ.

«Η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Με τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, διασφαλίζουμε ότι κανένα παιδί στη Δυτική Μακεδονία δεν θα αποκλείεται από το σχολικό του περιβάλλον λόγω φυσικών εμποδίων. 

Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τους πόρους του Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2021-2027 για να χτίσουμε μια Περιφέρεια πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη για όλους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, κ. Γ. Αμανατίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΘ και Texas A&M: Συνεργασία στο επίκεντρο του Aristotle Innovation Forum

Στο MonAsty Hotel Θεσσαλονίκης, 18-20 Μαΐου 2026, θα πραγματοποιηθεί workshop ΑΠΘ και Texas A&M για το διπλό μεταπτυχιακό «Design and Manufacturing of Sustainable Medical Devices», με στόχο τον συντονισμό και τη βιωσιμότητα του προγράμματος.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο για ασφαλή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

Νέοι κανόνες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θεσπίστηκαν στα σχολεία, με στόχο την ασφάλεια μαθητών και την ορθολογική αξιοποίηση της ΤΝ. Προβλέπεται συντονιστής ΤΝ, προστασία δεδομένων και απαγόρευση στις εξετάσεις.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Υποχρέωσή μας η στήριξη ενός σχολείου με σεβασμό και αποδοχή

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως προτεραιότητα είναι η στήριξη των παιδιών ως άνθρωποι κι όχι μόνο ως μαθητές, με σεβασμό, αποδοχή κι ευαισθησία, αναφερόμενη στο τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ηλιούπολη.