ΓΔ: 2347.55 1.24% Τζίρος: 338.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:44
Σύνταξη και αποταμίευση
Φώτο: Shutterstock

Καταγγελίες για παραμέληση και κακομεταχείριση ηλικιωμένων από σωματείο

Σοβαρές καταγγελίες για παραμέληση, κακομεταχείριση και αδιαφορία απέναντι σε ηλικιωμένους διατυπώνει σωματείο, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας και ελέγχους.

Φαινόμενα παραμέλησης, κακομεταχείρισης και αδιαφορίας απέναντι σε ηλικιωμένους καταγγέλλει το Σωματείο «Κέντρο Μελέτης Προβλημάτων και Αλληλεγγύης της 3ης Ηλικίας – Πνοή ζωής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι καταγγελίες βασίζονται σε παρεμβάσεις αρχών και δημόσια στοιχεία, ενώ η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά ανησυχητική.

Το Σωματείο τονίζει ότι οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που στήριξαν οικογένειες, εργάστηκαν, δημιούργησαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνία. Σήμερα, όπως επισημαίνεται, έχουν δικαίωμα να ζουν με σεβασμό, προστασία και ασφάλεια, χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους ή να υφίστανται οποιαδήποτε μορφή οικονομικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, το Σωματείο ζητά από την πολιτεία τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων. Μεταξύ αυτών, προβλέπονται συστηματικοί έλεγχοι σε κάθε δομή φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και γρήγορη διερεύνηση κάθε καταγγελίας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη για πραγματική προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των δημόσιων δομών φροντίδας, αλλά και αυστηρές κυρώσεις όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις.

Τέλος, τονίζεται η σημασία της καθολικής ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων και της δημιουργίας εύκολων τρόπων αναφοράς κάθε περιστατικού κακοποίησης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη και η κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδοσιακό σοκάκι Αρναίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβίωση του αρνιώτικου γάμου για 3η χρονιά στον Δήμο Αριστοτέλη

Για τρίτη χρονιά ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναβιώνει τον «αρνιώτικο γάμο» στα «Αριστοτέλεια». Φέτος, η εκδήλωση θα γίνει στην Αρναία στις 31 Μαΐου και θα ακολουθήσει το αυθεντικό παραδοσιακό τελετουργικό και έθιμα γάμου.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Πρώτη κυβέρνηση που ελαφρύνει τα βάρη των επόμενων γενεών

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η επόμενη δεκαετία πρέπει να είναι δεκαετία τόλμης, επενδύσεων και παραγωγής, ενώ κάλεσε σε αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, για να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ελλάδας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν 2.000€ από 79χρονη παριστάνοντας εφοριακούς

Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε 79χρονη στις Σέρρες, όπου 21χρονος με συνεργό της απέσπασαν κοσμήματα προσποιούμενοι υπάλληλο εφορίας. Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας.
Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια οι τρεις ανήλικοι για ληστεία ψιλικών

Στην ανακρίτρια βρέθηκαν οι τρεις ανήλικοι που συνελήφθησαν για ένοπλη ληστεία σε ψιλικατζίδικο της Τριανδρίας, ενώ είχαν παραβιάσει τους όρους κράτησης. Κατηγορούνται για αρπαγή 700 ευρώ, προϊόντων και προσωπικών αντικειμένων.
Όλυμπος κορυφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 25χρονο Ισπανό

Ο τραγικός επίλογος στην υπόθεση του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη γράφτηκε στον Όλυμπο, με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση της σορού του. Οι έρευνες ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου μετά την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια ανάβασης στον Μύτικα.