ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Μενδώνη: Απεβίωσε η αρχαιλόγος Λιάνα Παρλαμά, την αποχαιρετούμε με συγκίνηση

Η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά έφυγε από τη ζωή στις 26 Φεβρουαρίου 2026, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αρχαιολογία. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε συγκίνηση για την απώλειά της.

«Έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026 η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο και μια βαθιά παρακαταθήκη στην ελληνική αρχαιολογία. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλειά της, εξέφρασε τη θλίψη της με συγκινητική δήλωση.

«Η Λιάνα Παρλαμά ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ανεξίτηλο αποτύπωμα, λόγω της εξαιρετικής της παιδείας, του δυναμικού της χαρακτήρα και της υποδειγματικής εργατικότητά της. Θεράπευσε την επιστήμη της και υπηρέτησε το Υπουργείο Πολιτισμού με μοναδική αφοσίωση και συνέπεια στις αρχές και τις αξίες της.

Εργάστηκε σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, από τον Έβρο ως την Πελοπόννησο, για να εγκατασταθεί τελικά στην Αθήνα, στην Εφορεία των Αθηνών και στη συνέχεια – για πολλά χρόνια – ως Διευθύντρια της. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, ανέλαβε και έφερε σε πέρας, με εξαιρετική επιτυχία, τις ανασκαφές για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Αθηνών.

Η τεράστια αυτή ανασκαφική έρευνα, άνω των 65.000 τ.μ., αποτυπώθηκε στην επιτυχημένη έκθεση «Η πόλη κάτω από την πόλη» και στην ομώνυμη έκδοση. Το Μετρό της Αθήνας αποτέλεσε το πρώτο κατ’ ουσίαν δημόσιο έργο όπου δοκιμάστηκαν οι σχέσεις και οι αντοχές αρχαιολόγων, μηχανικών και κατασκευαστών, καθώς ο καθένας όφειλε να υπερασπιστεί το καθήκον και την αρμοδιότητά του.

Η Λιάνα Παρλαμά υπερασπίστηκε με πείσμα, σθένος και βαθιά γνώση τις αρχαιότητες, ενώ ταυτόχρονα επέδειξε συνέπεια και κατανόηση για την ολοκλήρωση ενός έργου δημοσίου συμφέροντος. Μαζί με τη συνάδελφο και φίλη της Μαρία Θεοχάρη, ανέσκαψαν στο Παλαμάρι της Σκύρου τον προϊστορικό οικισμό που είχε ήδη συνδεθεί με τη διδακτορική της διατριβή.

Η ενέργεια και η αφοσίωση της Λιάνας Παρλαμά αντανακλούσαν τα βιώματα και τις αξίες που απέκτησε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ως κόρη του φιλολόγου Μενέλαου Παρλαμά και μητέρας με ρίζες από τη Σμύρνη.

«Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Λιάνα, για πολλά χρόνια, και να μάθω πολλά από κείνη. Της χρωστώ όσα με δίδαξε. Ήταν μαθήματα ζωής. Την αποχαιρετώ με οδύνη. Εύχομαι σ' αυτό το τελευταίο ταξίδι της να αναπαυθεί εν ειρήνη κοντά στους γονείς της και τους αγαπημένους της φίλους και συναδέλφους», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Φωτήλας: Ο πολιτισμός στηρίζει ανάπτυξη, απασχόληση και τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, στο 7ο Φόρουμ της Ολυμπίας, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα.
Πύργος Άιφελ Ολυμπιακοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στην UNESCO για τους Ολυμπιακούς Νέων Ντακάρ με πρωτοβουλία Ελλάδας

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στο Ντακάρ, η ελληνική και η σεναγαλέζικη αντιπροσωπεία στην UNESCO διοργανώνουν εκδήλωση για τον Ολυμπισμό και το ρόλο της νεολαίας στη βιώσιμη ειρήνη, προβάλλοντας το ελληνικό Ολυμπιακό ιδεώδες.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κεφαλογιάννη με νέα πρέσβειρα Ισραήλ για τουριστική συνεργασία

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποδέχθηκε τη νέα πρέσβειρα του Ισραήλ, Pninat Yanay, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες στον τουρισμό.