ΓΔ: 2267.4 0.04% Τζίρος: 64.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:26:41
Άτομα με αναπηρία
Άτομα με αναπηρία μετακινούνται σε δημόσιο χώρο στην Αθήνα, προβάλλοντας θέματα προσβασιμότητας.

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για εργασία ατόμων με αναπηρία από Δήμο & ΙΑΣΙΣ

Η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου διαβεβαίωσε στη Θεσσαλονίκη πως δεν θα σταματήσει μέχρι η εργασία να είναι αυτονόητη για κάθε ΑΜΕΑ, τονίζοντας τη σημασία στήριξης ευάλωτων ομάδων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης.

Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη δικτύωση και την απασχόληση των ΑΜΕΑ. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η πρόσβαση στην εργασία να είναι αυτονόητη πραγματικότητα για κάθε άτομο με αναπηρία», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνικής ένταξης.

Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιούνται προγράμματα απασχόλησης που στοχεύουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών. «Πίσω από κάθε αριθμό, καταρτίσεις, προσλήψεις, νέες ευκαιρίες, δεν υπάρχουν ωφελούμενοι αλλά άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επεσήμανε ότι η προσβασιμότητα συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες, όχι μόνο με την προσπελασιμότητα. «Μέσα από αυτή την προσπάθεια – στη σημερινή εκδήλωση – κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων με την ανάγκη εξεύρεσης εργασίας των ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Δημήτρης Σκούτας ανέφερε ότι στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης απασχολούνται άτομα με αναπηρία σε διάφορες ειδικότητες, όπως στο τηλεφωνικό κέντρο και στο προσωπικό καθαριότητας.

«Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία, είναι μια διαφορετικότητα και το σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί σ’ αυτήν», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, προσθέτοντας ότι το δημόσιο οφείλει να αποτελέσει τον καλύτερο εργοδότη, εξασφαλίζοντας καθολική προσβασιμότητα.

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, Α΄ Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ, οικονομολόγος και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην εργασία είναι δικαίωμα. Παράλληλα, ο σύμβουλος ΑΣΕΠ στο αποκεντρωμένο τμήμα Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ποδιώτης αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2026 για ΑΜΕΑ και συγγενείς τους.

Για τον «αδιανόητο αποκλεισμό από την εργασία που βιώνουν οι ΑΜΕΑ» έκανε λόγο ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Δήμου, επισημαίνοντας τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ατόμων με αναπηρία τόσο ως μισθωτών όσο και ως ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Ημέρα Δικτύωσης και Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για εγκαίνια μουσείου και ομιλία

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Μουσείου «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» και επίσκεψη στο Συμμαχικό Κοιμητήριο. Θα μιλήσει επίσης στο 6ο προσυνέδριο της ΝΔ στο Εκθεσιακό Κέντρο.
Μαραθώνιος δρόμος δρομείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πέλλα για τον 20ο Διεθνή Μαραθώνιο

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Πέλλα, την Κυριακή 26 Απριλίου, 6-11 π.μ., λόγω του 20ού Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», με διακοπή κυκλοφορίας στη νέα παράκαμψη Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ESG

Πρώτη εθελοντική αιμοδοσία από το ΤΕΦΑΑ με τη στήριξη του ΑΧΕΠΑ

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ διοργανώνει την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του, με τη στήριξη του ΑΧΕΠΑ, στις 31/3/2026, 9:30-14:00, στο Γυάλινο Κτίριο Θέρμης. Παράλληλα, δημιουργεί Τράπεζα Αίματος για ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Η ψηφιακή προσβασιμότητα είναι εργαλείο ελευθερίας

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της ψηφιακής ένταξης και αυτονομίας για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας ότι η ψηφιακή προσβασιμότητα αποτελεί εργαλείο ελευθερίας και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.