ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπούρτζι Ναυπλίου
Αεροφωτογραφία του Μπούρτζι Ναυπλίου με φόντο την πόλη και το Παλαμήδι.

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, ιδρύτρια του ΠΛΙ

Απεβίωσε στα 90 της χρόνια η Ιωάννα Παπαντωνίου, σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος και ιδρύτρια του ΠΛΙ. Αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφήνοντας πλούσιο έργο και συλλογές που τιμήθηκαν διεθνώς.

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, κορυφαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ιδρύτρια και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ). Σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η Ιωάννα Παπαντωνίου «αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση και την ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας», καθώς «ως μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, όργωσε την Ελλάδα, συλλέγοντας πολύτιμο λαογραφικό υλικό, ιδίως παραδοσιακές ενδυμασίες». Το υλικό αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα της συλλογής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος “Βασίλειος Παπαντωνίου”, που ίδρυσε το 1974 στο Ναύπλιο, στη μνήμη του πατέρα της.

Η Ιωάννα Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες και υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Μάικλ Έλιοτ στο Royal Exchange Theatre. Επικεντρώθηκε στην επιτόπια έρευνα για το ελληνικό ένδυμα και το 1974 ίδρυσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το οποίο το 1981 τιμήθηκε με το European Museum of the Year main Award (EMYA).

Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενη την απώλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου, μιας από τις σημαντικότερες θεραπαινίδες του Πολιτισμού μας, σε πλείστες εκφάνσεις του, επί πολλές δεκαετίες. Μετά τις στέρεες σπουδές της στη Βρετανία, η Ιωάννα Παπαντωνίου διέγραψε μια μετεωρική πορεία ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, συνεργαζόμενη με τους κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της εποχής της σε παραστάσεις-σταθμούς για το θέατρό μας, αλλά και, επιλεκτικά, σε ξεχωριστές κινηματογραφικές δημιουργίες».

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «η μοναδική της ματιά δεν περιορίστηκε στη σκηνή, αλλά μετουσιώθηκε σε δημιουργική διδασκαλία σε πανεπιστημιακά τμήματα θεατρικών σπουδών, στην Αθήνα, την Πάτρα και το Ναύπλιο». Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η Ιωάννα Παπαντωνίου αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαθέτοντας σχεδόν το σύνολο της περιουσίας της στο έργο του Ιδρύματος.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ακόμη: «Με την Ιωάννα Παπαντωνίου είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαζόμαστε από το 1999. Σε όλα τα σπουδαία προγράμματά της είχε τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ γιατί ήταν ο δημιουργικός άνθρωπος που συνδύαζε αρμονικά τη θεωρία με την πράξη και την αθόρυβη δράση. Αποφεύγοντας την ανώφελη δημοσιότητα, αφιέρωσε όλον της τον βίο και τη δραστηριότητά της στην υπηρεσία του Πολιτισμού και της κοινωνίας».

Η υπουργός κατέληξε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους φίλους της Ιωάννας Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι «η αφειδώλευτη προσφορά της υπήρξε ανυπολόγιστη και η ευγνωμοσύνη μας για το έργο της είναι τεράστια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτομή σε μουσειακή έκθεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πίνακας «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» στο Ξενοκράτειο

Ο πίνακας «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ντελακρουά εκτίθεται στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, παραχωρημένος από το Μπορντώ για τα 200 χρόνια από την Έξοδο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βατούσα Λέσβου: Από σκηνικό ταινιών, στο επίκεντρο του δημογραφικού

Η Βατούσα, στο ηφαιστειακό τοπίο της Λέσβου, διατηρεί τα πετρόχτιστα σπίτια και την ιστορία της, αλλά βλέπει τον πληθυσμό της να μειώνεται. Ο πρόεδρος Άβελ Σπανέλλης ελπίζει σε αναζωογόνηση του χωριού, που παραμένει ξεχωριστός προορισμός.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Το ΑΜΘ είναι δημόσιο μουσείο χωρίς κρατικές αγκυλώσεις

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υλοποίησε 70 έργα σε 13 δράσεις, συμβάλλοντας σε έξι στόχους του τριετούς σχεδίου του ΥΠΠΟ (2023-2026). Παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες, αλλαγές και η ενίσχυση του ρόλου του ως ΝΠΔΔ.
Πανόραμα Νέων 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στο Μέγαρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Β΄ Πιλοτική Φάση του προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, με το Μέγαρο Μουσικής να προσφέρει μουσικά και παραστασιακά εργαστήρια σε 45 συμμετέχοντες, ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση και τη συνοχή.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη - Τσιενκόφσκα: Ώθηση στη πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας

Συνάντηση Μενδώνη-Τσιενκόφσκα στη Βαρσοβία εστίασε στη διμερή συνεργασία στον πολιτισμό, την ΕΕ πολιτική ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγαθών και την κλιματική αλλαγή. Προγραμματίζεται έκθεση ελληνικής τέχνης στην Πολωνία το 2027.