ΓΔ: 2275.7 -2.22% Τζίρος: 246.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε ήσυχο δρόμο κατά τη διάρκεια ημέρας.

Αυξημένα μέτρα ΕΛΑΣ στους δρόμους για Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα

Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τα μέτρα οδικής ασφάλειας για το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας (20-23/2) για ασφαλείς μετακινήσεις και μείωση τροχαίων, με πλήρη αξιοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, από την Παρασκευή 20 έως και τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο σχεδιασμός βασίζεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και προβλέπει πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Κύρια σημεία του σχεδίου δράσης

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αστυνόμευση του οδικού δικτύου ανά τομέα, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, καθώς και αυξημένη παρουσία τροχονόμων σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η αστυνόμευση στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ σε βασικές διασταυρώσεις θα υπάρξει ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους για την αποφυγή συμφόρησης. Αντίστοιχα, θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και σε χώρους μαζικής διακίνησης επιβατών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμοί.

Παράλληλα, τροχονόμοι θα βρίσκονται στους σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή οδηγιών στους οδηγούς. Επίσης, τα Γραφεία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερώνουν το κοινό για τυχόν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Έλεγχοι και επικίνδυνες παραβάσεις

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών ελέγχων σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε παραβάσεις που ευθύνονται για σοβαρά τροχαία, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, καθώς και οι αντικανονικές προσπεράσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην οδήγηση από άτομα χωρίς άδεια, στη μεταφορά παιδιών χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, στην κυκλοφορία οχημάτων χωρίς τεχνικό έλεγχο, στη φθορά ελαστικών και στην αντικανονική χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων, το προσωπικό και τα μέσα της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τη διάθεση περιπολικών, μοτοσικλετών και συμβατικών οχημάτων για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Για τη βελτίωση της κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στις εθνικές οδούς. Συγκεκριμένα, για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου από 08:00 έως 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου, η απαγόρευση θα ισχύει τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου από 15:00 έως 21:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνηση αυτοκινήτων Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας 7-8 Φεβρουαρίου λόγω έργων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου λόγω εργασιών, με διακοπή κυκλοφορίας στη δεξιά λωρίδα σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα οχήματα και εξοπλισμός της ΕΛΑΣ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τις αστυνομικές υπηρεσίες με 100 νέα οχήματα, σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά μέσα, επενδύοντας 5 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Ταχύτητα και κράνος στην κορυφή των παραβάσεων τον Δεκέμβριο

Η υπερβολική ταχύτητα ήταν η συχνότερη παράβαση στην Αττική τον Δεκέμβριο 2025, ενώ ακολούθησαν η μη χρήση κράνους και το αλκοόλ. Η Τροχαία κατέγραψε 31.375 παραβάσεις και 546 ατυχήματα, με 10 νεκρούς και 607 παθόντες.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: 10 νεκροί και 610 τραυματίες σε 530 τροχαία τον Νοέμβριο

Τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 530 τροχαία στην Αττική, με 10 νεκρούς και 610 τραυματίες. Κύρια αίτια: απρόσεκτη οδήγηση και παραβιάσεις. Σε 35.627 παραβάσεις προχώρησε η Τροχαία, εκ των οποίων 218 πλημμελήματα.