ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΛ.ΑΣ.: Κύκλωμα νοθευμένου ελαιολάδου, 600 τόνοι στην αγορά, 3 συλλήψεις

Η Αστυνομία Β. Ελλάδος εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο, με ζημία 3,4 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Συνελήφθησαν τρία μέλη, ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ελαίων στην Ημαθία.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδος εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα διακίνησε τα τελευταία έξι χρόνια περίπου 600 τόνους νοθευμένου ελαιολάδου στην Ελλάδα και εξήγαγε άλλους 81 τόνους στη Γερμανία, πωλώντας τους ως εξαιρετικά παρθένο. 

Η ζημία για τους καταναλωτές εκτιμάται στα 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία από διαφυγόντες φόρους ξεπερνά τις 440.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία φερόμενα μέλη της οργάνωσης, γνωστά στις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

 Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν την αγορά προϊόντων, τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, την υγεία και την προστασία των ζώων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί σε περιοχή της Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., δύο από τα φερόμενα μέλη είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν από το 2020 εργαστήριο παρασκευής και τυποποίησης νοθευμένων ελαίων σε αποθήκη εντός της οικίας τους, ενώ το τρίτο μέλος χρησιμοποιούσε άλλο χώρο για την αποθήκευση πρώτων υλών.

Στο εργαστήριο αυτό μετέφεραν ηλιέλαιο, το οποίο αποθήκευαν προσωρινά και, με τη χρήση χρωστικών και αρωματικών ουσιών, δημιουργούσαν προϊόν που προσομοίαζε με ελαιόλαδο. 

Το τελικό προϊόν τοποθετούσαν σε πλαστικούς και μεταλλικούς περιέκτες με ενδείξεις «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και ονομασίες ελληνικών περιοχών γνωστών για την παραγωγή ελαιολάδου, διαθέτοντάς το στην ελληνική και γερμανική αγορά.

Για να ενισχύσουν την απάτη, τα μέλη της οργάνωσης είχαν προμηθευτεί μεταλλικούς περιέκτες με ψευδή ποιοτικά χαρακτηριστικά και εικονικά βραβεία ποιότητας, τόσο στην ελληνική όσο και σε άλλες γλώσσες, επιδιώκοντας να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Τα ευρήματα των ερευνών

Κατά τις έρευνες στις αποθήκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.125 λίτρα ελαίων, εκ των οποίων 600 λίτρα ήταν ήδη τυποποιημένα σε περιέκτες με την ένδειξη «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».

 Επίσης εντοπίστηκαν 44 κενοί μεταλλικοί περιέκτες, χαρτοκιβώτια, πώματα, παλετοφόρο, σύνεργα νόθευσης, χειρόγραφες σημειώσεις και το ποσό των 17.750 ευρώ.

Υπάλληλοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έλαβαν δείγματα των κατασχεμένων ελαίων, τα οποία έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

Ευρύτερη δράση των Αρχών

Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2026, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων ελαίων, εξαρθρώθηκαν συνολικά έξι εγκληματικές οργανώσεις. 

Συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ ο αριθμός των κατηγορουμένων ανήλθε στους 29 και τα κατασχεθέντα έλαια στα 42.170 λίτρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ και σκηνή αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο ανήμερα των εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ

Αγρότες ανακοίνωσαν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ, στις 5 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής, πληρωμές και ενισχύσεις.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Πρωταγωνιστικός ρόλος Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας στην ανάπτυξη

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε στη ΕΡΤ3 τα έργα που μεταμορφώνουν Θεσσαλονίκη και Μακεδονία, τη στήριξη της βιομηχανίας, νέες δουλειές και μέτρα για το κόστος ζωής, υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο της πόλης στα Βαλκάνια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υποσχέσεις και προπαγάνδα στη Θεσσαλονίκη, έργα μηδέν

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τη «φιέστα αυτοθαυμασμού» στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως το έργο του Μετρό ανήκει σε όλους, ενώ καταγγέλλει διαρκείς υποσχέσεις χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη δυτική επέκτασή του.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπές χρυσών αλυσίδων στο κέντρο

Συμμορία ανηλίκων, 15-19 ετών, συνελήφθη για δύο ληστείες σε νεαρούς πεζούς στο κέντρο Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας χρυσές αλυσίδες με σταυρούς. Οι ληστείες έγιναν χθες τα ξημερώματα σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.