ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αμάξι σε πλημμύρα
Φώτο: Aυτοκίνητο σε κακοκαιρία. Credit: Shutterstock.

Έντονες βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη έως το απόγευμα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Κυριακή αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι, ενώ αυξημένη θα είναι και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης έως το απόγευμα.

Έως και το απόγευμα της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου 2026 αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τη νότια και κεντρική Ελλάδα.

Περιοχές που θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα σημειωθούν έως το απόγευμα σε περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. Αναλυτικά, στην περιοχή Κέρκυρας - Παξών τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στην Ήπειρο έως και το απόγευμα, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως αργά το απόγευμα.

Παράλληλα, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, έντασης 8 και τοπικά 9 μποφόρ, θα πνέουν στην ανατολική χώρα και κυρίως στο Αιγαίο.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που προέρχονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρεται, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Οι πολίτες καλούνται να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν, να ελέγξουν τις υδρορροές, να αποφεύγουν τη διέλευση χειμάρρων και ρεμάτων, καθώς και τις εργασίες υπαίθρου ή δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Οδηγίες προστασίας από κεραυνούς

Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και τηλεφώνων, να αποσυνδέουν την τηλεόραση από την παροχή ρεύματος και να μην αγγίζουν σωληνώσεις νερού.

Όσοι βρίσκονται σε αυτοκίνητο θα πρέπει να το ακινητοποιήσουν μακριά από δέντρα και να μείνουν μέσα με κλειστά παράθυρα μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα. Σε εξωτερικούς χώρους, συνιστάται καταφυγή σε κτίριο ή αυτοκίνητο, απομάκρυνση από μεταλλικά αντικείμενα και υδάτινες επιφάνειες, και αποφυγή παραμονής κάτω από ψηλά δέντρα.

Χρήσιμες πηγές ενημέρωσης

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των φαινομένων μέσω των τακτικών δελτίων καιρού της ΕΜΥ στην ιστοσελίδα www.emy.gr.

Για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων ή παγετού, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), ενώ οδηγίες αυτοπροστασίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρες στο Νταγκεστάν: Δύο νεκροί και χιλιάδες άστεγοι στη Ρωσία

Φράγμα έσπασε στο Νταγκεστάν λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, προκαλώντας πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε μητέρα και κόρη, ενώ 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και περίπου 2.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
Ορκωμοσία αξιωματούχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι Υπουργοί της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ορκίστηκαν σήμερα οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης σε νέες υπουργικές θέσεις από τον Επίσκοπο Σκιάθου Ιωάννη.
Πλημμύρα στη Μύκονο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσαφάδος: Επιδιώκουμε άμεση αποκατάσταση από την κακοκαιρία

Επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές του δήμου Μαραθώνα από την κακοκαιρία ERMINIO πραγματοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Κ. Κατσαφάδος, συζητώντας μέτρα στήριξης και αποκατάστασης με τοπικούς φορείς.
Άποψη Πεντέλης βουνό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιές στον περιφερειακό Πεντέλης και στην Καλλιτεχνούπολη

Η Πολιτική Προστασία Πεντέλης αντιμετώπισε κατολισθήσεις στον δρόμο Ντράφι-Νταού, που έκλεισε από την Τροχαία. Επεμβάσεις έγιναν για εγκλωβισμένους, απομάκρυνση 8 δέντρων και ηλιακού θερμοσίφωνα που έπεσε σε κεντρικό δρόμο.
Σύννεφα πριν τη βροχή
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ηράκλειο: Ένταση κακοκαιρίας στην Κρήτη έως 3/4 - Οδηγίες Προστασίας

Έκτακτο δελτίο καιρού στην Κρήτη μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, με ισχυρές βροχές, ανέμους, καταιγίδες και σκόνη. Αυξημένη ετοιμότητα, συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων και προσοχή σε πλημμύρες και χαλαζόπτωση.