ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στοίβα βιβλίων
Τρία βιβλία σε παλιό ξύλινο τραπέζι, ιδανικά για λογοτεχνικές αναζητήσεις.

Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ: Προβολή της διαχρονικής αξία της γλώσσας

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ γιορτάζει τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας και προσφέρει σύγχρονα, καινοτόμα προγράμματα σπουδών σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, με έμφαση στη βιωματική μάθηση και την ψηφιακή τεχνολογία.

Τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας αναδεικνύει το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

Όπως σημειώνεται, «Η ελληνική γλώσσα, φορέας πολιτισμού, ιστορίας και σκέψης χιλιετιών, τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου». Με σχεδόν πέντε δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.

Κάθε χρόνο υποδέχεται ενήλικες αλλοδαπούς, ομογενείς, φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο, προσφέροντας περισσότερα από 20 καινοτόμα προγράμματα σπουδών, τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. 

Τα προγράμματα καλύπτουν όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας, από Α1 έως Γ2, συνδυάζοντας τη γλωσσική εκπαίδευση με βιωματική γνωριμία του ελληνικού πολιτισμού.

Το Σχολείο εφαρμόζει σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις που ενισχύουν την αποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας και συμβάλλουν στη διάδοση της ελληνοφωνίας διεθνώς. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 40.000 σπουδαστές έχουν φοιτήσει στα προγράμματά του.

Καινοτόμα διαδικτυακά προγράμματα

Από το 2015, το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί με επιτυχία διαδικτυακό πρόγραμμα διδασκαλίας της νέας ελληνικής, απευθυνόμενο σε αλλοδαπούς και ομογενείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 Μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στα online μαθήματα, ενώ τα προγράμματα για φοιτητές Erasmus+ και Epicur στη Θεσσαλονίκη έχουν προσελκύσει περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Σχολείου βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων, με τη γλώσσα να διδάσκεται μέσα από επικοινωνιακές μεθόδους, συνεργασία και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διδασκαλία συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Ψηφιακή καινοτομία και διεθνής αναγνώριση

Το διαδικτυακό πρόγραμμα ξεχωρίζει για τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει σύγχρονη και ασύγχρονη μάθηση με πολυμεσικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, ενισχύοντας τη διάδραση. 

Οι μέθοδοι διδασκαλίας ανανεώνονται διαρκώς, προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις των νέων εκπαιδευτικών δεδομένων.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Σχολείο αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας βίντεο σπουδαστών και σπουδαστριών με ελληνικές λέξεις που έχουν δανειστεί άλλες γλώσσες. 

Μέσα από αυτές τις ψηφιακές αφηγήσεις, η ελληνική γλώσσα προβάλλεται ως ζωντανό μέσο επικοινωνίας και πολιτισμικής ανταλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «Η ποιότητα και η καινοτομία του έργου του ΣΝΕΓ έχουν αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Το Σχολείο έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2021–2022 για το πρόγραμμα “Νέα χωρίς σύνορα/Κόσμος εν Τάξει”, καθώς και το 2016 για το “Διαδικτυακό πρόγραμμα για την Ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα Α1 & Α2”. Επιπλέον, έχει λάβει Έπαινο για το πρόγραμμα “Ελληνική Γλώσσα, Κοινωνία και Κουλτούρα”, επιβεβαιώνοντας τη συμβολή του στην προώθηση της ελληνομάθειας.

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι «Η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μνημείο του παρελθόντος αλλά ανήκει στο παρόν και το μέλλον όσων τη μαθαίνουν, τη διδάσκουν και τη χρησιμοποιούν»

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου συνεχίζει να υπηρετεί αυτό το μέλλον με γνώση, εξωστρέφεια και δημιουργικότητα, γιορτάζοντας στις 9 Φεβρουαρίου την ελληνική γλώσσα – τη μιλάμε, τη μαθαίνουμε και τη μοιραζόμαστε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθοποιός σε σκηνή θεάτρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή με 33 παραστάσεις

Από 18 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2026, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί 33 παραστάσεις από 13 θεατρικά σχήματα σε τέσσερις σκηνές στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης». Ο Δήμος διπλασιάζει τη χρηματοδότηση του θεσμού.
Πασχαλινό τραπέζι φαγητού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ζωγραφικής πασχαλινών αβγών με κερί σε ΚΑΠΗ

Η Αγνή Κανδύλη-Βατιάνη από το Βόιο Κοζάνης ζωγραφίζει πασχαλινά αβγά με κερί και κοντύλι, διατηρώντας μια σπάνια παραδοσιακή τεχνική που δίδαξε σε μέλη ΚΑΠΗ στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίνα Μενδώνη: Το βιβλίο παραμένει αναντικατάστατο πολιτιστικό αγαθό

Το ΕΛΙΒΙΠ παρουσίασε στο νέο Σπίτι του Βιβλίου τη δράση του και το πρόγραμμα της 22ης ΔΕΒΘ, που θα γίνει 7-10 Μαΐου 2026 με θέμα τη νέα γενιά αναγνωστών, τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία και σημαντικές παρουσίες στην εκδήλωση.
Πλήθος σε συναυλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλινή συναυλία για την ειρήνη από Κρατική Ορχήστρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σπουδαίοι μουσικοί, τους οποίους χωρίζει ο πόλεμος, ενώνουν δυνάμεις με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συναυλία αφιερωμένη στην Ειρήνη, στέλνοντας μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μέσω της μουσικής.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Καραμανλή: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό

Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει ως διεθνής τουριστικός προορισμός, με ιδιαίτερες εμπειρίες, φοιτητική ζωή και πλούσια γαστρονομία, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή στο 20ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη.