ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ασφάλεια υγείας σύμβολα
Εικονίδια που αναπαριστούν την ασφάλεια υγείας και τις καλύψεις της, ιδανικά για άρθρα υγείας.

ΕΑΔΕ: Άμεση προσαρμογή ρητρών αναπροσαρμογής στις ασφαλίσεις υγείας βάσει ΣτΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) ζητά από τις ασφαλιστικές να προσαρμόσουν άμεσα τις ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων υγείας, μετά την απόφαση 2196/2025 του ΣτΕ, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) επισημαίνει, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, τη σημασία της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς στη βάση κανόνων ελεύθερης οικονομίας, διαφάνειας και ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων.

 Η τοποθέτηση αυτή έρχεται με αφορμή την απόφαση υπ' αριθμ. 2196/2025 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά συμβάσεις ασφάλισης υγείας που λειτουργούν ως συμπληρωματικές καλύψεις ασφαλιστικών συμβάσεων ζωής και ειδικότερα τη ρήτρα μονομερούς αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου ως γενικό όρο συναλλαγών (ΓΟΣ).

Στην ανακοίνωση της ΕΑΔΕ υπογραμμίζεται ότι η ελεύθερη αγορά, όταν διέπεται από σαφείς κανόνες και ουσιαστικό έλεγχο, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και προσφορά ποιοτικών ασφαλιστικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση του δικαιώματος μονομερούς αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι νόμιμη μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η αναπροσαρμογή πρέπει να δικαιολογείται από σοβαρό λόγο που αναφέρεται ρητά στη σύμβαση, να βασίζεται σε ειδικά και εύλογα κριτήρια, τα οποία επιτρέπουν στον μέσο ασφαλισμένο να κατανοεί τον τρόπο αναπροσαρμογής και να αξιολογεί τις οικονομικές συνέπειες. 

Επιπλέον, απαιτείται επαρκής, σαφής και συνεχής πληροφόρηση του ασφαλισμένου τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ώστε να μπορεί να ελέγχει τη νομιμότητα της αναπροσαρμογής και να ασκεί αποτελεσματικά τα δικαιώματά του.

Η ΕΑΔΕ καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμόσουν άμεσα τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της ισορροπίας και της καλής πίστης απέναντι στους ασφαλισμένους. 

Οι νέες ρήτρες οφείλουν να βασίζονται σε διαφανή, αντικειμενικά και δημοσίως προσβάσιμα κριτήρια, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ιδιωτική ασφάλιση και διασφαλίζοντας πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που έθεσε η απόφαση του ΣτΕ.

Τέλος, η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, τη διασφάλιση των κανόνων ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού και την ουσιαστική προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Αυστηροί όροι διαφάνειας για αλλαγές ασφαλίστρων υγείας

Το ΣτΕ, με απόφασή του, έθεσε αυστηρά όρια στις μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας σε συμβάσεις ζωής, επικυρώνοντας πρόστιμο σε ασφαλιστική και απορρίπτοντας αναίρεση, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την καλή πίστη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Επιτρέπεται η έκδοση διαβατηρίου με παλαιού τύπου αστυνομική ταυτότητα

Το ΣτΕ έκρινε ότι η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ δεν μπορεί να απορρίπτει αίτημα έκδοσης ή ανανέωσης διαβατηρίου επειδή η ταυτότητα είναι παλαιού τύπου και η φωτογραφία διαφέρει. Η ταυτότητα ισχύει έως την αντικατάσταση και οι υπηρεσίες ελέγχουν την πληρότητα δικαιολογητικών.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά Μητσοτάκη για Καστέλλι και την υπόθεση Παπούρας στο ΣτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακή επίσκεψη στο Καστέλλι ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για την εγκατάσταση συστημάτων αεροναυτιλίας κοντά στο μινωικό μνημείο της Παπούρας, ζητώντας σεβασμό στη Δικαιοσύνη και την πολιτιστική κληρονομιά.
Λιμάνι με δυνατό άνεμο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ κρίνεται ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Το ΣτΕ θα εξετάσει την προκήρυξη για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, έπειτα από προσφυγή ναυτιλιακής. Οι φάκελοι των εταιρειών θα κατατεθούν, αλλά δεν θα ανοιχτούν πριν την απόφαση του ΣτΕ.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών ξενοδοχείου στην παραλία Μύτακας Μήλου

Το ΣτΕ διέταξε προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης ξενοδοχείου στη Μύτακα Μήλου, αναστέλλοντας την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Παράνομες οι περικοπές προμηθειών των διαμεσολαβητών

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν δεν υπάρξει διάλογος για τη μονομερή μείωση των προμηθειών από ασφαλιστικές εταιρείες, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική πρακτική.