ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ιατρός στο νοσοκομείο
Φωτογραφία Shutterstock

Παθολόγοι αντιδρούν στη νέα ΥΑ για την παχυσαρκία και τα φάρμακα

Την αντίθεσή της στη νέα Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα παχυσαρκίας εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό των παθολόγων από τη διαχείριση και τη φαρμακευτική θεραπεία των ασθενών.

Την αντίθεσή της στη νέα Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.), επισημαίνοντας ότι η απόφαση ορίζει αποκλειστικά τους ενδοκρινολόγους ως αρμόδιους για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ αποκλείει αυθαίρετα τους ειδικούς παθολόγους.

Σύμφωνα με την Ένωση, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί πολυσυλλεκτική και σφαιρική προσέγγιση, την οποία παρέχει η ειδικότητα της Παθολογίας. Όπως τονίζει, ο παθολόγος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και είναι εκείνος που καθημερινά διαχειρίζεται περιστατικά παχυσαρκίας και τις σχετικές επιπλοκές.

Αναφορικά με τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία, η Ε.Ε.Ε. σημειώνει ότι πριν από περίπου έναν χρόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την κυκλοφορία τους χωρίς το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφάλιζε τη χορήγηση, την παρακολούθηση και την ασφάλεια των ασθενών. 

Επιπλέον, επισημαίνει πως τα φάρμακα κυκλοφορούν ως απλά εμπορευματικά προϊόντα, χωρίς αποζημίωση και ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η Ένωση κάνει λόγο για ανισότητα πρόσβασης των πολιτών στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας και διατυπώνει συγκεκριμένα αιτήματα:

* Άμεση άρση των περιορισμών που αποκλείουν την πλειονότητα των ασθενών με παχυσαρκία.

* Χορήγηση των φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως φάρμακα και όχι ως ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα).

* Δημιουργία κανονιστικού και εκπαιδευτικού πλαισίου για όλους τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο σε δημόσιες δομές όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, συμβουλές και θεραπεία.

Οι παθολόγοι καταλήγουν ότι μόνο μέσα από συνεργασία και ισότιμη πρόσβαση στην ιατρική εκπαίδευση και στη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Φάμελλου με ΠΟΕΝΠ: Στόχος κυβέρνησης τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αύριο δύο τροπολογίες για τη σύσταση κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος σε 300 ευρώ για όλους, ενώ ζητά 15.000 προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση δαπανών Υγείας.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Ταμείο Καινοτομίας και πρόσβαση σε φάρμακα υπερψηφίστηκαν στη Βουλή

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για Ταμείο Καινοτομίας και πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα πέρασε κατά πλειοψηφία από επιτροπή και οδεύει προς την Ολομέλεια. Υπέρ ΝΔ, κατά ΚΚΕ-Πλεύση, επιφυλάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλίδα Υπουργός Υγείας: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του χανταϊού

Η υπουργός Υγείας Στεφανί Ριστ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό στη Γαλλία, ούτε ανάγκη για μάσκες ή περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ τα αποθέματα επαρκούν και η ενημέρωση παραμένει διαφανής.
Εμβόλιο και ένεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός σε κάθε ηλικία: Προστασία πέρα από την παιδική ηλικία

Η νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος αναδεικνύει την αναγκαιότητα εμβολιασμού σε κάθε ηλικία, τονίζοντας ότι η προστασία από νοσήματα δεν αφορά μόνο τα παιδιά και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα από τον γιατρό τους.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πλήρης στήριξη Στάρμερ στον Στρίτινγκ, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Κιρ Στάρμερ διατηρεί πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ, παρά δημοσιεύματα περί επικείμενης παραίτησής του, ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το περιεχόμενο σχετικών συνομιλιών.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Εξιτήριο για 20 Βρετανούς πρώην επιβάτες του MV Hondius μετά τον χανταϊό

Περίπου 20 Βρετανοί που ήταν σε καραντίνα λόγω χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο, αρχίζουν να παίρνουν εξιτήριο για απομόνωση κατ’ οίκον. Άλλοι 10 επαναπατρίζονται για να ολοκληρώσουν προληπτικά την καραντίνα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.