ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΚΠΑ: Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην παγκόσμια λίστα των 200 κορυφαίων

Το ΕΚΠΑ πέτυχε σημαντική διεθνή διάκριση, κατακτώντας την 191η θέση παγκοσμίως στον πίνακα «Performance Ranking of Scientific Papers», μπαίνοντας έτσι για πρώτη φορά στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια σε παγκόσμια κατάταξη.

Σημαντική διεθνή διάκριση κατέκτησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σύμφωνα με τον παγκόσμιο πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities». 

Το ΕΚΠΑ βρέθηκε στην 191η θέση παγκοσμίως, αποτελώντας το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που εισέρχεται στη λίστα των 200 κορυφαίων πανεπιστημίων, σε μία από τις επτά διεθνώς αναγνωρισμένες κατατάξεις συνολικής πολυκριτηριακής αξιολόγησης.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, δήλωσε ότι η νέα αυτή διάκριση επιβεβαιώνει πως οι επιτυχίες του ιδρύματος δεν είναι τυχαίες, αλλά «αντανακλούν μια σταθερή και διαχρονική πορεία υψηλού επιπέδου ερευνητικής δραστηριότητας», όπως αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες της κατάταξης, ιδιαίτερα τα τελευταία έντεκα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάσος, «Κατατάξεις αυτού του είδους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δεν εξαρτώνται από το ύψος των χρηματοδοτήσεων, τις υποδομές ή μεμονωμένα επιτεύγματα μελών ΔΕ. Αναδεικνύουν, όμως, την ουσία: Τη σταθερή, συλλογική και υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα που παράγεται σε πανεπιστήμια με διεθνή αναγνώριση. Με όπλο τη γνώση, την έρευνα και τη συνεργασία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει να ανοίγει δρόμους που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα».

Η εν λόγω κατάταξη αξιολογεί την ποιότητα, ποσότητα και επιδραστικότητα του ερευνητικού έργου των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΕΚΠΑ διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των εννέα ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα. 

Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη 374η θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στις θέσεις 601-650.

Στις θέσεις 751-800 βρίσκονται το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατατάσσεται στις θέσεις 801-850, το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 851-900 και το Πολυτεχνείο Κρήτης στις θέσεις 1.151-1.200. 

Από την Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στις θέσεις 751-800 και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις θέσεις 901-950.

Επιπλέον, ο φορέας της κατάταξης περιλαμβάνει αξιολογήσεις σε έξι ευρύτερα επιστημονικά πεδία και 27 εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα. Στον τομέα της Ιατρικής, το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 102η θέση διεθνώς.

Η παγκόσμια κατάταξη και τα κορυφαία πανεπιστήμια

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ακολουθούμενο από το Πανεπιστήμιο Stanford. Την τρίτη θέση κατέχει το University College του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Toronto του Καναδά και στην πέμπτη το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η διεθνής κατάταξη «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities (NTU Rankings)», που αναπτύχθηκε από το National Taiwan University, αξιολογεί τα πανεπιστήμια βάσει ερευνητικής παραγωγικότητας και απήχησης. 

Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων και οι ετεροαναφορές που λαμβάνουν. Ο κατάλογος των πανεπιστημίων διασταυρώνεται με άλλα παγκόσμια συστήματα κατάταξης και επανεξετάζεται ετησίως για να διασφαλιστεί η πληρότητα και η αξιοπιστία του.

Για το 2025, στην κατάταξη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 2.025 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροτεχνήματα Θεσσαλονίκης Πρωτοχρονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση ΕΜΣ για τον τριπλό εορτασμό Θεσσαλονίκης με ομιλία Χατζηβασιλείου

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, στη γιορτή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, χαρακτήρισε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τον πόλεμο του '40 ως κορυφαίες ελληνικές νίκες μετά την ανεξαρτησία. Τιμήθηκε για την ομιλία του.
Πλημμύρα στη Μύκονο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών στην Αττική, απαιτούνται νέα μέτρα

Ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, προειδοποιεί για υψηλή πλημμυρική επικινδυνότητα στην Αττική και τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των αντιπλημμυρικών υποδομών λόγω παλαιότητας και ανεπαρκειών.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη έρευνα ΕΚΠΑ: Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς Πεντέλης 2024 στη βιοποικιλότητα

Μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, στις 11 Αυγούστου 2024, προκάλεσε σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές. Ερευνητές τριών πανεπιστημίων μελετούν δύο χρόνια τις σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την οικολογική της ανάκαμψη.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Αθήνα είναι το σπίτι που πρέπει να αγαπάμε»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η Αθήνα χρειάζεται μια νέα καθημερινότητα και όχι νέο μύθο, ώστε να την αγαπήσουμε ξανά και να την προστατεύσουμε, δίνοντας έμφαση στον σεβασμό του δημόσιου χώρου και των μνημείων.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κακλαμάνης: «Αξίζει να ονειρευτούμε μια Αθήνα - πόλη-ιδέα»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, στο συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα», τόνισε τη διττή σημασία της πρωτεύουσας για τον ίδιο. Αναφέρθηκε στη διαδρομή του, τις προκλήσεις ως δήμαρχος και την προσπάθεια για ισορροπία στην ιστορική Αθήνα.
Κωνσταντίνος Τασούλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τασούλας: Θέλουμε μια πιο σύγχρονη και δυναμική Αθήνα για το μέλλον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην έναρξη του συνεδρίου «Διάλογοι για την Αθήνα», τόνισε τη σημασία της ευθύνης όλων απέναντι στην πόλη, ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενιές πιο σύγχρονη και ανθεκτική.