ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
Άποψη ακινήτων και πολυκατοικιών στην Αθήνα από αέρος με φως σούρουπου.

Prodexpo: Οραματικός διάλογος για τον επανασχεδιασμό των ελληνικών πόλεων

Στην Prodexpo 2025 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και στελέχη του real estate συζήτησαν για τον επανασχεδιασμό των ελληνικών πόλεων, με έμφαση στη βιωσιμότητα, τη συνεργασία και την προσβασιμότητα.

Ο σχεδιασμός και η αναμόρφωση των ελληνικών πόλεων, με έμφαση σε επιτυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλες αστικές περιοχές του εξωτερικού, αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο Prodexpo 2025, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 2025. 

Το συνέδριο αποτελεί κορυφαίο θεσμό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, και η Όλγα Ίτσιου, COO της ίδιας εταιρείας. Διακεκριμένοι αρχιτέκτονες από το εξωτερικό μετέφεραν τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν προτάσεις για την εξέλιξη της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων.

Η Jette Cathrin Hopp, Director of Acquisition and Business Development της Snøhetta, χαρακτήρισε την Αθήνα ως μια συναρπαστική πόλη με ιδιαίτερη γοητεία, αλλά ανέδειξε ως σημαντικό πρόβλημα την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έλλειψη κατάλληλων πεζοδρομίων. 

Όπως σημείωσε, «η Αθήνα δεν είναι φιλική στους πεζούς» και τόνισε την ανάγκη για ένα ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική, μέσα από συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων και την αλλαγή νοοτροπίας, όπως συνέβη σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη και το Όσλο.

Ο Michael Jones, Senior Partner και Architect της Foster + Partners, ανέφερε ότι η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη όπου όμως κυριαρχούν τα αυτοκίνητα, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση. 

Υποστήριξε την ανάγκη για καλύτερες υποδομές και αντικίνητρα στη χρήση αυτοκινήτου, επισημαίνοντας πως η προσβασιμότητα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα των πόλεων και ότι η ανάπτυξη πρέπει να στοχεύει στα μακροπρόθεσμα οφέλη. Αναφέρθηκε επίσης στην ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στον σχεδιασμό των κτιρίων για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Η Μαριάνθη Τάταρη, Director & Senior Architect της UN Studio, επισήμανε τη μοναδικότητα των ελληνικών πόλεων, τονίζοντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα και τη διαστρωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας.

 Σύμφωνα με την ίδια, είναι κρίσιμο οι πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, ώστε να υιοθετούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους.

Ο Ryan Neiheiser, Director της Neiheiser Argyros, περιέγραψε την Αθήνα ως μια δυναμική πόλη με ιδιαίτερο αστικό παλμό, οργανωμένη γύρω από τις πλατείες και με έντονη ποικιλομορφία. Ωστόσο, επεσήμανε τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πεζοδρόμια και τον ανεπαρκή φωτισμό σε αρκετές περιοχές.

Ο Julian Lipscombe, Director της Bennetts Associates, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πριν τον καθορισμό στρατηγικής για την αστική αναμόρφωση. Έφερε ως παράδειγμα την επιτυχημένη αναγέννηση του King’s Cross στο Λονδίνο. 

Για το έργο του Ελληνικού, σημείωσε ότι η σύνδεση της πόλης με το νερό αποτελεί σπάνια ευκαιρία για την Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα περιοχή θα διατηρήσει την τοπική της ταυτότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και τις δράσεις της Prodexpo, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: https://www.prodexpo.gr/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηράκλειο αεροφωτογραφία λιμανιού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ηράκλειο: Διαγωνισμός για τα ωραιότερα μπαλκόνια και αυλές

Ο διαγωνισμός «ΑνθίΖω την πόλη μου» επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Ηράκλειο, προσκαλώντας πολίτες να μετατρέψουν μπαλκόνια, αυλές και προσόψεις σε πράσινες οάσεις. Δηλώσεις συμμετοχής 1/4-20/5, βραβεία στις 5 Ιουνίου.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου σε Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Η Τουρκία, προεδρεύουσα της COP31, αρνήθηκε τη συμμετοχή της Κύπρου στη σύνοδο για το κλίμα στις 27/3/2026. Η Κύπρος αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση, γεγονός που καταδίκασε αργότερα η Ε.Ε. σε άλλη σύσκεψη του ΟΗΕ.
Κυματισμός θαλασσινού νερού
ΔΙΕΘΝΗ

COPERNICUS: Ρεκόρ θερμοκρασίας στους ωκεανούς, θερμός Μάρτιος στην Ευρώπη

Οι ωκεανοί κατέγραψαν θερμοκρασίες κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Copernicus, ενισχύοντας τους φόβους για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω και πιθανής επιστροφής του Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσκέψεις στο ΥΠΕΝ για ηλεκτροδότηση, εφοδιασμό και κρίση στη Μέση Ανατολή

Αύριο, Μ. Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος συσκέπτονται με φορείς ενέργειας για την ασφάλεια εφοδιασμού και τις επιπτώσεις της κρίσης Μ. Ανατολής ενόψει Πάσχα.
Βοτανικός κήπος Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Ηρακλείου: Νέα ελεύθερη έκταση για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αγοράζει αδόμητα οικόπεδα στα όρια με τη Μεταμόρφωση για τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου. Ο δήμαρχος Μπάμπαλος τόνισε πως έτσι αυξήθηκαν σημαντικά οι κοινόχρηστοι χώροι από το 2014 και συνεχίζονται οι προσπάθειες.