ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βροχή σε ομπρέλα
Φώτο: Shutterstock

Αυξημένη επιφυλακή για έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες

Η Πολιτική Προστασία συγκαλεί την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων από το Σάββατο, με συστάσεις στους πολίτες για μέτρα αυτοπροστασίας.

Σε αυξημένη επιφυλακή τέθηκαν οι αρμόδιες αρχές, καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε σήμερα το πρωί την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, ενόψει των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που αναμένονται από το βράδυ του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, τα φαινόμενα πρόκειται να εκδηλωθούν από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής, επηρεάζοντας κυρίως το Ιόνιο (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα), την Αιτωλοακαρνανία και τη δυτική Πελοπόννησο (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία).

Παράλληλα, στο Αιγαίο αναμένονται ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ έως το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένη προσοχή και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

• Να ασφαλίζουν αντικείμενα που ενδέχεται να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη βροχή.

• Να ελέγχουν τα λούκια και τις υδρορροές των κατοικιών ώστε να λειτουργούν σωστά.

• Να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, είτε πεζή είτε με όχημα, κατά τη διάρκεια και μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

• Να αποφεύγουν εργασίες και δραστηριότητες σε υπαίθριους και παράκτιους χώρους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

• Να προστατεύονται άμεσα σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, καταφεύγοντας σε ασφαλή χώρο.

• Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα ή αναρτημένες πινακίδες.

• Να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Οδηγίες προστασίας από κεραυνούς

Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, οι πολίτες καλούνται, αν βρίσκονται στο σπίτι, να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και τηλεφώνου, αποσυνδέοντας τις συσκευές τηλεόρασης. Επίσης, συνιστάται να μην αγγίζουν υδραυλικές σωληνώσεις.

Αν βρίσκονται σε αυτοκίνητο, να το ακινητοποιούν σε ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα, να μένουν εντός του οχήματος, με κλειστά παράθυρα και χωρίς επαφή με μεταλλικά αντικείμενα, αποφεύγοντας πλημμυρισμένους δρόμους.

Σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η αναζήτηση καταφυγίου σε κτίριο ή αυτοκίνητο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να κάθονται χαμηλά στο έδαφος χωρίς να ξαπλώνουν, να αποφεύγουν υψηλά δέντρα, μεταλλικά αντικείμενα και να απομακρύνονται από μάζες νερού.

Επιπλέον, αν κάποιος αισθανθεί τα μαλλιά του να σηκώνονται, ένδειξη επικείμενου κεραυνού, να κάνει βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, αποφεύγοντας κάθε μεταλλικό αντικείμενο.

Για ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου λόγω πλημμυρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. στη διεύθυνση www.astynomia.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για μέτρα αυτοπροστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα παρέχονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο civilprotection.gov.gr.

Η εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων δημοσιοποιείται στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: www.emy.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κως: Συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις – Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Συνεχίζεται όλη τη νύχτα η μάχη με τη φωτιά στην Κω, παρά τη βελτίωση της κατάστασης. Μικρές αναζωπυρώσεις ελέγχονται άμεσα, αλλά οι δυνατοί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Red Code για κίνδυνο πυρκαγιάς και το Δεκαπενταύγουστο λόγω ανέμων

Σε «κόκκινο συναγερμό» για πυρκαγιές παραμένει η χώρα τον Δεκαπενταύγουστο, με πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω ισχυρών ανέμων. Οι άνεμοι θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε ανατολικά και νότια, και θα εξασθενήσουν από Κυριακή απόγευμα.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Red Code και Δεκαπενταύγουστο για περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» παραμένει η χώρα και τον Δεκαπενταύγουστο για τον κίνδυνο πυρκαγιών, με πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου (4) κυρίως στην Αττική και τα Κύθηρα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Η πολιτική προστασία δεν είναι χώρος για φθηνές αντιπαραθέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή δηλώσεις του, τονίζοντας πως δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις απώλειες σε Μάτι και Μάνδρα και αμφισβητώντας την ειδικότητά του στα θέματα πολιτικής προστασίας.
Πυροσβεστήρες ομαδική λήψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο, 15 Αυγούστου

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026. Σε επιφυλακή οι αρχές, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων και η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για κάθε δραστηριότητα, όπως ορίζει η Πυροσβεστική.