ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ήλιος και καύσωνας
Ο ήλιος ανάμεσα σε σύννεφα, σύμβολο καύσωνα και κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Σύγχρονη απειλή για τη γονιμότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη μας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με άμεση επίδραση όχι μόνο στον φυσικό κόσμο αλλά και στις κοινωνικοοικονομικές δομές. Η σταθερή άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης αποδίδεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες που ευνοούν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις, την υγεία και την ανάπτυξη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η συχνότερη εμφάνιση παρατεταμένων καυσώνων και η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελούν μόνο κάποιες από τις ορατές συνέπειες αυτών των φαινομένων, τα οποία απειλούν τη σταθερότητα σε επίπεδο οικονομίας, παραγωγής και ανθρώπινου δυναμικού.

Κλιματική κρίση και επιπτώσεις στη γονιμότητα

Όπως επισημαίνει η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ, η κλιματική κρίση αποτελεί «μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές της ανθρωπότητας, με δραματικές επιδράσεις στην υγεία». Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αρνητική επίδραση της αυξανόμενης θερμοκρασίας στην ανδρική γονιμότητα, καθώς, όπως σημειώνει, η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβαίνει τα φυσικά θερμικά όρια της γονιμότητας του ανδρικού πληθυσμού.

Η παρατεταμένη θερμική επιβάρυνση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για τη δημογραφική δυναμική μελλοντικών γενεών. Ενδεικτικά, σημειώνεται πως στο ζωικό βασίλειο, η μείωση της γονιμότητας από την άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να μεταβιβαστεί κληρονομικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξαφάνισης συγκεκριμένων ειδών.

Επιρροή της υπερθέρμανσης στη γυναικεία γονιμότητα

Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης και στη γυναικεία γονιμότητα. Η καθηγήτρια επισημαίνει πως η έκθεση σε θερμικό στρες και περιβαλλοντικούς ρύπους, παράγοντες που επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή, σχετίζεται με πρώιμη ήβη, διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων κατά την κύηση.

Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών αλλαγών καθίσταται πλέον επιβεβλημένη, με δεδομένο πως οι ρυθμοί μείωσης του αριθμού γεννήσεων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες υπογεννητικότητας παγκοσμίως. Η συρρίκνωση τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας γονιμότητας συνδέεται άρρηκτα με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και απαιτεί τη χάραξη νέων στρατηγικών προσαρμογής και πολιτικής πρόληψης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη με ένταση το Σαββατοκύριακο

Νέο κύμα καύσωνα, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους από Ισπανία ως Βρετανία, με την ένταση να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα στη Γαλλία που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.
Ποδήλατο στον ήλιο
ESG

Δήμος Αθηναίων: Συνεργασία με φορείς για βιώσιμη κινητικότητα και ποδήλατο

Ο δήμος Αθηναίων επιδιώκει μια πιο φιλική και ασφαλή πόλη για ποδηλάτες, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις για το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα. Έμφαση δίνεται στη διαρκή συνεννόηση και νέα ποδηλατικά δίκτυα.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Οι φωτιές στη βλάστηση ξεσπούν νωρίτερα κάθε χρόνο

Σπάνιες φωτιές σε βλάστηση ξέσπασαν φέτος στη Γροιλανδία από τον Ιούνιο. Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κύρια στην Αρκτική, και το Ελ Νίνιο. Οι φωτιές αυτές θεωρούνται νέο φαινόμενο για το νησί.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Καναδές μηνύουν την κυβέρνηση για αδράνεια στο κλίμα

Τρεις νεαρές Καναδές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εκπόνησε σχέδιο δράσης για το κλίμα έως το 2030. "Θέλουμε μια βιώσιμη οικονομία και πράσινες θέσεις εργασίας", δηλώνουν οι ενάγουσες.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη ανάγκη για λειψυδρία σε Αλόννησο, Τήνο και παράταση στο Μεγανήσι

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας τίθενται για τρεις μήνες Αλόννησος και Τήνος, με απόφαση του ΥΠΕΝ. Παράταση για το Μεγανήσι. Ενισχύονται μέτρα για την επάρκεια νερού λόγω παρατεταμένης ανομβρίας στα νησιά.