Με τον περισσότερο πληθυσμό παγκοσμίως να βρίσκεται στο σπίτι, κάθε επαφή με τον «έξω κόσμο» περνάει από το διαδίκτυο. Για κάθε επαφή, κοινωνική, εργασιακή, φιλική, για να εργαστούμε, να διασκεδάσουμε ή να συνεχίσουμε τις σπουδές μας εξαρτόμαστε κυρίως από το internet.
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, η κίνηση στο διαδίκτυο αυξήθηκε παγκοσμίως με εντυπωσιακό ρυθμό.
Σύμφωνα με την Cloudflare, αμερικανική εταιρεία που παρέχει υποδομές δικτύου σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου, η κίνηση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά περίπου 25%-30% σε πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη.
Ενδεικτικά, η διαδικτυακή κίνηση αυξήθηκε κατά 34% στη Νέα Υόρκη, κατά 23% στο Λονδίνο και στο Παρίσι, κατά 30% στη Μελβούρνη και κατά 40% στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. Επίσης, η κίνηση διευρύνθηκε το ίδιο διάστημα κατά 18% στο Τόκιο και στο Σιάτλ, κατά 11% στο Βερολίνο και κατά 10,5% στο Σίδνεϊ.
Στο ίδιο διάστημα τα εργαλεία και οι εφαρμογές για online chat αυξήθηκαν κατά τρεις φορές σε σχέση με άλλες περιόδους στην Βόρεια Ιταλία. Αντίστοιχα στην περιοχή, το video streaming διπλασιάστηκε, ενώ οι ιστοσελίδες ενημέρωσης είδαν την κίνηση να αυξάνεται κατά 30% περισσότερο έναντι του συνηθισμένου, ενώ το online gaming κατέγραψε αύξηση 20%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Cloudflare παρά την μεγάλη άνοδο χρήσης του διαδικτύου για βιντεοκλήσεις ή για εφαρμογές για τηλεδιασκέψεις όπως η Zoom που εκτοξεύθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2020, υπάρχουν διαφορές στο πότε συνδέονται οι πολίτες παγκοσμίως στο Διαδίκτυο. Πια το peak της χρήσης δεν είναι λίγο μετά τις 7.30 μ.μ., αλλά λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό.
Μία άλλη διαφορά που εντοπίζεται στην έρευνα είναι ότι τα αστικά κέντρα δείχνουν να αποφορτίζονται, ενώ η κίνηση μεταφέρεται εκτός των κέντρων των πόλεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται πλέον εξ αποστάσεως από το σπίτι τους και δεν μεταβαίνουν στον τόπο εργασίας τους.