ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δωμάτιο ξενοδοχείου Thomas Cook
Φώτο: Pixabay

Οριζόντια μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι

Το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου για το 2020 κατά 36%.

Μεγάλες απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, και ταυτόχρονα πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ).

«Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον  COVID-19», υπογραμμίζει σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14/3/2020, οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε 522 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά  58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019. Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Δωρεάν είσοδος στα βρετανικά μουσεία και για ξένους επισκέπτες

Η είσοδος στα εθνικά μουσεία της Βρετανίας θα παραμείνει δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών επισκεπτών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο εισιτηρίου μόνο για ξένους που είχε εξεταστεί τον Μάρτιο.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κεφαλογιάννη με νέα πρέσβειρα Ισραήλ για τουριστική συνεργασία

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποδέχθηκε τη νέα πρέσβειρα του Ισραήλ, Pninat Yanay, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες στον τουρισμό.
Άποψη Καστοριάς λίμνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προώθηση της Καστοριάς στη Σλοβενία από τον ΕΟΤ

Εκδήλωση προβολής της Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα με τη συμμετοχή ΕΟΤ, της Πρεσβείας και του Δήμου Καστοριάς. Παρουσιάστηκαν οι τουριστικές δυνατότητες της περιοχής και ακολούθησε δείπνο με τοπικά προϊόντα.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση νησιών Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία

Εκδήλωση για την προβολή της Ελλάδας και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε στο Μόναχο η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας, με συμμετοχή τουριστικών φορέων και παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας visitgreece.gr στη γερμανική αγορά.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικροτεί τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει τα νέα μέτρα διαφάνειας της Booking.com για συνεργάτες σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και το δίκαιο ανταγωνισμό σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.