ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Πηλαδάκης: Κατηγορία για φοροδιαφυγή - απάτη και δέσμευση περιουσίας

Η υπόθεση αφορά τη διαλεύκανση σειράς αδικημάτων που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες, κάτι που οδήγησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες  να εκδώσει  Διάταξη Δέσμευσης.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκδίδοντας τη Διάταξη Δέσμευσης υπ’ αριθμόν 168/2024, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2024, δεσμεύει το σύνολο της περιουσίας του επιχειρηματία.

Η υπόθεση αφορά τη διαλεύκανση σειράς αδικημάτων που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην εμπλοκή εταιρειών του καζίνο της Κέρκυρας. Συνολικά, ελέγχονται 8 φυσικά πρόσωπα και 5 εταιρείες.

Αναλυτικά η Διάταξη της Αρχής

Η Διάταξη Δέσμευσης, που εκδόθηκε από την Αρχή υπό την προεδρία του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, βασίζεται σε στοιχεία που έχουν προκύψει από μακροχρόνιες έρευνες. Στο έγγραφο αναφέρονται σοβαρές ενδείξεις διάπραξης βασικών ποινικών αδικημάτων από τον κ. Πηλαδάκη και άλλους εμπλεκομένους. Οι κυριότερες κατηγορίες περιλαμβάνουν:

  • Απάτη (άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα): Ο επιχειρηματίας φέρεται να απέκρυψε την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου των εταιρειών INVICTUS και GLAFKA, παραπλανώντας πιστωτικά ιδρύματα και την εταιρεία Sunrise II NPL Finance Designated Activity Company. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Φοροδιαφυγή (άρθρο 66 §1 του Ν. 4174/2013): Ο Κωνσταντίνος Πηλαδάκης φέρεται να απέκρυψε φορολογητέα εισοδήματα μέσω εικονικών δαπανών στις εταιρείες συμφερόντων του, όπως οι THEROS INTERNATIONAL GAMING INC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ και VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη , αποσκοπούσαν στη μείωση ή εξάλειψη της φορολογητέας ύλης.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρα 2 και 39 του Ν. 4557/2018): Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κ. Πηλαδάκης και άλλοι επτά εμπλεκόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν σύνθετες δομές εταιρειών για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατάσχεσης.

Το συνολικό ποσό που αποκομίστηκε από τις δραστηριότητες αυτές εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διάταξη προβλέπει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κ. Πηλαδάκη και των υπολοίπων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Τραπεζικών λογαριασμών, επενδυτικών προϊόντων και θυρίδων θησαυροφυλακίου.
  • Κινητής και ακίνητης περιουσίας.
  • Οποιασδήποτε μορφής τίτλων, μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Στη Διάταξη σημειώνεται ότι σε περίπτωση ανεύρεσης νέων περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν άμεσα την Αρχή, ενώ επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πώληση μετοχών μόνο εφόσον το προϊόν της πώλησης κατατεθεί σε δεσμευμένους λογαριασμούς.

Οι εταιρίες που ελέγχονται

Στη διάταξη περιλαμβάνονται οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Πηλαδάκη:

  • THEROS INTERNATIONAL GAMING INC
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ
  • VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ
  •  INVICTUS USA LLC και GLAFKA GLOBAL OPPORTUNITIES SPC

Οι δύο τελευταίες εταιρείες, σύμφωνα με την Διάταξη , φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατασχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Καθαιρέθηκε για δύο χρόνια ο εισαγγελέας της Ισπανίας λόγω διαρροής

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ένοχο τον εισαγγελέα Άλβαρο Γκαρθία Ορτίθ για παραβίαση απορρήτου, επιβάλλοντας καθαίρεση δύο ετών και πρόστιμα, σε υπόθεση διαρροής στοιχείων φοροδιαφυγής.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ένοχος ο γενικός εισαγγελέας για διαρροή πληροφοριών

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Άλβαρο Γκαρθία Ορτίθ, κρίθηκε ένοχος για διαρροή εμπιστευτικών στοιχείων υπόθεσης φοροδιαφυγής και τέθηκε εκτός καθηκόντων για δύο χρόνια, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σκληρός δίσκος και μετρητά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προστίθενται νέοι κατηγορούμενοι για κύκλωμα επιδοτήσεων

Στη δικογραφία των 37 για εγκληματική οργάνωση προστέθηκαν δύο νέοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται για απάτη σε επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ. Απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Φόρος και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σύλλογος λογιστών Χανίων ζητά αναλογικά πρόστιμα και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων ζητά φορολογικό σύστημα με αναλογικά πρόστιμα, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα επιβαρύνουν άδικα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η ψηφιακή γραφειοκρατία δυσκολεύει αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες.