ΓΔ: 2473.74 0.45% Τζίρος: 170.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:37
Λάουρα Κοβέσι πορτρέτο
Φωτο: Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι. Credit: Nick Paleologos / SOOC

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι συλληφθέντες για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Την έρευνα για το κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με επίκεντρο την Κρήτη αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. 22 συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναλαμβάνει σήμερα τη διερεύνηση της υπόθεσης με τους συλληφθέντες από την Κρήτη, που φέρονται να συμμετείχαν σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ την τελευταία πενταετία.

Ενώπιον των Ευρωπαίων Εισαγγελέων οδηγούνται 22 άτομα που συνελήφθησαν από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι και Αθήνα. Η εγκληματική ομάδα φέρεται να προκάλεσε ζημία περίπου 3 εκατ. ευρώ στα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής οικονομίας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 138 άτομα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα δύο φερόμενα ως αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, αδέλφια και λογιστές από το Ρέθυμνο, ιδιοκτήτες Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), έξι εκμισθωτές ακινήτων και δέκα μισθωτές εκτάσεων που εμφανίζονταν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η παράνομη δραστηριότητα ξεκινούσε μέσω έξι συγκεκριμένων ΚΥΔ, τα οποία εντόπιζαν ελεύθερα ή αδήλωτα αγροτεμάχια, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. Ο ρόλος των υπευθύνων των κέντρων θεωρείται κομβικός, καθώς είχαν πρόσβαση στη γεωχωρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους χάρτες των εκτάσεων με δικαιώματα ενίσχυσης.

Στη συνέχεια, προσεγγίζονταν πρόσωπα για να εμφανίζονται ως μισθωτές ή εκμισθωτές των εκτάσεων. Περίπου 70 άτομα φέρονται να είχαν δηλωθεί ως μισθωτές, ενώ 17 παρείχαν τους προσωπικούς τους κωδικούς στο TAXISNET, επιτρέποντας στα μέλη της οργάνωσης να δηλώνουν ακίνητα στο περιουσιολόγιο και στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαδικασία ολοκληρωνόταν με την υποβολή αιτήσεων επιδοτήσεων από τα ΚΥΔ, συνήθως λίγο πριν από τη λήξη των προθεσμιών. Μετά την είσπραξη των ποσών, οι δύο λογιστές φέρονται να μοίραζαν τα κέρδη μεταξύ των συμμετεχόντων, ανάλογα με το μερίδιο καθενός στη δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενοι, μετά την απαγγελία κατηγοριών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για την προετοιμασία της υπεράσπισής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι συλληφθέντες για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα μεταφέρθηκαν 15 συλληφθέντες για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομική επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις άνω των 2,5 εκατ. μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με 13 συλλήψεις και οικονομικό όφελος άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέος o ένας λογιστής για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η απολογητική διαδικασία για την υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη με την προφυλάκιση ενός από τα δύο αδέλφια-λογιστές, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.