H Αγγελική Καραγιαννάκη, Managing Director του ACEin (Athens Center for Entrepreneurship and Innovation) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) μίλησε για το ΑΙ HACKATHON 2025, ένα συναρπαστικό διαγωνισμό που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και προωθεί την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η κ. Καραγιαννάκη, «το AI Hackathon υλοποιείται από το Κέντρου ACEin του ΟΠΑ και είναι μια μοναδική πρωτοβουλία που στοχεύει στη σύνδεση ταλαντούχων ατόμων και επιχειρηματικών ομάδων με πάθος για την τεχνητή νοημοσύνη με την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς καινοτομίας. Βασικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών για τη δημιουργία λύσεων που βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη και να προωθήσουμε την Ελλάδα ως κέντρο καινοτομίας στον τομέα αυτό».
Σχετικά με όραμά για την εξέλιξη του προγράμματος και την επίδραση του στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, είπε πως: «Το ΑΙ Hackathon φιλοδοξεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Μέσω του διαγωνισμού, θέλουμε να ενδυναμώσουμε νέες ιδέες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και να προωθήσουμε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να ενισχύσουμε το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας που θα υποστηρίζει startups στον χώρο του AI».
Και συμπλήρωσε ότι, «το AI Hackathon 2025 είναι ανοιχτό τόσο σε ομάδες όσο και σε μεμονωμένα άτομα. Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές και επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους με γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η διάθεση για συνεργασία και δημιουργία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να λάβουν ανατροφοδότηση (feedback) για τις λύσεις τους από μέντορες υψηλού επιπέδου, να δικτυωθούν με σημαντικούς φορείς της αγοράς, να λάβουν χρηματικά έπαθλα και, φυσικά, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε οργανισμούς αλλά και επαγγελματίες του ευρύτερου οικοσυστήματος».
Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα του AI και πώς μπορεί το ΑΙ Hackathon να τις αντιμετωπίσει, σημείωσε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη επαρκούς υποδομής και χρηματοδότησης για την ανάπτυξη λύσεων AI. Επίσης, χρειάζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς. Το ΑΙ Hackathon αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις συνδέοντας ταλαντούχους ανθρώπους και επιχειρηματικές ομάδες με οργανισμούς παρέχοντας τους ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν προκλήσεις της αγοράς και ταυτόχρονα να υλοποιήσουν τις λύσεις τους».
Όσο για το μήνυμά της για όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν; «Αν έχετε πάθος για την τεχνητή νοημοσύνη και θέλετε να δείτε τις ιδέες σας να παίρνουν ζωή, το ΑΙ Hackathon είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς! Σας καλούμε να τολμήσετε, να συνεργαστείτε και να αναδείξετε τις δυνατότητές σας» τόνισε η κ. Καραγιαννάκη.
Ακολουθήστε το Hackathon Greece AI στο www.hackathongreece.ai για περισσότερες πληροφορίες.