To Ελληνικό Παρατηρητήριο μετατρέπεται σε Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) —το Κέντρο Έρευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο— ξεκινώντας τη λειτουργία του από αυτό το ακαδημαϊκό έτος.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου: «Σε μια εποχή που η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η ίδρυση του νέου Κέντρου αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην προώθηση της διεπιστημονικής και τεκμηριωμένης έρευνας για τις δύο χώρες, με αφετηρία ένα πανεπιστήμιο παγκόσμιας εμβέλειας.
Αυτή η σημαντική αναβάθμιση λαμβάνει χώρα υπό τη νέα ηγεσία του καθηγητή Βασίλη Μοναστηριώτη, που ανέλαβε το 2023 την Έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο LSE. Η λειτουργία του νέου Κέντρου δομείται γύρω από τρεις ευρείς επιστημονικούς άξονες (Πολιτική & Γεωπολιτική, Οικονομία & Δημόσια Πολιτική, και Κοινωνία, Ταυτότητα & Δικαιώματα).
Στόχος του είναι η προώθηση κορυφαίου επιπέδου ακαδημαϊκών ερευνών για τη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο στο χώρο των κοινωνικών επιστημών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μιας μεγάλης ομάδας έμπειρων ακαδημαϊκών του LSE και εξωτερικών συνεργατών, καθώς και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του, το νέο Κέντρο θα δώσει προτεραιότητα σε τρεις βασικές θεματικές περιοχές: φύλο και η θέση των γυναικών στην ελληνική/κυπριακή οικονομία και κοινωνία στρατηγικές ανάπτυξης και η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία πολιτότητα, κοινωνική συμμετοχή και κράτος.
Όπως αναφέρεται «στο Κέντρο ενσωματώνεται επίσης η Ερευνητική Ομάδα του LSE για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (LSEE), σηματοδοτώντας το σταθερό του ενδιαφέρον για την κατανόηση της ευρύτερης περιοχής, στην οποία ανήκουν η Ελλάδα και η Κύπρος».
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο εγκαινιάζει αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του με μια δημόσια διάλεξη από τον καθηγητή Κώστα Αρκολάκη (Yale University), «ο οποίος θα μιλήσει για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μετάβαση προς μια καθαρότερη οικονομική ανάπτυξη — μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές προκλήσεις της εποχής μας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο LSE, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. και θα προβληθεί διαδικτυακά».
Ο πλήρης κατάλογος των μελών και ερευνητικών συνεργατών του Κέντρου Έρευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο (Hellenic Observatory Centre) είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, εδώ.