ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Ο Δήμος Αθηναίων ζητά την προστασία της πόλης από την υπερδόμηση

Βεβαιώνεται ότι ο Δήμος όχι μόνο ενήργησε νόμιμα κατ’ αρχήν αλλά και προς το συμφέρον του περιβάλλοντος και των δημοτών του.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει τον αγώνα κατά της υπερδόμησης στην πόλη με σκοπό την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 110/2024 της Επιτροπής Αναστολών, έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου για αναστολή της μερικής ακύρωσης από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που απέτρεπε την καθ’ ύψος υπερδόμηση.

Έγινε δεκτό ότι η ενδεχόμενη αθρόα έκδοση οικοδομικών αδειών και ανέγερση κτιρίων, βάσει των υπό οριστική κρίση σε επίπεδο Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάξεων του ΝΟΚ, αλλά και όσων έχουν κριθεί ήδη από την Ολομέλεια ειδικά για την Αθήνα, θα δημιουργούσε τετελεσμένα που θα δυσκόλευαν τον υπό εξέλιξη πολεοδομικό σχεδιασμό, θα αλλοίωναν το οικιστικό περιβάλλον και την πολεοδομική φυσιογνωμία των οικισμών του Δήμου, επιδεινώνοντας τους όρους διαβίωσης των κατοίκων.

Βεβαιώνεται ότι ο Δήμος όχι μόνο ενήργησε νόμιμα κατ’ αρχήν αλλά και προς το συμφέρον του περιβάλλοντος και των δημοτών του. Το Δικαστήριο σημείωσε τέλος ότι η πρόσφατη διάταξη νόμου, που, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα έλυνε το πρόβλημα της υπερδόμησης, δεν ανατρέπει τις προσαυξήσεις βασικών πολεοδομικών μεγεθών και συνεπώς δεν ασκεί επιρροή στην υπόθεση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων θα κινηθεί νομικά για το Μνημείο του Άγνωστου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανακοίνωσε προσφυγή στη δικαιοσύνη, επικαλούμενος το Άρθρο 102 του Συντάγματος, μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων καθαριότητας του Μνημείου στο Υπουργείο Άμυνας.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθωώθηκαν στελέχη των ΕΛΠΕ για την υπόθεση της δυσοσμίας στη Θεσσαλονίκη

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε αθώους τον πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των "Ελληνικών Πετρελαίων" και δύο διευθυντές εγκαταστάσεων, που κατηγορούνταν για περιβαλλοντική υποβάθμιση σε σχέση με τη λειτουργία του διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.