ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην Ελλάδα ο κοροναϊός, πρώτο θετικό δείγμα στη Θεσσαλονίκη

Θετικό είναι το δείγμα μίας γυναίκας 38 ετών στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας. Ψυχραιμία συνιστά ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Θετικό στον κοροναϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, ότι ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το νέο κοροναϊό είχε τονίσει ότι: «Στην παρούσα φάση ο ιός δεν έχει έρθει στη χώρα μας, αλλά ακόμη και αν έρθει χρειάζεται ψυχραιμία».

«Ο πανικός είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά», σημείωσε ο κ. Τσακρής, αναφερόμενος στον COVID-19 και εξήγησε πως σήμερα -και με βάση όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα- γίνεται προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου ιού ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση για την αντιμετώπισή του.

Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ συνέστησε στους πολίτες «καλό πλύσιμο των χεριών» καθώς, όπως είπε, «είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης που μας ενδιαφέρει να το έχουμε υπόψιν μας γενικότερα για τις αναπνευστικές λοιμώξεις» και έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα και για τον νέο ιό.

Σημείωσε, δε, πως σε ό,τι αφορά τον COVID-19, τα δεδομένα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη μεταδοτικότητα είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με παρελθούσες επιδημίες του είδους όπως ο SARS.

Ο κ. Τσακρής έδωσε επίσης 3+1 απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με πρακτικά θέματα που απασχολούν το ευρύτερο κοινό:

Ερ.: Τι γνωρίζουμε, στα τέλη Φλεβάρη πλέον, για τον COVID-19;

Απ.: «Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα (σ.σ. σε σχέση με παλαιότερους όπως ο SARS), ενώ μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα, όπως επίσης και πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων, δηλαδή στον χρόνο επώασης. Επίσης, υπάρχει υψηλό υλικό φορτίο από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να βλέπουμε τη μεγάλη δυναμική εξάπλωσης που έχει ο νέος ιός».

Ερ.: Φαίνεται να υπάρχει ένας περιορισμός στο επίκεντρο της επιδημίας, έχουμε όμως πλέον τα κρούσματα σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό;

Απ.: «Παρότι αυτή τη στιγμή στην Κίνα και στο επίκεντρο της επιδημίας πράγματι παρατηρείται μια επιβράδυνση της επιδημίας, με όλα τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας που οι Αρχές έθεσαν σε λειτουργία, βλέπουμε συνεχώς νέες εστίες της επιδημίας να εξελίσσονται σε διάφορες χώρες ή περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ πολύ πρόσφατα είδαμε το παράδειγμα στη γειτονική Ιταλία και το πόσο γρήγορα μέσα σε λίγες ημέρες ο ιός μπόρεσε να εξαπλωθεί δείχνοντας τη δυναμική που έχει. Είναι (στοιχείο) που δείχνει ότι είναι κάτι που ήρθε για να παραμείνει σε αντίθεση με τον SARS [...] Φαίνεται ότι η προσπάθεια όλη γίνεται πια στο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου ιού ώστε να υπάρχει χρόνος για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας, να οργανωθούν τα συστήματα δημόσιας υγείας».

Ερ.: Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα μας φαίνονται πρωτοφανή, από την άλλη π.χ στην Ευρώπη -όπως το αντιλαμβανόμαστε έστω- η λήψη μέτρων μοιάζει σταδιακή. Πώς θα χαρακτηρίζατε τις διαφορές αυτές σε επίπεδο μέτρων και πολιτικών υγείας ίσως;

Απ.: «Βλέπουμε πράγματι πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κίνα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, αν και αυτό έχει να κάνει και με την κουλτούρα σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αποφασίζονται. Από την άλλη, όμως, βλέπουμε και στην Ιταλία, παρότι στην αρχή είχε ξεφύγει η κατάσταση και ίσως να έγιναν και κάποιοι λάθος χειρισμοί, στη συνέχεια η εθελούσια συμμετοχή του κόσμου, μαζί με τα μέτρα δημόσιας υγείας, το οργανωμένο σύστημα υγείας και με τη βοήθεια των νοσοκομείων συνέβαλαν και αυτή τη στιγμή η (γειτονική) χώρα έχει περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα περιμέναμε αρκετές εκατοντάδες ακόμη σχετικών περιστατικών να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες».

Ερ.: Ποιες είναι οι κύριες προσωπικές «πολιτικές» υγιεινής που θα προτείνατε για την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό σήμερα και με βάση την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας;

Απ.: «Στην παρούσα φάση, ο ιός δεν έχει έρθει στη χώρα μας, αλλά ακόμη και αν έρθει χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός. Αυτό είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Σε ό,τι αφορά, δε, τα μέτρα πρόληψης θα λέγαμε πως ιδιαίτερη σημασία έχει όχι τόσο η μάσκα -θα έλεγα δε πως είναι μάλλον μηδαμινή η χρησιμότητά της, ιδιαίτερα σε ανοιχτούς χώρους- όσο γενικότερα μέτρα. Τέτοια είναι η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστό περιβάλλον που δεν αερίζεται καλά, όπως επίσης και το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι με τον σωστό όμως χειρισμό. Επίσης (συστήνεται) η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, ενώ πρέπει να θυμίσουμε πως ο ιός αυτός σε αντίθεση με τη γρίπη μεταδίδεται και με τα χέρια, είναι ένα ιός που έχει τροπισμό όχι μόνο με τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος αλλά και με τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος […] Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης που μας ενδιαφέρει να το έχουμε υπόψιν μας γενικότερα για τις αναπνευστικές λοιμώξεις αλλά και τώρα έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα για τον νέο ιό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για έξαρση επιδημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Εγκύκλιος του υπ. Υγείας προειδοποιεί για την πιθανότητα να εμφανιστούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ηπατίτιδας Α, νοσήματα του αναπνευστικού καθώς έξαρση του ιού του Νείλου. Τί πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι των περιοχών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η βία κατά των γιατρών στο επίκεντρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ,οι γιατροί τους γιατρούς προστατεύονται από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται, ενώ ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.