Ίσως θυμάστε το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2010 και γρήγορα μετατράπηκε σε αντικείμενο λατρείας για πολλούς αριστερούς. Και πώς να μην προκαλέσει ρίγη θαυμασμού και συγκίνησης ένα βιβλίο που αμφισβητούσε «το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική». Όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο «αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο».
-- Τη θεωρητική περιγραφή του δόγματος του σοκ πρέπει να ένιωσαν στο πετσί τους χθες οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων αριστερών αποχρώσεων, ακούγοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να τονίζει στην ομιλία του στον ΣΕΒ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φορολογίας και ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία της χώρας! «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, εκείνο μιας σύγχρονης αριστεράς η οποία δεν δαιμονοποιεί την λέξη “κεφάλαιο” αλλά την βλέπει ως ένα εργαλείο για την ευημερία, για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω ισχυρής ανάπτυξης», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στον ΣΕΒ χθες. «Σ' αυτό το νέο στάδιο πορείας του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, «θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς νέους ανθρώπους που θα προέρχονται από την εργασία και την οικονομία». Σημείωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια Ελλάδα της προόδου οικονομικής και κοινωνικής. Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ τους είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχός τους και θα αλλάξει τα κακώς κείμενα της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε νέους φόρους για να πετύχουμε τους στόχους μας, δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση», τόνισε εμφατικά. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής που μαστίζει τον τόπο μας και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
-- Ο κ. Κασσελάκης είπε αυτονόητα πράγματα, πράγματα που η σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά έχει υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες. Το πραγματικά περίεργο είναι πώς στην Ελλάδα του 2023 ευδοκιμεί ακόμα μια αριστερά με το όπλο πάρα πόδα, με εμφυλιοπολεμική ρητορική και διάθεση, οραματιζόμενη ρήξεις, ανατροπές και επαναστάσεις.
-- Η ομιλία του κ. Κασσελάκη χθες, αν εξαιρέσουμε κάποιες μάλλον αδέξιες αντιπολιτευτικές κορώνες, θύμιζε σε κάποια σημεία Κυριάκο Μητσοτάκη και σε άλλα Γιώργο Παπανδρέου και, σε κάθε περίπτωση, τίποτα από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
-- Το σοκ και δέος που προκάλεσαν οι θέσεις του νέου προέδρου, και οι οποίες μάλιστα δεν προέκυψαν μετά από κάποια διαβούλευση στο εσωτερικό του κόμματος αλλά ειπώθηκαν... αρχηγικής αδείας, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στα φιλικά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, με έκδηλη την αμηχανία τους για το πως να μεταδώσουν και πώς να χειριστούν την ομιλία Κασσελάκη.
Τα χαμένα καύσιμα 40 εκατ. των ΕΛΠΕ
Ήταν μια από τις πολύ περίεργες υποθέσεις της αγοράς καυσίμων τα τελευταία -πολλά- χρόνια: τελωνειακός έλεγχος διαπίστωσε το 2008 ότι «χάθηκαν» από τις αποθήκες των ΕΛΠΕ (Helleniq Energy σήμερα) καύσιμα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Εντός του 2008, παρελήφθησαν από το Τελωνείο καταλογιστικές πράξεις συνολικού ύψους περίπου €40 εκατ. για φερόμενα τελωνειακά “ελλείμματα” των φορολογικών αποθηκών της Εταιρείας για συγκεκριμένες περιόδους μεταξύ των ετών 2001 – 2005», αναφέρει η τελευταία οικονομική έκθεση της Helleniq Energy. Η διοίκηση του ομίλου ουδέποτε δέχτηκε ότι υπήρξε παράβαση και ακολούθησε μια ατελείωτη σειρά διαδικασιών ενώπιον της Δικαιοσύνης, που ακόμη και τώρα, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, δεν έχουν τελειώσει. Τα νεότερα της περίεργης υπόθεσης -«περίεργης», επειδή δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πώς μπορούν να χαθούν τόσα καύσιμα από αποθήκη διυλιστηρίου- έχουν ως εξής: η κύρια προσφυγή των ΕΛΠΕ, για καταλογιστική πράξη ύψους 35,7 εκατ. ευρώ, όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις, «εκδικάσθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά τον Νοέμβριο 2022. Η υπόθεση συζητήθηκε εκ νέου στις 6 Απριλίου 2022 και αναμένεται η έκδοση απόφασης». Σύντομα, λοιπόν, θα ξέρουμε ποιος είχε δίκιο: οι τελωνειακοί που «είδαν» τα «χαμένα» καύσιμα, ή τα ΕΛΠΕ που λένε ότι οι τελωνειακοί δεν… είδαν καλά;
Πλήγμα Βρυξελλών στη βιομηχανία
Ένα σοβαρό πλήγμα από τις Βρυξέλλες δέχτηκαν οι ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες και δεν είναι καθόλου τυχαία η δυσφορία που εκδήλωσε κατά της Κομισιόν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην τελευταία του συνέντευξη στο CNBC. Η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης να λαμβάνουν κρατική επιδότηση οι βιομηχανίες για το 85% του ενεργειακού κόστους που έχουν από τα πράσινα PPA’s (με ανώτατο όριο τα 15 ευρώ/MWh), με βασικό επιχείρημα ότι στις συμφωνίες για ηλεκτροδότηση με πράσινη ενέργεια στην πραγματικότητα περιλαμβάνεται και ρεύμα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, αφού είναι τεχνικά αδύνατο να «πρασινίσει» πλήρως το μείγμα. Άρα, λέει η Κομισιόν, δεν μπορεί να εγκριθεί μια επιδότηση που εν μέρει θα κατευθύνεται στην παραγωγή με ορυκτά καύσιμα, όταν η πολιτική της Ε.Ε. αποσκοπεί στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ίσως να έχουν δίκιο, αν δει το θέμα κάποιος με «στενό» τρόπο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν βοηθούν καθόλου στη διατήρηση της παραγωγής της βαριάς βιομηχανίας εντός της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες… παίρνουν τα φουγάρα τους και πηγαίνουν σε χώρες με χαμηλό ενεργειακό κόστος.
Το παράδοξο των ελληνικών εξαγωγών στο Ισραήλ
Μία από τις ιδιαιτερότητες στις εμπορικές μας σχέσεις με το Ισραήλ είναι ότι στην πρώτη δεκάδα των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας απουσιάζουν εντελώς τα τρόφιμα. Στους περισσότερους μπορεί να προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι γνωστή η αγάπη των ισραηλινών για την ελληνική κουζίνα. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι στη δεκάδα βρίσκονται –πέρα από τα πετρελαιοειδή που είναι στην κορυφή– σχεδόν αποκλειστικά βιομηχανικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανάπτυξη της βιομηχανίας άντλησης υδρογονανθράκων (βαρέλια, δεξαμενές κ.α.) και στον κατασκευαστικό τομέα του Ισραήλ (χαλκοσωλήνες, σιδηροσωλήνες, σύρματα κ.α.). Ο δεύτερος αφορά στο ότι αρκετά από τα προϊόντα είναι κοινά στην διατροφή μας και προτιμούνται τα εγχώρια. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά προβλήματα, καθώς αρκετά ισραηλινά προϊόντα αντιγράφουν ελληνικά, όπως η Israeli Feta. Τρίτον, ότι για να εξαχθούν τρόφιμα στο Ισραήλ θα πρέπει να προηγηθεί η πιστοποίηση κοσέρ η οποία διασφαλίζει την εβραϊκή διατροφή με κανόνες οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στη Βίβλο και στην εβραϊκή παράδοση. Όπως είναι κατανοητό το τελευταίο είναι αποτρεπτικό για μία σειρά προϊόντων, καθώς πέρα από το κόστος της πιστοποίησης προϋποθέτει και διαφοροποίηση στην αλυσίδα παραγωγής.
Το κόστος των καταστροφών
«Φωτιά» βάζουν στην οικονομία, τώρα αλλά και στο μέλλον, οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή. Η Scope Ratings δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στα οικονομικά κάθε χώρας. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Scope, έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της τάξης του 0,7%, ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από το 1,5 δισ., τα 800 εκατ. αποδίδονται στη φωτιά του Έβρου. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι έως το 2050 η επιβάρυνση του ΑΕΠ από τις πυρκαγιές θα μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να χρειάζονται από τώρα πρόνοιες από τους κυβερνώντες για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της ανάπτυξης και να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Όπως αναφέρει η μελέτη, οι πιθανότητες για την Ελλάδα δείχνουν πιο συχνές επιζήμιες αιτίες.
Περικυκλώνει την Ελλάδα η Rossmann
Στην περαιτέρω επέκταση της στα Βαλκάνια προχωράει η γερμανική αλυσίδα φαρμακείων και καλλυντικών Rossmann. Η αλυσίδα, η οποία είναι η παλαιότερη στο είδος της στην Ευρώπη, θα ανοίξει καταστήματα σε Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο ενώ έχει ήδη παρουσία σε δύο γειτονικές μας χώρες την Τουρκία και την Αλβανία. Η ανάπτυξη της στο εξωτερικό είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς από τα 827 καταστήματα που διέθετε εκτός Γερμανίας το 2010 το 2022 έφτασε τα 2.251 με τα περισσότερα από αυτά να έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία. Παρουσία έχει επίσης σε Ουγγαρία, Τσεχία, Κόσοβο και Ισπανία, ενώ οι συνολικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν 12,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 8,45 δισ. ευρώ προήλθαν από την αγορά της Γερμανίας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.