Μπορεί το κλίμα στο Χρηματιστήριο να έχει βαρύνει πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο χθες, στο παραδοσιακό opening bell για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Optima Bank, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση χτύπησαν… limit up. Είναι γεγονός ότι η Δημόσια Προφορά των μετοχών της τράπεζας πήγε εξαιρετικά καλά. Εκτός της μεγάλης υπερκάλυψης της έκδοσης στην αύξηση συμμετείχαν πολλοί ξένοι επενδυτές και τα συγχαρητήρια προς τους αναδόχους έδιναν και έπαιρναν. Στην τελετή έναρξης ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, ευχαρίστησε έναν έναν τους αναδόχους κρατώντας όμως μια ιδιαίτερη αναφορά για την Pantelakis Securities, η οποία εργάστηκε πολύ αποτελεσματικά στο σκέλος του βιβλίου που απευθυνόταν σε θεσμικούς επενδυτές.
-- Παρεμπιπτόντως, μιας και ο λόγος για τους αναδόχους της αύξησης της Optima, από το σχήμα των αναδόχων υπήρχε μια απουσία, απουσία που έβγαζε μάτι: η Τράπεζα Πειραιώς. Πολλοί άνθρωποι της αγοράς αναρωτήθηκαν για την αιτία αυτής της ασυνήθιστης απουσίας. Κάποιοι πιθανολόγησαν ότι η Τρ. Πειραιώς απέφυγε την εμπλοκή λόγω της ιστορίας με την απορρόφηση της Millennium Bank, της οποίας επικεφαλής τότε ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Optima, Γιώργος Τανισκίδης. Άλλοι πιθανολόγησαν ακριβώς το αντίθετο, ότι η Optima ήταν αυτή που «έκοψε» από το σχήμα την Πειραιώς. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και κανένα μυστήριο να μην υπάρχει
Το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος
Μια μεγάλη ψυχρολουσία περιείχε ο Προϋπολογισμός για τους ιδιώτες μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδος: τη μη διανομή μερίσματος. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ΤτΕ δεν θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος εξαιτίας των επιτοκίων. Με τα επιτόκια στο επίπεδο του 4%, η ΤτΕ τοκίζει τα διαθέσιμα του Δημοσίου και των τραπεζών που συνολικά ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή ροκανίζει την κερδοφορία της ΤτΕ με τελικό αποτέλεσμα οι μέτοχοι της κεντρικής τράπεζας να μείνουν χωρίς μέρισμα για την εφετινή χρήση. Εξού και η βύθιση της μετοχής της ΤτΕ χθες, μάλιστα με συναλλαγές ρεκόρ!
-- Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η μη διανομή μερίσματος αφορά κατά βάση τους ιδιώτες επενδυτές. Το Δημόσιο κάτι θα πάρει και αν υπολογίσουμε και τους τόκους από τα διαθέσιμά του που είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ, το τελικό ποσό θα είναι αντίστοιχο με το μέρισμα που είχε λάβει για τη χρήση του 2022.
-- Όσοι στενοχωριούνται για το μέρισμα, πάντως, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών του Βελγίου, της Γερμανίας ή της Ολλανδίας. Θα αισθανθούν μάλλον ανακουφισμένοι.
Οι δικαστές και το… τρακάρισμα
Ένα δημοσιονομικό… τρακάρισμα με βαρύ ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι για την ώρα θα αποφευχθεί, όμως για το μέλλον δεν υπάρχει τέτοια βεβαιότητα. Αναφερόμαστε στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ελήφθη κατόπιν προσφυγής πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ήλθε ως συνέχεια σχετικής απόφασης του Μισθοδικείου και λέει, εν ολίγοις, ότι πρέπει να αυξηθούν οι συντάξεις των δικαστών και να επανέλθουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν τις περικοπές που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε, αλλά δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την απόφαση για όλους τους συνταξιούχους δικαστές, ώστε να αποφύγει το δημοσιονομικό βάρος που θα έπεφτε μάλιστα την ίδια χρονιά, το 2024, όπου πρέπει να επιτύχουμε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Πλην όμως, η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ, γιατί, όπως τονίζεται και στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει άλλο δικαστήριο (το ειδικό δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος), το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών η απόφαση για την αύξηση των συντάξεων. Αυτό, θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι το σύστημα δημοσιονομικής εξυγίανσης… ακορντεόν, που μόνο στην Ελλάδα εφαρμόζεται: κόβονται κάποιες συντάξεις, μειώνονται για μερικά χρόνια τα βάρη του προϋπολογισμού, και μετά έρχονται τα δικαστήρια να επαναφέρουν τις συντάξεις εκεί που βρίσκονταν πριν τις περικοπές.
Οι «καμένοι» από την MLS
Είναι υποχρέωση κάθε εκπροσώπου ομολογιούχων να προσπαθεί για το καλύτερο για τους πελάτες του αλλά στην περίπτωση της MLS δυστυχώς πρόκειται για μια προσπάθεια στο κενό. Ο λόγος για την πρόσκληση της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ στους ομολογιούχους του ενός από τα τρία ομολογιακά της MLS -αυτό των 7 εκατ. ευρώ- σε συνέλευση με βασικά θέματα την ενημέρωση από τον εκδότη για την ...αποπληρωμή του ομολογιακού που έχει λήξει εδώ και κάτι χρόνια αλλά και την ανάληψη δικαστικών πρωτοβουλιών κατά του εκδότη εκ μέρους των ομολογιούχων. Η προσπάθεια ξεκινά με γκολ από τα αποδυτήρια αφού δεν υπάρχει περίπτωση να εκπροσωπήσει κάποιος τη (διαλυμένη) εταιρεία και το κυριότερο δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η απαιτούμενη απαρτία από τους ομολογιούχους όπως έχει δείξει η εμπειρία και από τις προηγούμενες συνελεύσεις των άλλων δύο ομολόγων της MLS. Η πρόσκληση της συνέλευσης είναι αν μη τι άλλο συλλεκτική, που θα θυμίζει στους επενδυτές την ιστορία ανόδου και πτώσης της ελληνικής ...Microsoft με χιλιάδες θύματα. Για όσους πιστούς, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 17 Οκτωβρίου στις 11.30.
-- Η περίπτωση της MLS είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα απόλυτης έλλειψης προστασίας των συμφερόντων των ομολογιούχων, που θυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, εκτός από τις ελκυστικές αποδόσεις, τα εταιρικά ομόλογα μπορεί να έχουν και ατυχήματα που πληρώνονται ακριβά, όταν το θεσμικό πλαίσιο μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι.
Από servicers σε τράπεζα
Μετά την Alumil, άλλη μια ταλαιπωρημένη εισηγμένη εταιρεία βλέπει τα δάνειά της που ανήκαν σε servicers να μεταβιβάζονται σε τράπεζα. Πρόκειται για τη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, η οποία ενημέρωσε πως και τα τελευταία δάνεια ύψους 12 εκατ. ευρώ που ανήκαν στη DoValue πέρασαν στην Attica Bank. Yπενθυμίζεται πως τα δάνεια της Αlumil που ανήκαν επίσης στο DoValue μεταβιβάστηκαν στην Παγκρήτια τράπεζα. Έχουμε λοιπόν τη DoValue να πουλάει (με κέρδος) και να επιστρέφει πράσινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα, την Παγκρήτια και την Attica Bank (συμφερόντων και οι δύο των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη Εξάρχου) να αγοράζουν και να ενισχύουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο προσδοκώντας σε κέρδη από τόκους, αλλά και τις δύο εταιρείες «απελευθερωμένες» από τους περιορισμούς των servicers να σχεδιάζουν την επέκτασή τους, έχοντας πλέον πρόσβαση σε νέα δανειακά κεφάλαια. Αυτό που λέμε win win...
«Καρατόμηση» στον ΕΟΦ
Στο πρόεδρο του ΕΟΦ για καιρό τώρα πολλοί καταμαρτυρούν αρκετά από τα στραβά που συμβαίνουν στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Χθες έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τον κ. Δημήτρη Φιλίππου, ο οποίος άφησε περίπου να εννοηθεί ότι παραιτείται. Μέχρι που βγήκε η δήλωση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου έληξε η θητεία του και δεν ανανεώθηκε. Την «κρυάδα», όμως, την εισέπραξε ο κ. Φιλίππου χθες, πήγε στο γραφείο του και η νομική σύμβουλος του οργανισμού του είπε ότι δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό του ΕΟΦ. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά, δεδομένου ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε όλες τις ιδιωτικές του συζητήσεις μόνο με κολακευτικά λόγια δεν είχε εκφραστεί για τον κ. Φιλίππου.
Η ΔΕΗ μπαίνει στο franchise
Αναγκαίο... καλό έχει γίνει πλέον το franchise και για εταιρείες που δεν συνήθιζαν να αναπτύσσονται με αυτό τον τρόπο. Πέρα από το προφανές, ότι οι εταιρείες δεν επιβαρύνονται με επενδυτικές δαπάνες και άλλα έξοδα, όπως η μισθοδοσία προσωπικού, το μεγάλο κίνητρο είναι ότι αυτός ο οποίος διαχειρίζεται το κατάστημα δεν είναι ένας «βαριεστημένος δημόσιος υπάλληλος» αλλά ένας επαγγελματίας «κυνηγός» πελατών. Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ ξεκινάει τα δύο πρώτα καταστήματά της με τη μέθοδο του franchise σε Κηφισιά και Πετρούπολη, ψάχνοντας τους «τυχερούς» που θα τους παραδώσει τα πρώτα καταστήματα ΔΕΗ με το κλειδί στο χέρι. Και επειδή οι περισσότεροι φαντάζονται ότι τα καταστήματα αυτά θα είναι σχεδόν αποκλειστικά σημεία εξόφλησης λογαριασμών για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, πέρα από αυτό, θα έχουν και τμήμα πωλήσεων με έξυπνες λάμπες έως φωτοβολταϊκά και οικιακές μπαταρίες αλλά και συμβουλευτική για λύσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας για μικρές επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.
Η Τερκενλής «γλύκανε» τους μετόχους
Σήκωσαν όλο το ταμείο στην κυριολεξία οι μέτοχοι της Τερκενλής, καθώς όλα τα κέρδη, ύψους 279,5 χιλ. ευρώ, της χρήσης 2022 προτάθηκε να δοθούν για μέρισμα, ενώ σε συνδυασμό με τη διάθεση κερδών προηγούμενων χρήσεων, ύψους 370 χιλ. ευρώ συνολικά, θα βάλουν «στην τσέπη» 650 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία ζαχαροπλαστείων που βρήκε τον δρόμο της μετά από τις χρονιές πανδημίας που είχαν απομακρύνει τους καταναλωτές από τα γλυκά και τα τσουρέκια της, εμφάνισε το 2022 πωλήσεις ύψους 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων (που πάνε όλα σε μέρισμα) περιορίστηκαν σε 279,48 χιλ. ευρώ από 1,34 εκατ. ευρώ το 2021.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.