Ένα μαύρο πέπλο απαισιοδοξίας έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα, με τους Έλληνες, μετά από πολύ καιρό, να είναι ξανά οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης! «Μαυρίλα», που φαίνεται σχεδόν παντού: στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι πρώτες 100 μέρες της δεύτερης θητείας του φάνηκαν σαν χίλιες, στην ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο, στις πιέσεις στα ομόλογα, αλλά πάνω από όλα στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την τρέχουσα κατάσταση, στη Συγκυρία Σεπτεμβρίου: «Η νέα κυβερνητική θητεία φαινόταν να είχε περιορίσει τις όποιες αβεβαιότητες και να διασφαλίζει σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια. Η λήξη ωστόσο της τουριστικής περιόδου, οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς και οι φυσικές καταστροφές με τις ανυπολόγιστες ζημιές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα επέδρασαν καταλυτικά στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών. Ο δείκτης κινείται σε χαμηλά επίπεδα πλέον, με αποτέλεσμα και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη –34,4 και τη Σλοβενία (-32,6) να ακολουθούν».
-- Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, η διάχυτη αυτή απαισιοδοξία εμπεριέχει και μια αισιόδοξη διάσταση: τον πληθωρισμό. Η απαισιοδοξία των νοικοκυριών αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η πτώση των τιμών και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα έρθει ταχύτερα...
Οι μειώσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου
Το θέμα της ακρίβειας προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου και στο υπουργείο Ανάπτυξης, που ποντάρουν πολλά στην τελευταία διάταξη του Κ. Σκρέκα για μειώσεις τιμών τουλάχιστον 5% για έξι μήνες, με ειδική σήμανση στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Στην κυβέρνηση επικρατεί αγωνία για το αν θα βρεθούν τελικά αρκετοί προμηθευτές να κάνουν τέτοιες μειώσεις, καθώς προς το παρόν, για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται, οι περισσότεροι δείχνουν απροθυμία. Ο πρώτος ισχυρός «σύμμαχος» που βρέθηκε φαίνεται ότι είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς η αλλαντοβιομηχανία Νίκας προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών σε ορισμένους κωδικούς κατά 5%. Δεν ξέρουμε αν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση το «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Στην κυβέρνηση ελπίζουν, πάντως, ότι αν βρεθούν ορισμένοι μεγάλοι των τροφίμων να κάνουν την αρχή, η λογική του ανταγωνισμού θα φέρει και μια αλυσιδωτή αντίδραση μείωσης τιμών. Να δούμε αν θα κερδίσουν το στοίχημα…
Μπρος - πίσω με τα επιδόματα
Αντιμέτωπη με την ακρίβεια και τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται σε σχέση με ορισμένα επιδόματα, όπως το market pass, που βλέπει ότι ίσως χρειαστεί να παραταθεί ως το τέλος του χρόνου, ως μια ελάχιστη προστασία των καταναλωτών. Οι αρμόδιοι στο οικονομικό επιτελείο είχαν την άποψη -και δεν δίσταζαν να την εκφράζουν- ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες παροχές ως το τέλος του χρόνου για να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Άλλωστε, όπως έλεγαν, δεν είναι πολύ σοβαρό, ακόμη και αν υπάρξει κάποιος δημοσιονομικός χώρος πέραν του 1,1%, να μοιράζεις επιδόματα όταν όλοι γνωρίζουν ότι έφτασες σε πλεόνασμα επειδή βοήθησε με 2,25 δισ. η Ευρώπη για να μην πέσει στον προϋπολογισμό το κόστος των φυσικών καταστροφών. Εκτός από αυτές τις σκέψεις, όμως, που έχουν οικονομική αφετηρία και ορθολογική αντίληψη, δεν παύουν να υπάρχουν και οι αμιγώς πολιτικοί προβληματισμοί, που υπαγορεύουν να μοιραστεί πάλι το market pass, αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι καλύτερη από το αναμενόμενο. Είπαμε: η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και πολιτικού κόστους δεν είναι εύκολη και οι πολιτικοί τις περισσότερες φορές προτιμούν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, έστω και αν δεν δίνουν την εικόνα μιας σοβαρής οικονομικής διαχείρισης...
Οι δύσκολες ερωτήσεις στην Εpsilon Net
Βροχή έπεσαν οι ερωτήσεις προς τη διοίκηση της Εpsilon Net κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Οι επενδυτές στάθηκαν στα λάθη του ορκωτού -που έφεραν τα πάνω κάτω στην κερδοφορία του 2022- και, όπως ανέφερε η διοίκηση, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αντικατάστασής του. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούσαν όμως το πώς θα κλείσει το 2023. Η διοίκηση δεν έδωσε guidance ούτε καν ένα στίγμα, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στον Οκτώβριο. Η αδυναμία αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από τους επενδυτές που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις.
-- Η διοίκηση αρκέστηκε να επαναλάβει τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για το 2025 με αφορμή την πρόσφατη είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Epsilon Net, το 2025 ο τζίρος του ομίλου θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ και το περιθώριο κερδών EBITDA στο 30%.
Τα deals στην Κορέα
Ευκαιρίες για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κορέα, κυρίως στην ενέργεια, «βλέπει» το Μέγαρο Μαξίμου και γίνεται μεθοδική δουλειά από τον αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα όταν ο πρωθυπουργός, μέσα στους επόμενους μήνες, επισκεφτεί τη Σεούλ, συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες. Η αρχή για την προσέγγιση από τον Κ. Μητσοτάκη, όταν συνάντησε τον ηγέτη της Κορέας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Σεούλ ο Κ. Φραγκογιάννης και θα μείνει ως την Παρασκευή για επαφές προετοιμασίες της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Θα συναντηθεί με στελέχη κορεατικών ομίλων της ναυτιλίας, της υψηλής τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας. Το ζητούμενο είναι να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα ή συνεργασίες σε τρίτες χώρες, κυρίως στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον μεγάλα ονόματα του ενεργειακού τομέα και της βιομηχανίας, που αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στη Σεούλ και μένει να δούμε αν μπορούν να κλείσουν κάποιες σημαντικές συμφωνίες.
Βαλκανικό roaming
Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει πολύ δρόμο ακόμη, όμως γίνονται γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη από 1η Οκτωβρίου, βάσει συμφωνίας που είχαν υπογράψει 38 τηλεπικοινωνιακοί φορείς από χώρες της Ε.Ε. καταργούν το roaming από και προς τις προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν μέσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές ή το πότε θα προχωρήσουν στο τέλος της περιαγωγής. Όπως και να έχει, θα είναι ένα πλήγμα για τα οικονομικά τους αν κρίνουμε από τον αριθμό των Βαλκάνιων που επιλέγουν την Ελλάδα για τουρισμό ή εργασία.
Μικρή χαρά
Οι πρόσφατες μειώσεις στα γαλακτοκομικά, κυρίως σε αυτά που προέρχονται από αγελαδινό γάλα, δεν φαίνεται ότι θα κρατήσουν για πολύ. Σύμφωνα με τα μηνύματα που στέλνει η γαλακτοβιομηχανία, η τιμή στην πρώτη ύλη δείχνει αυξητικές τάσεις, τις οποίες προς το παρόν μπορεί να τις απορροφήσει, δεν θα υπάρχει όμως αυτή η δυνατότητα αν η ανοδική τάση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.