Μπορεί η «βύθιση» των τιμών στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο να χάλασε την ατμόσφαιρα, ειδικά στις τράπεζες, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει απώλειες άνω του -14%, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει καθόλου τον σχεδιασμό για την αποεπένδυση του Δημοσίου με την πώληση των τραπεζικών μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την Eurobank και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα. Μέσα στον Νοέμβριο, το ΤΧΣ θα προχωρήσει στη διάθεση του 20% των μετοχών της ΕΤΕ (από το 40% που διαθέτει) εκ των οποίων το 15% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές (με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών) και 5% θα διατεθεί σε εγχώριους επενδυτές μέσω δημόσιας προσφοράς. Όπως μαθαίνουμε, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο υπάρχει και μια ηχηρή απουσία: οι Σαουδάραβες! Παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξαν περίπου πριν από ένα χρόνο και την ενθουσιώδη υποδοχή που τους επιφύλαξαν από την κυβέρνηση, οι Σαουδάραβες εδώ και κάποιους μήνες είναι άφαντοι. Ούτε τηλέφωνο, ούτε γράμμα, ούτε καν ένα μήνυμα.
-- Εξ αρχής είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει ένα deal με τους Σαουδάραβες. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο νόμος του ΤΧΣ προβλέπει αυστηρά ανταγωνιστικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την αποεπένδυση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και για το 1,4% της Eurobank, με την ίδια την τράπεζα να έχει καταθέσει πρόταση αγοράς των μετοχών της, το ΤΧΣ προχώρησε, όπως είναι υποχρεωμένο, σε διαγωνιστική διαδικασία.
-- Πού χάθηκαν λοιπόν οι Σαουδάραβες; Η απάντηση είναι «στον διαγωνισμό». Δουλεύοντας με μια λογική «πόσο; - τόσο – πάρε – φέρε», οι Σαουδάραβες την έκαναν ήσυχα – ήσυχα όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να γίνει συναλλαγή χωρίς διαγωνισμό.
Φόροι και λαϊκισμός
Στην καμπάνια του για τις προεδρικές εκλογές του 1988, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος είχε πει το περίφημο: «Διαβάστε τα χείλη μου: Κανένας νέος φόρος». Ως πρόεδρος, όμως, ο Μπους αύξησε ουκ ολίγους φόρους και εξήγησε ότι αυτό ήταν επιβεβλημένο για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Θυμηθήκαμε αυτή την παλιά και διδακτική ιστορία με αφορμή το χθεσινό δημόσιο μπέρδεμα των κυβερνητικών αξιωματούχων, σε σχέση με τη γνωστή συζήτηση του φορολογικού καθεστώτος των ελεύθερων επαγγελματιών -σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για να το φέρει στη Βουλή τον Νοέμβριο. Ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε αύξηση συντελεστή, λέγοντας μόνο (στον Real FM) ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει. Αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για αυτή τη ραδιοφωνική συνέντευξη, όπου έκρινε σκόπιμο να προσθέσει (αν και δεν ειπώθηκε από τον κ. Θεοχάρη) ότι «δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές». Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαβεβαίωσε όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται ότι «δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές». Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Alpha: «δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των συντελεστών».
-- Είπε και κάτι άλλο, όμως, ο Παύλος Μαρινάκης: «Όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών». Και κάπου εδώ η συζήτηση μπήκε σε χωράφια λαϊκισμού, που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική: Αν οι κυβερνήσεις μπορούσαν μόνο να αυξάνουν τα εισοδήματα των πολιτών, οι υπουργοί θα ήταν ντυμένοι όχι με κοστούμια, αλλά με στολές Άι Βασίλη... Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι κυβερνήσεις, όταν χρειάζεται για το καλό της εθνικής οικονομίας, πρέπει και να αφαιρούν εισοδήματα από τους πολίτες και θα πρέπει να το κάνουν όσο πιο δίκαια και αποτελεσματικά γίνεται. Αν μπορούσαν οι υπουργοί μας να ρωτήσουν τον Τζορτζ Μπους θα τους έλεγε «ποτέ μη λες ποτέ» για την αύξηση των φόρων.
Η επιστροφή Ιβάν Σαββίδη
Οι τρεις προσπάθειες του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει και άλλο λιμάνι στην Ελλάδα πέρα του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη δεν στέφθηκαν με επιτυχία, αλλά στην τέταρτη ο ΟΛΘ πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και με 51 εκατ. ευρώ τίμημα, καταβλητέο εφάπαξ, κέρδισε το λιμάνι του Βόλου. Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω του ΟΛΘ, είχε ενδιαφερθεί για τα λιμάνια σε Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο. Μόνο όμως στην Ηγουμενίτσα είχε υποβάλει προσφορά ενώ στα υπόλοιπα δύο είχε περιοριστεί μόνο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τώρα, ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει στον έλεγχό του δύο κομβικά λιμάνια που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και με τον σιδηρόδρομο. Βεβαίως, ακόμη εκκρεμούν οι επενδύσεις που είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πάντως, αντί να εξασθενεί η επιχειρηματική του ισχύς, όπως πολλοί προέβλεπαν, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον βλέπουμε να βάζει και άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Το ΤΑΙΠΕΔ από τις διαγωνιστικές διαδικασίες με την πώληση των τεσσάρων λιμανιών (Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο και Βόλο) θα εισπράξει περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η ξηρασία στα κέρδη της ΕΥΔΑΠ
Απογοήτευσαν τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ στο εξάμηνο τα οποία διαμορφώθηκαν μόλις στα 700.000 ευρώ. Επιβαρύνθηκαν βέβαια με προβλέψεις ύψους 16 εκατ. ευρώ, αλλά ο ισολογισμός πάσχει, καθώς τα λειτουργικά κόστη είναι μεγαλύτερα από τις πωλήσεις. Η εταιρεία, μετά τη σύσταση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αναμένει να οριστούν τα νέα τιμολόγια από 1/1/2024, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια.
-- Πρώτα, όμως, αναμένεται η νέα ΚΥΑ σε αντικατάσταση της ΚΥΑ του 2017 που θα εξειδικεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2023 και θα είναι βασισμένο στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση, θα είναι παρόμοιο δηλαδή με το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Ενέργεια, που καθορίζει το ανώτατο έσοδο (WACC). Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία, όπως υποστήριξε η διοίκηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, αναμένεται να ανακτήσει 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιοδήποτε άλλο υπερ και υπο-ανακτώμενο ποσό, όπως το κόστος ενέργειας.
Οι αδιάθετες μετοχές της Optima
Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία της Παράλληλης Διάθεσης νέων μετοχών της Optima Bank σε περιορισμένο κύκλο προσώπων. Είχαν κατανεμηθεί για να διατεθούν σε μέλη Δ.Σ., προσωπικό και συνεργάτες 1.050.000 νέες μετοχές. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, κατανεμήθηκαν 60.243 μετοχές σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, 411.084 στο προσωπικό και
28.700 σε συνεργάτες. Αδιάθετες έμειναν 549.973 μετοχές, οι οποίες προστίθενται στις μετοχές που θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς που λήγει σήμερα.
Ο Μασούτης, η AB Βασιλόπουλος και το CVC
«Πολύ δύσκολο για εμάς», ήταν η απάντηση του... μακεδονάρχη των σούπερ μάρκετ, Γιάννη Μασούτη στην ερώτηση εάν μία αλυσίδα σαν τα ΑΒ Βασιλόπουλος είναι στα μέτρα του ομίλου για πιθανή εξαγορά. Το σενάριο σερβιρίστηκε σαν ξαναζεσταμένο φαγητό μετά από τις ζημιές που παρουσίασε η θυγατρική της Ahold Delhaize στην Ελλάδα. «Οι εξαγορές πάντα μας ενδιαφέρουν από τον μικρότερο έως το μεγαλύτερο, όμως πάντοτε είμαστε μετρημένοι και κινούμαστε εντός των δυνατοτήτων μας. Αν προκύψει κάτι θα το εξετάσουμε εκείνη την στιγμή και δεν θα δούμε μόνο το οικονομικά αλλά και το οργανωτικά εάν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», ανέφερε. Με αφορμή τη σεναριολογία περί εξαγορών, θυμήθηκε και το σενάριο που ήθελε τη Μασούτης να είναι στο στόχαστρο της CVC. «Ούτε ψαχνόμαστε (σ.σ. να πουληθούμε), ούτε μας ενδιαφέρει. Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση και έτσι θα συνεχίσουμε. Κάποτε είχε γραφτεί ότι μας έχει προσεγγίσει το CVC. Ούτε έχει γίνει κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε βρεθεί ποτέ στον ίδιο χώρο και αν υπάρξει μία εκδήλωση στο μέλλον σε ένα ξενοδοχείο όπου υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε, εγώ θα αποφύγω να είμαι εκεί για να μην δώσω δικαίωμα να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Εμείς τους είχαμε ζητήσει να το διαψεύσουν, δεν το έκαναν ποτέ», σημείωσε για μια ακόμη «εξαγορά της Μασούτης» που πήγε «κουβά».
«Ανάσα» για τη Folli Follie
Τον δρόμο για να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie άνοιξε το Συμβούλιο Εφετών, με τη χθεσινή του απόφαση να αποδεσμευτούν ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας, συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί στο στάδιο της ποινικής προδικασίας για την υπόθεση Folli Follie ήταν δύο κτήρια στον Άγιο Στέφανο, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα και 3 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από μερίσματα θυγατρικών του εξωτερικού. Έτσι, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα assets για να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Όσο για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τη σύζυγό του, Καίτη και τον γιο τους, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο βρέθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα στο εδώλιο και έχουν μπροστά τους μια ποινική δίκη πολύπλοκη και με μεγάλη διάρκεια.
Μετακινήσεις από τα ψυγεία στα ράφια
Υπήρχαν μία σειρά από προϊόντα μακράς διαρκείας που δεν χρειαζόταν ή προβλεπόταν η συντήρηση τους στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Βρίσκονταν απλά εκεί καθώς ο καταναλωτής είχε συνδυάσει την εικόνα ενός προϊόντος στο ψυγείο με τη φρεσκάδα. Ο λόγος για προϊόντα όπως το πόσιμο τσάι, τα φυτικά ροφήματα «γάλακτος» και κάποιοι χυμοί φρούτων. Το τελευταίο διάστημα αρκετές αλυσίδες μετακινούν τα προϊόντα αυτά στις φυσικές τους θέσεις, δηλαδή από τα ψυγεία στα ράφια, επικαλούμενες καλύτερη διαχείριση χώρου και κυρίως των ψυγείων, τα οποία λόγω ενεργειακού κόστους δεν σκοπεύουν να αυξήσουν.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.