ΓΔ: 2487.6 -2.14% Τζίρος: 360.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εσωτερικό αεροδρομίου
Επιβάτες μετακινούνται με βαλίτσες στον χώρο αναχωρήσεων ενός σύγχρονου αεροδρομίου.

Παράλυση στις ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, χιλιάδες με καθυστέρηση

Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ προκαλεί χάος στις πτήσεις, με πάνω από 1.000 ακυρώσεις και 4.400 καθυστερήσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Σάρλοτ και Νιούαρκ, λόγω διαφωνιών για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει εκτεταμένες αναταράξεις στις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου FlightAware. Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και περίπου 4.400 καθυστέρησαν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάγκλας της Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα και στο διεθνές αεροδρόμιο Λίμπερτι του Νούαρκ στο Νιου Τζέρζι, το οποίο αποτελεί βασικό κόμβο για ταξιδιώτες προς τη Νέα Υόρκη.

Το shutdown, που συμπληρώνει 40 ημέρες και αποτελεί το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ, προέκυψε λόγω αδιεξόδου στον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους. Οι διαφωνίες μεταξύ ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών στο Κογκρέσο εστιάζουν κυρίως στις δαπάνες για την ασφάλιση υγείας και την περίθαλψη.

Η μη έγκριση του προϋπολογισμού έχει οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών. Χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, εργάζονται χωρίς να αμείβονται, ενώ τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δέχονται αυξανόμενη πίεση.

Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να μειώνει τις πτήσεις κατά 4%, με τις περικοπές να αναμένεται να φτάσουν το 10% στα μέσα του μήνα.

Την Παρασκευή ακυρώθηκαν σχεδόν 1.000 πτήσεις, ενώ τα αεροδρόμια αναφέρουν μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις, παρά τον μειωμένο αριθμό επιβατών για την τρέχουσα περίοδο.

Οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κρίση, με κάθε πλευρά να υποστηρίζει ότι η άλλη επιδιώκει πολιτικά οφέλη εις βάρος των πολιτών. Ωστόσο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αποδίδουν την κύρια ευθύνη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το ρεπουμπλικανικό κόμμα για τη δημοσιονομική παράλυση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλείται να πληρώσει 5,8 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε τον Ντόναλντ Τραμπ να αποζημιώσει την Ε. Τζιν Κάρολ με περίπου 5,8 εκατ. δολάρια για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν καλεί ΗΠΑ και Ιράν να τηρήσουν το Μνημόνιο Ισλαμαμπάντ

Το Πακιστάν κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Ισλαμαμπάντ, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «έχει τελειώσει». Η συμφωνία στόχευε στην αποκλιμάκωση εντάσεων στον Περσικό.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο εργασίας πρέσβη Ισραήλ με διπλωμάτες Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ

Δείπνο εργασίας είχαν οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, ο επιτετραμμένος Κύπρου και θρησκευτικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον, εστιάζοντας στις εξελίξεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση ΗΠΑ-Ιράν: Νεκροί Ιρανοί στρατιώτες, απειλές Τραμπ, άνοδος πετρελαίου

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το τέλος του συμφώνου ειρήνης με το Ιράν και προειδοποίησε για νέα αμερικανικά πλήγματα μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις και η τιμή του πετρελαίου.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Να δράσει η κυβέρνηση για να αποτραπεί αλλαγή στάσης ΗΠΑ

Ο Δημήτρης Μάντζος του ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση διπλωματική δράση από την κυβέρνηση για να ανακοπεί η προσέγγιση Τραμπ-Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενες συμφωνίες στα εξοπλιστικά απειλούν τα εθνικά συμφέροντα και την ισορροπία στην περιοχή.