ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Angelos Zymaras / SOOC

Ο ενταφιασμός της αντιμνημονιακής υστερίας και των μαγικών λύσεων

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ως τέλος εποχής, η ανάγκη για μια σύγχρονη αντιπολίτευση, η πρόκληση των μεταρρυθμίσεων σε μια χώρα «μη μεταρρυθμίσιμη», η συγχώνευση Attica - ANEK και η Αττική Οδός.

Έχοντας πετύχει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία -πρωθυπουργός να διευρύνει την εκλογική του επιρροή μετά από τέσσερα έτη κυβερνητικής θητείας οδηγώντας παράλληλα σε κατάρρευση την αντιπολίτευση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής των διπλών εκλογών του 2023, αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στη Νέα Δημοκρατία και αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Παρόλα αυτά, το πιο θεαματικό στις εκλογές που είχαμε, δεν είναι η νίκη της ΝΔ, αλλά η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί και του ΜεΡΑ 25, του πάλαι ποτέ εκλεκτού του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη. Το χθεσινό αποτέλεσμα ήρθε να επικυρώσει αυτό που σημειώθηκε στις εκλογές του Μαΐου, με τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στον διχασμό, την τοξικότητα, την ακραία πόλωση και πολιτικούς, που παρά το νεαρό της ηλικίας τους, παρέμεναν καθηλωμένοι στην περίοδο του εμφυλίου και σε μια φαντασιακή μάχη κατά της… δεξιάς. Πολιτικών με μοναδικό οδηγό το μίσος για τον αντίπαλο. Κόμματα που από το 3% βρέθηκαν στο 35%, υποσχόμενα μια  μαγική διαφυγή από την χρεοκοπία του 2010, με «ένα νόμο – ένα άρθρο», υποστηρίζοντας με απύθμενο θράσος λογιών λογιών οικονομικές αρλούμπες και εκτοξεύοντας αδιανόητες κατηγορίες για όποιον δεν τους χειροκροτούσε. Ανθρώπων που αντιλαμβάνονταν τη δημοκρατία μέσα από το σύνθημα «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Περιθωριακών ατόμων που μπέρδεψαν την πραγματικότητα με τις φαντασιώσεις τους. Αν διαβάσει κανείς τις ομιλίες του κ. Τσίπρα τότε που ήταν στο 3%, τις ομιλίες αργότερα όταν το αντιμνημονιακό ρεύμα έβαλε το ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας, τι έλεγε όταν έγινε πρωθυπουργός, τι έλεγε όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, όταν έχασε την εξουσία το 2019 και όταν καταποντίστηκε το 2023 θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στο τι λέει και κυρίως στο πώς τα λέει. Η πραγματικότητα ελάχιστα απασχολεί και ελάχιστα μεταβάλλει το αλάθητο της ας πούμε «αριστεράς» κατά ΣΥΡΙΖΑ. Και με 2,5% και με 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το λαό μαζί του. Όπως η ομογάλακτη Ζωή Κωνσταντοπούλου που χθες δήλωσε ότι δεν έχει σημασία που η Πλεύση Ελευθερίας εξέλεξε 8 βουλευτές καθώς η ιδία μετρά μόνη της για 100 βουλευτές και οι υπόλοιποι από 20 ο καθένας. Το 3,2% είναι λεπτομέρεια. Το ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει τον ενταφιασμό της εποχής της αντιμνημονιακής υστερίας, των μαγικών λύσεων και ενός θράσους «κορώνα κερδίζω – γράμματα χάνεις».

-- Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν ήταν δημιούργημα μόνο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην γέννηση και διόγκωση της αντιμνημονιακής υστερίας και του ανορθολογισμού και καθόλου τυχαία όταν υποχρεώθηκε στην στροφή στο ρεαλισμό οδήγησε τη ΝΔ στο 18% ενώ οι ΑΝΕΛ, του Πάνου Καμμένου, που συνέχισαν το αντιμνημονιακό μονοπάτι, έλαβαν το 2012 πάνω από 10%.

Η αμηχανία για τη σαρωτική νίκη και οι μεταρρυθμίσεις

Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν άβολα με τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά τις 22 μονάδες, ωστόσο το μείζον για τη χώρα είναι να ξεμπερδέψουμε με τα ακραία στοιχεία, να επικρατήσει ένας στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός και να δούμε δυνάμεις που κατανοούν το σύγχρονο περιβάλλον και έχουν όραμα για τον τόπο. Να μπορεί να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για την Παιδεία, την Υγεία, την Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και να αναζητηθούν λύσεις για το καλό της χώρας και των πολιτών.  

-- Ασφαλώς το χθεσινό αποτέλεσμα απέχει πολύ από το στόχο. Όλα αυτά τα μικρά κόμματα που εκλέχτηκαν μικρή σχέση έχουν με τον ορθολογισμό -για να μην πούμε για τους Σπαρτιάτες, κόμμα που συνδέεται άμεσα με τον Ηλ. Κασιδιάρη. Ωστόσο η ενίσχυση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί αισιοδοξία ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας που θέλει μια άλλη Ελλάδα και ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενθαρρυντικό ότι η ΝΔ ζήτησε και έλαβε ισχυρή εντολή υποσχόμενη μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία, την Δικαιοσύνη κλπ. 

-- Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη βέβαια ήδη έχει περάσει στην ιστορία και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα ήδη σχηματίζονται. Η μεγάλη πρόκληση βέβαια δεν είναι άλλη από τις μεταρρυθμίσεις, καθώς απαιτούνται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμες περιοχές του κράτους, σε μια χώρα που από πολλούς θεωρείται «μη μεταρρυθμίσιμη». Χθες, πάντως ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη δήλωση μετά την εκλογική νίκη υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού και θα την τιμήσω στο ακέραιο». Για να δούμε...

Η συγχώνευση Attica - ANEK και η παρέμβαση Ηλιόπουλου

Η εισήγηση προς την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση Attica- ANEK ήταν θετική και η ολομέλεια στη συνεδρίασή της στις 17 Ιουλίου θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη συγκέντρωση στην ακτοπλοΐα, ώστε να αποφανθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η θετική εισήγηση -αν και μη δεσμευτική για την Ολομέλεια- στηρίχθηκε στο γεγονός πως η ΑΝΕΚ είναι εταιρεία υπό κατάρρευση (Failing Firm) και η πρόταση για τη διάσωσή της από την Attica μέσω της συγχώνευσης είναι η μοναδική διέξοδος για τη σωτηρία της. Η παρέμβαση λοιπόν του Μάριου Ηλιόπουλου της SeaJet να υποβάλει πρόταση εξαγοράς πριν από λίγα 24ωρα για την ΑΝΕΚ λογίζεται από την αγορά ως πρόσχημα ότι υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος για την ΑΝΕΚ, ώστε να τεθεί υπό αμφισβήτηση το αν η ΑΝΕΚ είναι Failing Firm και η Επιτροπή να μπλοκάρει τη συγχώνευση. Λογίζεται ως πρόσχημα, γιατί δεν είναι ακριβώς ανταγωνιστική ως προς την πρόταση της Attica, αν και έχει σχεδόν την ίδια δομή. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Αttica περιλαμβάνει την καταβολή 80 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες της ΑΝΕΚ ώστε να σβηστεί δανεισμός 250 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα συγχώνευση των δύο εταιρειών με σχέση ανταλλαγής μια μετοχή της ΑΝΕΚ για 0,1217 μετοχές της Attica. Αντίστοιχα, η πρόταση του Μάριου Ηλιόπουλου προβλέπει καταβολή 82 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ώστε να σβηστεί ο δανεισμός της ΑΝΕΚ και πρόταση εξαγοράς του 57% της ΑΝΕΚ (Πειραιώς, Αlpha, Attica Bank, Cross Ocean και Varmin του Γιάννη Βαρδινογiάννη) προσφέροντας 0,22 ευρώ ανα μετοχή. Όλα αυτά με την προϋπόθεση να λάβει δάνειο από την Πειραιώς και να διενεργήσει due diligence στην ΑΝΕΚ.

 -- Η πρόταση δεν είναι ανταγωνιστική γιατί προσφέρει 0,22 ευρώ, όταν η σχέση ανταλλαγής Attica - ANEK αντιστοιχεί σε αξία 0,31 ευρώ για τους μετόχους της ΑΝΕΚ, δηλαδή 29% χαμηλότερα. Βεβαίως, είναι σε μετρητά το τίμημα αλλά και εδώ υπάρχουν ενστάσεις: 82 εκατ. για τα δάνεια, 28 εκατ. ευρώ για το 57% και 21 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% της ΑΝΕΚ, ανεβάζουν τον λογαριασμό στα 130 εκατ. ευρώ για τη SeaJet που ο ίδιος ο Ηλιόπουλος παραπονείται ότι βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος. Ο Ηλιόπουλος ζητεί δάνειο 55 εκατ. ευρώ μόνο από την Πειραιώς (αυτή την εμμονή με τη συγκεκριμένη τράπεζα πρέπει να την κοιτάξει) χωρίς να διευκρινίζει από πού θα βρει τα υπόλοιπα.

-- Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των πιστωτριών τραπεζών και των μετόχων της ΑΝΕΚ προς την πρότασή του, αλλά η αγορά στοιχηματίζει πως θα απορριφθεί, αν δεν έχει ήδη απορριφθεί. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο BD, «ο Ηλιόπουλος όταν άρχισε τον πόλεμο με τη MIG αποκτώντας μετοχές της, ώστε να μπλοκάρει τη μεταβίβαση της Attica στη Strix, δεν ενήργησε για το καλό των μετόχων της MIG, αφού η μεταβίβαση ήταν συμφέρουσα για τη MIG που θα μηδένιζε το δανεισμό της, αλλά προς δικό του όφελος για να εμποδίσει την ανάπτυξη της Attica».  Έτσι και τώρα θεωρούν πως δεν κινείται με γνώμονα το καλό της ΑΝΕΚ. «Δεν τον ενδιαφέρει η σωτηρία της ΑΝΕΚ αλλά μην περάσει σε τρίτους. Ξέρει ότι η πρότασή του θα απορριφθεί αλλά ποντάρει σε μια αρνητική  απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ή σε καθυστερήσεις μέσω του due diligence, ώστε η ΑΝΕΚ με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει να «σκάσει» και να βγει από τη μέση χωρίς να την κερδίσει κάποιος ανταγωνιστής». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «και οι δύο εταιρείες, Αttica και ΑΝΕΚ ήταν προς πώληση εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Ποτέ δεν εμφανίστηκε ο Ηλιόπουλος ως άνθρωπος του κλάδου να τις διεκδικήσει. Μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες που δρομολογήθηκε μια λύση και για τις δύο εταιρείες βλέποντας ότι μόνο να χάσει έχει από τη συγχώνευση ως ανταγωνιστής, μεταμορφώθηκε σε μετοχικό ακτιβιστή πολεμώντας Πειραιώς και MIG, χάνοντας μάλιστα και όλες τις δικαστικές προσφυγές». Τον χαρακτηρίζουν μάλιστα με ποδοσφαιρικούς όρους ως ένα εξάρι που έχει εντολή να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου και να αποφεύγει τις δημιουργικές ενέργειες.

Η συντήρηση της Αττική Οδού και ο διαγωνισμός

Η εταιρεία παραχώρησης της Αττικής Οδού προχωρεί σε εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος. Πρόκειται για τη «βαριά» συντήρηση του δρόμου που έχει υποχρέωση να την κάνει σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση, αλλά προτίμησε να την κάνει προς το τέλος της σύμβασης (λήγει το 2024) και όχι κάποιο διάστημα νωρίτερα. Η απόφαση αυτή όμως έχει ένα αντίκτυπο στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στις 17 Ιουλίου θα γνωρίζουν ότι ο δρόμος για τα επόμενα Χ χρόνια δεν θα χρειαστεί δαπάνες για «βαριά» συντήρηση και αναλόγως με τα μοντέλα τους θα προσαρμόσουν και την προσφορά τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δίλημμα του βασικού μισθού, οι φόβοι του ΣΕΒ και οι φήμες για την Ελλάκτωρ

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ανησυχίες των επιχειρήσεων, οι φήμες περί δημόσιας πρότασης των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ και η αμερικανική «σφήνα» για τις φρεγάτες.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι ψάχνει ο Καραβίας στο Ντουμπάι, η Κεραμέως και απογευματινά χειρουργεία

Η Eurobank στήνει γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Εμιράτων, η Ν. Κεραμέως καταργεί έναν αναχρονιστικό περιορισμό, η κυβέρνηση ξοδεύει κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για χειρουργεία και δικαστικά εμπόδια στο λιμάνι Βόλου.
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τακτικισμοί πληρώνονται, οργή Μαξίμου για το υπ. Ναυτιλίας και γκρίνια στη Vivartia

Το βαρύ τίμημα για τον πρωθυπουργό από τους εκλογικούς τακτικισμούς, οι χειρισμοί Στυλιανίδη στην απεργία της ΠΝΟ που προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου, ο «διάλογος» ΣΕΒ - κυβέρνησης για το ρεύμα και οι επιδόσεις της Vivartia.
mitsotakis, kyvernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντράγκι πρωταγωνιστής στον ΣΕΒ, κίνδυνος στο μετρό και αγκάθι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τι είπαν Μητσοτάκης και Θεοδωρόπουλος για την έκθεση Ντράγκι, το ατύχημα που περιμένει να συμβεί στο μετρό, τι καθυστερεί τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ένωση δυνάμεων στις κατασκευές και τα παραβατικά βενζινάδικα.