Μπορεί να μην το πολυκαταλάβαμε, ωστόσο η χώρα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές αντιμέτωπη με μια μίνι τραπεζική κρίση, με την Attica Bank να κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα». Ο λόγος ήταν η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ από την αύξηση κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα στο «παρά ένα», μια αποχώρηση που κινδύνευε να τινάξει στον αέρα την κρίσιμη για την εξυγίανση της τράπεζας αύξηση. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο ΤΜΕΔΕ, υπήρξε διαφωνία με την Thrivest για το exit strategy μετά τη συγχώνευση, σε δεύτερο χρόνο, με την Παγκρήτια. Φαίνεται ότι το ΤΜΕΔΕ έκρινε την συμφωνία ως ετεροβαρή που οδηγούσε σε υπερβολική απομείωση της συμμετοχής του προς όφελος της Thrivest και του ΤΧΣ. Αυτά από πλευράς ΤΜΕΔΕ, διότι πηγές κοντά στη Thrivest θεωρούν την αποχώρηση προσχηματική, δεδομένου ότι όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί εδώ και 2 εβδομάδες περίπου. Το πιθανότερο είναι οι άνθρωποι του ΤΜΕΔΕ να συνειδητοποίησαν την αυταπάτη που έτρεφαν ότι θα διατηρούσαν τον έλεγχο της τράπεζας βάζοντας μόνο 40 εκατ. ευρώ και αποχώρησαν από την ΑΜΚ.
-- Όπως και να έχει, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το σχέδιο εξυγίανσης βρέθηκε στον αέρα και μαζί του η τράπεζα. Τελικώς το δράμα αποφεύχθηκε με τις συστημικές τράπεζες να λειτουργούν ως από μηχανής θεός, σώζοντας την αύξηση. Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζας αποφάσισαν να συμμετάσχουν ισομερώς στην ΑΜΚ με 10 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα, καλύπτοντας τα 40 εκατ. που αντιστοιχούσαν στο ΤΜΕΔΕ.
-- Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες δεν έσπευσαν να λάβουν τη θέση του ΤΜΕΔΕ για να μη χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία της επένδυσης στην Attica Bank. Και είναι λίαν αμφίβολο αν οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν στους μετόχους τους με επιχειρηματικούς όρους την απόφασή τους για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank, τη στιγμή μάλιστα που το ΤΜΕΔΕ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως ασύμφορη. Ίσως είναι πιο εύκολο να δικαιολογηθεί η κίνηση με όρους συστημικής ευστάθειας, ειδικά μετά τη μίνι τραπεζική κρίση που προηγήθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
-- Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες με την κίνηση αυτή βάζουν πλάτη και στην κυβέρνηση σε μια ευαίσθητη συγκυρία, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Και αυτό, αφού έχουν προηγηθεί απανωτές κυβερνητικές επιθέσεις κατά των τραπεζών, ακόμα και από τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τις τράπεζες για τα επιτόκια, τις προμήθειες και γενικώς περί αχαριστίας και μη ανταπόδοσης της μεγάλης βοήθειας που έλαβαν μέσω του σχεδίου Ηρακλής.
-- Είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά η συντονισμένη κίνηση των τεσσάρων τραπεζών για τη σωτηρία της Attica δεν θα πυροδοτήσει αιτιάσεις περί καρτέλ και μάλλον θα οδηγήσει σε εκεχειρία κυβέρνησης – τραπεζών.
-- Όπως είχε προϊδεάσει από χθες η στήλη, δόθηκε νέα παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά - Χερσόνησος, μήκους 157,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Νέα ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε η 8η Μαΐου. Οι εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για το έργο είναι η Άκτωρ, η Τέρνα, η ΑΒΑΞ, η Vinci και η Mytilineos μαζί με την Intertoll. Όπως μαθαίνει η στήλη, τουλάχιστον ένας από τους παραπάνω δεν θα υποβάλει τελικά οικονομική προσφορά.
-- Ασφαλώς δεν είναι το μόνο παράταιρο σ’ αυτή τη χώρα. Ωστόσο είναι εντυπωσιακή η ασυμμετρία της πολιτείας και των κομμάτων στην αντιμετώπιση των νέων, θεωρώντας ότι στην ηλικία των 17 ετών κάποια – κάποιος είναι ώριμος να ψηφίσει και να συμβάλει στον καθορισμό της επόμενης ημέρας της χώρας, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί και τη στάση «παιδιά είναι», όταν κάποια από τα «παιδιά» πετάνε μολότοφ, κάνουν καταλήψεις, κυκλοφορούν με μαχαίρια και ενίοτε μαχαιρώνουν, χτυπάνε κόσμο με βαριοπούλες, κλέβουν και πάει λέγοντας. «Και τι κακό έχουν οι μολότοφ»;, αστειευόταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, ο οποίος καθιέρωσε την ψήφο στα 17.
-- Τα γράφουμε αυτά με αφορμή το περιστατικό με τον 18χρονο που χαροπαλεύει στην εντατική μετά από επίθεση που του έγινε στην περιοχή της Ακρόπολης από δύο 17χρονους, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν στην προσπάθειά τους να τον ληστέψουν. Ο ένας μαχαιροβγάλτης ήταν σεσημασμένος πάλι για ληστεία με μαχαίρι και είχε εντοπιστεί από την αστυνομία, ωστόσο δεν κινήθηκε καμία διαδικασία, πιθανότατα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Τι να πει κανείς; Άλαλος και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Θεοδωρικάκος, για το μαχαίρωμα στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στις παρυφές της Ακρόπολης. Καμία συζήτηση για την έξαρση της νεανικής εγκληματικότητας και παραβατικότητας και γενικότερα της βίας στη χώρα. Ο κύριος υπουργός φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια το πότε να εμπλέκεται προσωπικός, όπως τις προάλλες με το κακόμοιρο σκυλάκι στην Κρήτη, κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητα στα ανώδυνα, αφήνοντας τα άχαρα της καθημερινότητας, που έχει γίνει αφόρητη από πλευράς ασφάλειας, στους υπηρεσιακούς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.