ΓΔ: 1396.73 -0.06% Τζίρος: 57.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:00 DATA
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Οι φαντασιώσεις της κ. Κεραμέως, γερμανικό σκαμπίλι στην ΕΥ, ο Εξάρχου και η Άκτωρ

Οι θεμελιακές αλλαγές στη φαντασία της υπουργού Παιδείας, το μπλόκο της Γερμανίας στην EY για το σκάνδαλο της Wirecard, η επόμενη ημέρα της Intrakat μετά το deal για την Άκτωρ και οι μετοχικές αλλαγές στην Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυπριώτη.

Ίσως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να είναι μια fun του «Αλχημιστή», του Πάουλο Κοέλιο και να πιστεύει με όλο της το είναι πως «όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η ατελείωτη επιμονή να επαναλαμβάνει διαρκώς, όπου βρεθεί και αδιάκοπα μέσω των κοινωνικών δικτύων, τις θεμελιακές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία, κατα τη θητεία της, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Όπως σημειώνει η πάντα χαμογελαστή υπουργός, γεμάτη υπερηφάνεια, σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα: «Σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μας». Χιλιάδες σετ ρομποτικής σε νηπιαγωγεία, ψηφιακές υπηρεσίες, χιλιάδες επιμορφώσεις, καινοτόμες τεχνολογίες, νέα βιβλία με ψηφιακό υλικό, εξειδικευμένος τεχνολογικός εξοπλισμός για μαθητές με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία, καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε εργαστήρια δεξιοτήτων και πολλά πολλά άλλα. Ποιος ξέρει, λέγε – λέγε ίσως ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρεθούμε στην εκπαιδευτική Φινλανδία του Νότου! Μέχρι τότε, όμως, όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά φαντασιώσεις και υπερβολές.

-- Αλήθεια, υπάρχει καμία σύνδεση της κυρίας υπουργού με την πραγματικότητα; Έχει ακούσει για τις καταλήψεις που γίνονται αδιάκοπα (και την τελευταία 4ετία) με αιτήματα τύπου «γιατί οι τυρόπιτες στα Γυμνάσια δεν είναι τρίγωνες»; Έχει ακούσει για σχολεία που έχουν διαδραστικούς πίνακες αλλά εκπαιδευτικοί δεν τους λειτουργούν γιατί είναι ψηφιακά αστοιχείωτοι; Έχει σηκώσει –την ασήκωτη- σχολική τσάντα ενός παιδιού Δ' τάξης του Δημοτικού; Ή Α' τάξης Γυμνασίου; Έχει ακούσει τους γονείς που παραπονούνται για τον τεράστιο όγκο ύλης; Για μαθήματα όπου σπαταλώνται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, αλλά κανένας (ή σχεδόν κανένας) δεν μαθαίνει τίποτα; Υπάρχει ένα παιδί που έχει μάθει Αγγλικά ή Γερμανικά ή Γαλλικά στο σχολείο; Ή αρχαία; Ή υπολογιστές; Έχει αναρωτηθεί η υπουργός γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών εκτός από το 8ωρο στο σχολείο κάνουν και φροντιστήρια; Έχει εξετάσει την ποιότητα των βιβλίων του Γυμνασίου και του Λυκείου; Έχει μετρήσει το υπουργείο το επίπεδο των μαθητών όταν τελειώνουν το Δημοτικό και πάνε στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο; Διότι, στην πράξη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν γνωρίζουν ούτε ορθογραφία, ούτε συντακτικό, ούτε μαθηματικά ενώ δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις στην ιστορία ή τη γεωγραφία κλπ., κλπ. Για να μην μιλήσουμε για τη βία στα σχολεία, βία που θυμίζει (δυστυχώς) γήπεδα και που τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο.

-- Τέλος, καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά στον μέσο αριθμό μαθητών ανά τάξη στα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια στην Αθήνα και να τον συγκρίνει με τα ιδιωτικά. Γιατί άραγε στα δημόσια ο αριθμός διαμορφώνεται σε 15-20 μαθητές ανά τάξη και στα ιδιωτικά σε 28-30; Απλούστατα, γιατί όποιοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο το κάνουν για να εξασφαλίσει κάποια στοιχειώδη τάξη (όχι καταλήψεις, ενημέρωση προόδου απουσιών κλπ).

-- Δεν αμφισβητεί κανείς τις καλές προθέσεις και την θέληση της κ. Κεραμέως, αλλά ας φροντίσουμε πρώτα για τα βασικά και στοιχειώδη πριν πάμε στη ρομποτική.

-- Για μια μεγάλη (“big four”) ελεγκτική εταιρεία, όπως η EY, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες από τις γερμανικές αρχές είναι άκρως υποτιμητικές: για δύο χρόνια δεν θα μπορεί να λαμβάνει νέες αναθέσεις από εισηγμένες γερμανικές εταιρείες για τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή, ενώ θα καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν επειδή κάτω από τη μύτη της EY στήθηκε το μεγάλο σκάνδαλο της Wirecard, με τις μαϊμού συναλλαγές στην Ασία και το ψεύτικο ταμείο των 1,9 δισ. ευρώ. Κάτι θυμίζουν σε εμάς στην Ελλάδα όλα αυτά: μια μικρή ελεγκτική εταιρεία, η Ecovis και ο επικεφαλής της, Γιώργος Βαρθαλίτης, δεν είχαν καταφέρει να «δουν» την απάτη της Folli Follie, με τις ψεύτικες συναλλαγές στην Ασία και τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία. Τι κυρώσεις επιβλήθηκαν εδώ από την ΕΛΤΕ; Φαίνεται ότι ο Γ. Βαρθαλίτης συνταξιοδοτήθηκε και έχασε την άδειά του πριν επιβληθούν κυρώσεις, ενώ η Ecovis συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία της, έχοντας εγκαταλείψει τις υπηρεσίες ορκωτού ελεγκτή και κρατώντας μόνο τις συμβουλευτικές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν επιβλήθηκαν κάποιες κυρώσεις από την ΕΛΤΕ. Δεν είναι και πολύ τιμητικές για την Ελλάδα αυτές οι συγκρίσεις, αλλά ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το όλο σύστημα έχει πάρει τα μαθήματα από την υπόθεση της Folli για να μην ξαναδούμε κάτι ανάλογο στο μέλλον.

-- Τα σχέδια της διοίκησης για την επόμενη μέρα της Ιntrakat μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ αναμένεται να περιγράψει σήμερα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Η αγορά, μεταξύ άλλων, εκτιμά πως η Intrakat θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου, τουλάχιστον κατά 50-60 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 100% της Άκτωρ, καθώς το τίμημα για τις μετοχές συμφωνήθηκε στα 100 εκατ. ευρώ.

-- Υπενθυμίζεται πως η νέα διοίκηση της Intrakat ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιούνταν για εξαγορές. Οπότε με τη νέα αύξηση θα καλυφθεί το τίμημα για την εξαγορά της Άκτωρ. Μπορεί, βεβαίως, να συναφθεί και δανεισμός αλλά το πιο πιθανό είναι να γίνει αύξηση κεφαλαίου. Κάτι που φαίνεται και στο ταμπλό, με τη μετοχή να προεξοφλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ο τίτλος «ζορίζεται» στις τελευταίες συνεδριάσεις και χθες έκλεισε αμετάβλητος στα 1,59 ευρώ.

-- Σημαντικές μετοχικές αλλαγές συντελούνται στην Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυπριώτη και Υιοί, ενόψει της εκδίκασης, σήμερα, της αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης και, επικουρικά, της αίτησης πτώχευσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω. Ειδικότερα, ο βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος Κυπριώτης φέρεται να έχει μεταβιβάσει ποσοστό 53% της εταιρείας, από το 55% που κατείχε εν συνόλω, σε κυπριακή εταιρεία, αγνώστων μέχρι στιγμής συμφερόντων, την Siopara Holdings. Η ως άνω μεταβίβαση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια διαδικασίας συντηρητικής κατάσχεσης  εκ μέρους της τράπεζας Eurobank για δάνειο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έφερε προσωπική εγγύηση του ξενοδόχου Κωνσταντίνου Κυπριώτη. Εκπρόσωποι της κυπριακής Siopara Holdings εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και γνωστοποίησαν τη συγκεκριμένη μετοχική αλλαγή.

-- Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης δεν αναγνωρίζει τη μεταβίβαση του ποσοστού της Μιράντας Κυπριώτη, που ανέρχεται σε 45% προς την εταιρεία Κως Συμμετοχών, συμφερόντων της HIG Capital και αρνείται να εγγράψει στο μετοχολόγιο της εταιρείας την τελευταία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόστιμο με προεκτάσεις, ένα γίγα - δάνειο και το φιάσκο με τα εισιτήρια

Το ασυνήθιστο πρόστιμο στη Motor Oil, το δάνειο για την Αττική Οδό, το στοίχημα που κέρδισε ο Αλ. Εξάρχου, πώς συγκρίνονται τα ελληνικά κοιτάσματα με το Zohr της Αιγύπτου και η γκάφα με τα εισιτήρια λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank, η αγανάκτηση του Ν. Καραμούζη και νέο όνομα για Inrakat

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ και το οργισμένο σχόλιο Καραμούζη, το Υπερταμείο έγινε Growthfund, η αλλαγή ονόματος σε Intrakat και Άκτωρ, ο Ι. Λιανός ξαναχτυπά, η γκρίνια στην Κοτζιά για τον Δούκα και η ώρα του Κασσελάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βασικό σενάριο για Πειραιώς, ιππικό της ΕΥΔΑΠ στη Ζάκυνθο και ζόρια στο RRF

Το σύνολο των μετοχών της Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση, η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ στο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης στην Ζάκυνθο, η προσφυγή για την Αττική Οδό, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι εκπτώσεις του ΟΤΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους πέντε ανέμους, η «νέα» Άκτωρ και τα 19 «όχι» στον Θεοδωρόπουλο

Η διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος της ηρωικής διαπραγμάτευσης, ποιοι θα διοικήσουν την Άκτωρ, η αποτυχία Θεοδωρόπουλου πριν την επιτυχία, η «μαρίδα» των crypto, το καρφί Παντελιάδη και η προμήθεια του payzy pro.