ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
ΜαθΜήατθρήιταρ ισατ ισςε  Πεαξνεετλάλσαεδιιςκές
Φώτο: ΑΠΕ

Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για τις Πανελλαδικές 2026 από 28/11 έως 22/12

Η πλατφόρμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 ανοίγει 28/11–22/12. Οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ υποβάλλουν ηλεκτρονικά την Αίτηση-Δήλωση, ενώ ισχύουν ειδικές διαδικασίες για Μουσικά Τμήματα και ειδικές κατηγορίες.

Ανοίγει από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 έως και τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή Αιτήσεων-Δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν προβλέπεται παράταση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την Αίτηση-Δήλωση είτε από το διαδίκτυο είτε από τα Λύκειά τους. Η συμπλήρωση γίνεται με βάση τις οδηγίες του εντύπου, ενώ η οριστική ηλεκτρονική υποβολή πραγματοποιείται στο Λύκειο φοίτησης.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στα πέντε Μουσικά Τμήματα μέσω ειδικής διαδικασίας εισαγωγής (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) πρέπει, εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, να καταθέσουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα μουσικά τμήματα.

Για τους υποψηφίους με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, έχει εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν εντός της ίδιας προθεσμίας.

Όσοι ενδιαφέρονται για Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές, Λιμενικές Σχολές ή την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού οφείλουν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση στα αντίστοιχα υπουργεία, σύμφωνα με τις προκηρύξεις που θα εκδοθούν και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν Μάρτιο-Απρίλιο 2026. 

Οι σχετικές προκηρύξεις δημοσιεύονται στις επίσημες ιστοσελίδες των αρμόδιων υπουργείων.

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την πρόθεσή τους συμμετοχής, ώστε να λάβουν μέρος και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), δικαίωμα έχουν μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2024 ή το 2025 με τα ημερήσια ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν υποβάλλουν τώρα Αίτηση-Δήλωση, αλλά μόνο το μηχανογραφικό δελτίο. Αν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές, Λιμενικές Σχολές ή ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2024 θα διεκδικήσουν εισαγωγή με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όπως διαμορφώθηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024. Αντίστοιχα, όσοι εξετάστηκαν το 2025, θα ισχύσει η ΕΒΕ του 2025.

Τέλος, οι υποψήφιοι που ανήκουν στην ειδική κατηγορία πασχόντων από σοβαρές παθήσεις και δεν επιθυμούν συμμετοχή στις πανελλαδικές, δεν υποβάλλουν τώρα Αίτηση-Δήλωση. Μπορούν να καταθέσουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων βάσει απολυτηρίου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. Αν επιθυμούν συμμετοχή και στις εξετάσεις, υποβάλλουν κανονικά Αίτηση-Δήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθητές στο σχολείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Φορητοί ανιχνευτές μετάλλων έξω από σχολεία για μείωση βίας ανηλίκων

Οι Ιταλοί υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επιτρέπουν ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο σχολείων, ύστερα από αίτημα διευθυντών και άδεια νομαρχών, χωρίς προειδοποίηση, για την αποτροπή όπλων στις τάξεις.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη και Μαρινάκης στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα για πρόγραμμα κατά των fake news

Η Σοφία Ζαχαράκη και ο Παύλος Μαρινάκης επισκέφθηκαν το 2ο ΓΕΛ Γέρακα και συζήτησαν με μαθητές του πιλοτικού προγράμματος «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» για έλεγχο ειδήσεων και αντιμετώπιση παραπληροφόρησης.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ξεκινούν το καλοκαίρι οι νέες φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, με συνολική χωρητικότητα 750 κλινών και έμφαση στη στήριξη φοιτητικής στέγης και αύξηση του επιδόματος έως 2.000 ευρώ.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Καθηγήτρια καταδικάστηκε για βία σε 13χρονο, παρενέβη το Υπ. Παιδείας

Σε 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε 60χρονη καθηγήτρια στις Σέρρες, επειδή κόλλησε χαρτοταινία στο στόμα 13χρονου μαθητή. Η καθηγήτρια άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη. Το Υπουργείο Παιδείας διερευνά το περιστατικό.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη και Ράπτη σχεδιάζουν καμπάνια για το «χάπι του βιασμού»

Η Έλενα Ράπτη και η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκαν για τον σχεδιασμό καμπάνιας ενημέρωσης για το «χάπι του βιασμού», εστιάζοντας σε νέους 15-25 ετών και με συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στη διαμόρφωση των μηνυμάτων.