Τις κινήσεις στα CDS και στη μετοχή της Deutsche Bank θα παρακολουθούν και σήμερα πολύ προσεκτικά οι αγορές. Φάνηκε πάντως από την Παρασκευή ότι η μεγάλη αναταραχή που ξέσπασε με επίκεντρο τη γερμανική τράπεζα δεν στηριζόταν σε κάποιο πραγματικό κίνδυνο να γίνει ξαφνικά μία νέα Credit Suisse. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης στην Αμερική, η μετοχή κέρδισε σχεδόν 6% και έκλεισε την ημέρα με απώλειες περίπου 3%, ενώ στην Ευρώπη είχε γράψει και διψήφια ποσοστά πτώσης. Η όλη αναστάτωση ήταν αποτέλεσμα ενός περίεργου ντόμινο. Έγινε γνωστό αρχικά ότι η Fed παρείχε ρευστότητα 60 δισ. δολαρίων στην ΕΚΤ και κάποιοι υπέθεσαν ότι είχε πρόβλημα ρευστότητας μία μεγάλη τράπεζα. Αμέσως οι σκέψεις πήγαν στην Deutsche Bank, για να ακολουθήσει η μεγάλη άνοδος στα CDS, που συμπαρέσυρε τη μετοχή. Όμως η Deutsche Bank όχι μόνο παραμένει κερδοφόρος, αλλά έβγαλε αμέσως 1,5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει πρόωρα ομόλογα Tier 2, αποδεικνύοντας ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Το επεισόδιο κάπου εκεί φάνηκε να λήγει και όσοι είχαν παίξει short τη μετοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι έβγαλαν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Το μόνο που θα μπορούσε να επαναφέρει τον προβληματισμό θα ήταν ένας κλονισμός της εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έφερνε σοβαρές απώλειες καταθέσεων στην τράπεζα. Κάτι που ευτυχώς δεν έχει συμβεί.
-- Ως ένα επεισόδιο της τοξικής και πολωμένης πολιτικής κατάστασης πρέπει να ιδωθεί η υπόθεση του δανείου του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση. Η εφημερίδα Documento κατήγγειλε ότι ο υπουργός δεν αποπλήρωσε οφειλές προς τη Eurobank ύψους 1,458 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας «κούρεμα» οφειλής 97,5%, καταγγελίες που έσπευσε να υιοθετήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολύ διαφορετική εικόνα μεταδίδουν πηγές της Eurobank. Το δάνειο χορηγήθηκε το 2005 στην εταιρία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ, ενώ το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 ευρώ με τον κ. Παπαθανάση να ορίζεται εγγυητής. Για χρόνια το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά, ενώ τον Αύγουστο του 2015 η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση με λογιστική απαίτηση 1 εκατ. ευρώ και συνολική απαίτηση, μαζί με τους τόκους υπερημερίας, 1,458 εκατ. Τελικώς η τράπεζα εισέπραξε 550.000 ευρώ εξαντλώντας κάθε νομική δυνατότητα που είχε, προχωρώντας και σε πλειστηριασμό τεσσάρων ακινήτων του κ. Παπαθανάση. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουν πηγές της τράπεζας, η Eurobank και η doValue ανέκτησαν 550 χιλ. ευρώ ή το 52% του λογιστικού υπολοίπου, καμία σχέση δηλαδή με τις καταγγελίες περί ευνοϊκού κουρέματος της τάξης του 97,5%. Μάλιστα αν συνυπολογιστούν οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του δανείου το συνολικό ύψος των ανακτήσεων φτάνει το 75%.
-- Ωστόσο, υπάρχουν κάποια όχι κολακευτικά σημεία για τον κ. Παπαθανάση. Φαίνεται ότι ο κ. Παπαθανάσης προχώρησε στη μεταβίβαση ακινήτων του το 2010 και 2011 στα παιδιά του προφανώς για να εξασφαλίσει τα ακίνητα αυτά από τις τράπεζες, με την Eurobank ωστόσο να προχωρά σε αγωγές, τις οποίες κέρδισε. Προχώρησε μάλιστα σε πλειστηριασμούς.
-- Γενικώς το σύστημα δούλεψε όπως έπρεπε να δουλέψει. Τώρα γιατί ο κ. Παπαθανάσης ήθελε να σώσει την Ελλάδα ως πολιτικός ακολουθώντας παράλληλα κάποιες τακτικές στρατηγικού κακοπληρωτή για να «σώσει» κάποια ακίνητά του από τις τράπεζες είναι ένα θέμα.
-- Μία είδηση του αθλητικού δελτίου που πέρασε απαρατήρητη από τις «κεραίες» της αγοράς έχει μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική διάσταση. Η UEFA ανακοίνωσε ότι η Lidl υπέγραψε πολυετή συμφωνία για να γίνει «επίσημος συνεργάτης του EURO 2024 και των προκριματικών της διοργάνωσης». Κι όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία «επί μακρόν χορηγός διαφόρων αθλητικών αγώνων, αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων με έδρα τη Γερμανία θα συνεργαστεί με την UEFA». Να συμπληρώσουμε πως ο γερμανικός όμιλος τοποθετείται δίπλα στις Adidas, Alipay, Atos, Engelbert Strauss και Vivo, που είναι οι επίσημοι χορηγοί του EURO 2024 και με τις Adidas, Alipay και Atos που είναι οι επίσημοι χορηγοί των ευρωπαϊκών προκριματικών. Το Business Daily έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη προσφάτως διάφορες πρωτοφανείς εκδηλώσεις – κινήσεις της Lidl, που δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές του παρελθόντος. Κι οι οποίες φυσικά εκπορεύονται από το «κέντρο», από τη διοίκηση του μητρικού ομίλου. Οι νέες επικοινωνιακές τακτικές φαίνεται πως συνάδουν με άλλες κινήσεις διαφοροποίησης της φυσιογνωμίας του γερμανικού ομίλου, που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει πολύ πιο εξωστρεφή επικοινωνιακή πολιτική.
-- Οι επόμενες αξιολογήσεις του χρέους της Ελλάδας από τους επενδυτικούς οίκους είναι στις 21 Απριλίου από την S&P, στις 9 Ιουλίου από τη Fitch και στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Και οι τρεις μας κατατάσσουν μόνο ένα σκαλοπάτι πίσω από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερές προοπτικές. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εντός του 2023 θα υπάρξει αναβάθμιση τουλάχιστον από έναν από τους τρεις οίκους, ώστε να «πιάσουμε» την επενδυτική βαθμίδα. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει έκτακτη αξιολόγηση από κάποιον από τους παραπάνω οίκους, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη αναβάθμιση. Η είδηση είναι, πάντως, το σχέδιο που υπάρχει όταν λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να αποπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των διμερών δανείων που έχουμε λάβει με το πρώτο μνημόνιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Government Loan Facilities - GLF) που έχουν και τα υψηλότερα επιτόκια. Αυτό θα γίνει «τραβώντας» περί τα 20-25 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 36 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα το «μαξιλάρι» ήταν εκεί, υπό τον φόβο μήπως δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για κάποιο διάστημα. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κίνδυνος αυτός απομακρύνεται και μια κίνηση εξόφλησης των δανείων με τα ακριβά επιτόκια, εκτός ότι θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους, θα πιστοποιήσει και την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.