Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, και η ίδια υπό το σοκ που έχει καταλάβει το πανελλήνιο, επιχείρησε με τα 11 μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ειδικά σε μια χώρα όπου τίποτα δεν είναι αυτονόητο, με μια δημόσια διοίκηση γαλουχημένη στο να δημιουργεί και όχι να λύνει προβλήματα, η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης ίσως προλάβει πολλά παρατράγουδα. Όμως, διαβάζοντας την ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν έξι υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) δημιουργούνται ερωτηματικά και προκύπτουν πολλές αιτιάσεις. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και διορισμοί στο Δημόσιο: «Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον σύζυγο ή στα τέκνα, ή άλλως σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους». Με λίγα λόγια αυτή η ανευθυνότητα του Δημοσίου, διορισμοί χωρίς επαγγελματισμό και λογοδοσία, που οδήγησε στο θάνατο τόσους νέους ανθρώπους αξιοποιείται ως μέσο ανακούφισης των συγγενών των θυμάτων!
-- Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Αλήθεια, για ποιο λόγο κυκλοφορεί Δελτίο Τύπου για να ανακοινωθούν αυτονόητα, όπως ότι «καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες» ή ότι «παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων», ή ότι θα ληφθεί μέριμνα για την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων; Αυτό έλειπε! Για να μην πούμε για το μακάβριο μέτρο ότι οι «κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς».
-- Κάποια πράγματα καλό είναι να γίνονται χωρίς να λέγονται.
-- Εδώ που φτάσαμε, ας ελπίσουμε να τελειώνουν τα κρίσιμα έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο πιο γρήγορα, έστω και με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Όμως κάτι λέει αυτό για την κατάσταση και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, όταν χρειάζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ασχολείται και να κάνει τηλέφωνα για να προχωρά, για παράδειγμα, ένα έργο στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ένα έργο ρουτίνας και θα το χειρίζονταν αρμόδια στελέχη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Εν πάση περιπτώσει, για την περιβόητη σύμβαση 717 του ΟΣΕ, που «σέρνεται» από το 2014 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα εξής στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας: «Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο. (…) Έχω ήδη επικοινωνήσει προσωπικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alstom στη Γαλλία. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο αυτό θα έχει τελειώσει». Μακάρι να πάνε όλα καλά αυτή τη φορά και να μη χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις από το Μαξίμου για τα αυτονόητα.
-- Στη σκιά όλων αυτών, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε έξαρση πολιτικής βίας. Αποκορύφωμα υπήρξε ο ξυλοδαρμός του Γ. Βαρουφάκη, ενώ λίγο μετά ακολούθησε ο προπηλακισμός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Βίτσα, αλλά και η «διαμαρτυρία» Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Είχαν προηγηθεί και άλλα κρούσματα, που δεν προβλήθηκαν πολύ, όπως η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη, από την οποία προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα του Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά δημιουργούν δικαιολογημένα μια ανησυχία, ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές σε σχέση με την έξαρση της βίας στα χρόνια των μνημονίων. Πλέον, μέσα στο κάδρο των «συστημικών» κομμάτων περιλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν μπορεί να επαναληφθεί η ανεύθυνη σπέκουλα που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, η άνοδος των ακραίων συμπεριφορών τα χρόνια των μνημονίων υποδαυλίστηκε από το οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, δραστική αύξηση των φόρων, μείωση εισοδημάτων και αύξηση ανεργίας στοιχεία που πλέον όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά συμβαίνει το αντίθετο: η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ισχυρή και βελτιούμενη.
-- Μέσα στη μαυρίλα των ημερών ήρθε και μια καλή είδηση, η οποία πέρασε στο περιθώριο, για τις κρατικές εγγυήσεις και το Σχέδιο Ηρακλής. Οι κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηρακλής για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών δεν θα βαρύνουν, προκαταβολικά, το δημόσιο χρέος. Κάποια στιγμή, από τις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Eurostat είχε φανεί ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση του χρέους με τις εγγυήσεις του Ηρακλή. Όπως μαθαίνουμε, έγινε πολύ συστηματική και αποτελεσματική δουλειά από το υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και άλλες εγχώριες υπηρεσίες χτίζοντας μια πολύ ισχυρή επιχειρηματολογία κατά της θέσης της Eurostat για την προκαταβολική αποτύπωση των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος. Ωστόσο, τον μεγαλύτερο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η Ιταλία, η οποία επίσης έχει δώσει ανάλογες εγγυήσεις και η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με το ύψος του χρέους της. Ένα επιπρόσθετο και εντελώς αχρείαστο στρεσάρισμα του ιταλικού χρέους θα ήταν μια εξαιρετικά επιπόλαια κίνηση. Επιπλέον, κάποια στιγμή οι άνθρωποι της Eurostat συνειδητοποίησαν ότι δεν γίνεται να αλλάζουν τα γκολπόστ στη μέση του αγώνα: διότι οι τιτλοποιήσεις και οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση πολλών ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς τότε να τεθεί ζήτημα αποτύπωσης των εγγυήσεων αυτών στο δημόσιο χρέος.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.