George, what is the meaning of “mpinelikonomastan”? Αντιμέτωποι με αυτή την περίεργη ερώτηση βρέθηκαν χθες Έλληνες υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη από συναδέλφους τους που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε και τι ειπώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τραπεζών, προχθές Τετάρτη. Διότι στην εποχή μας η αυτόματη μετάφραση κάνει θαύματα και ο καθένας εύκολα και γρήγορα, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, μπορεί να μεταφράσει στη γλώσσα του κείμενο από οποιοδήποτε άλλη γλώσσα. Ωστόσο, παντού υπάρχουν κάποια όρια. Βλέπετε, ακόμα και τα πιο προηγμένα ΑΙ εργαλεία μετάφρασης αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με κάποιες λέξεις, όπως για παράδειγμα τη λέξη «μπινελίκι». Και αν τα εργαλεία αυτά «σηκώνουν ψηλά τα χέρια» με τη λέξη «μπινελίκι», φανταστείτε τι έγινε όταν προσπάθησαν να μεταφράσουν τον νεολογισμό του κ. Σταϊκούρα «μπινελικωνόμασταν»: παραλίγο να καούν τα μηχανήματα! Εξού και οι δύστυχοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ, που παρακολουθούν λίγο πιο στενά τα ελληνικά πράγματα και έσπευσαν να μεταφράσουν αυτόματα τις δηλώσεις Σταϊκούρα, έπεσαν σε αδιέξοδο και αναγκάστηκαν να ζητήσουν την μεταφραστική βοήθεια των Ελλήνων συναδέλφων τους. Περιττό να σας αναφέρουμε σε πόσο αμήχανη θέση βρέθηκαν. Πώς να μεταφράσουν το “mpinelikonomastan”; Τι να πουν στους ξένους συναδέλφους τους; Ότι ο υπουργός έβριζε τους τραπεζίτες και οι τραπεζίτες έβριζαν τον υπουργό;
-- Και αν τα παραπάνω σχηματίζουν μια εικόνα ρεντίκολο για τη χώρα, πού να δείτε τι γίνεται εντός. Για παράδειγμα, μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, σε ζώνη prime, φιλοξενούσε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Παύλο Χαϊκάλη, που πια κάνει καριέρα αστρολόγου, και ο οποίος στην εκπομπή του σταθμού σχολίαζε την τύχη της Εύας Καϊλή, προβλέποντας ότι σύμφωνα με τον αστρολογικό της χάρτη θα ταλαιπωρηθεί για ακόμα έναν χρόνο. Κάπως επιπόλαια από την πλευρά μας, θα λέγαμε ότι με βάση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ίσως θα ήταν πιο ασφαλές να προβλέπει κανείς μια ταλαιπωρία για πολλά περισσότερα χρόνια. Αλλά καλύτερα να μην κοντράρουμε την επιστήμη.
-- Αυτοί πάντως που βιώνουν το ρεντίκολο της χώρας είναι οι συμπατριώτες μας που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και οι οποίοι μετά από αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν ξανά, με αφορμή την υπόθεση Καϊλή, ειρωνείες και κοροϊδίες.
-- Πολύ κοντά στην ανανέωση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Euroleague στο μπάσκετ βρίσκεται η Nova. Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου θα επέλθει και η οριστική συμφωνία. Το συμβόλαιο αφορά στην τριετία 2023-2026. Η Nova είχε τα δικαιώματα της διοργάνωσης από την αρχή του θεσμού και το τελευταίο τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει λήγει το 2023. Για αυτό είχε πληρώσει περί τα 33 εκατ. ευρώ. Η διοργάνωση έχει υψηλή τηλεθέαση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μετέχουν ανελλιπώς σε αυτή ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Η Nova έχει εξαετές συμβόλαιο και με τη FIBA για την κάλυψη των εθνικών ομάδων.
-- Στις 11 Νοεμβρίου είχε αναφερθεί η στήλη στο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την Εnel Ρουμανίας. Ένα ενδιαφέρον που, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί σε συμφωνία αφού σπάνια οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε ναυάγιο. Το 1,3 δισ. ευρώ που προσφέρει η ΔΕΗ αφορά στο 70% της Εnel Ρουμανίας, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται περίπου στα 1,8 δισ. ευρώ.
-- Το ποσό των 23,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη εισπράξει η Frigoglass από τους ομολογιούχους της μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου για ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και εξυπηρετούνται οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου δεν είχαν εκπλήξεις. Ο κλάδος των επαγγελματικών ψυγείων είχε αρνητικό EBITDA 3 εκατ. ευρώ και ο κλάδος της υαλουργίας θετικό EBITDA 9,9 εκατ. ευρώ. Η υαλουργία ουσιαστικά στηρίζει την κερδοφορία του ομίλου. Στόχος της Frigoglass που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των μεγεθών και στην παραγωγή θετικών ροών είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου επαγγελματικής ψύξης στη Ρουμανία στις αρχές του 2023, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά και η ομαλή εξυπηρέτηση των παραγγελιών από το εργοστάσιο της Ρωσίας που έχει διαταραχθεί από τον πόλεμο.
-- Μετά τη Fed, και η ΕΚΤ διέψευσε χθες τα αισιόδοξα αφηγήματα στις αγορές για κάμψη του πληθωρισμού και τερματισμό της πολιορκίας από τα υψηλά επιτόκια. Μπορεί η ΕΚΤ να έδωσε τέλος στις «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων (0,75%), όπως έκανε και η Fed, αλλά έδειξε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό άλλαξαν προς το χειρότερο (ακόμη και το 2025 εκτιμάται πλέον ότι θα ξεπερνά τον στόχο του 2%) και η νομισματική πολιτική προσαρμόζεται αναλόγως. Θα δούμε, όπως ξεκαθάρισε η Κρ. Λαγκάρντ, αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,50%, ενώ αυτός κύκλος αυξήσεων θα τελειώσει πιο μακριά, σε ένα επιτόκιο υψηλότερο από το 3% που περίμεναν οι αγορές. Συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ μείωσε κι άλλο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2023, δείχνοντας -όπως ακριβώς και η Fed- σε στασιμότητα, με μεγέθυνση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,5%. Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια χωρίς άμεση ελπίδα μείωσης και οικονομική στασιμότητα συνθέτουν ένα μείγμα παραγόντων που θα δοκιμάσουν την αντοχή των αγορών στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.
-- Πάντα είναι παρών, σπάνια όμως μιλάει στις συνεντεύξεις Τύπου της Κρ. Λαγκάρντ ο Ισπανός αντιπρόεδρος, Λούις ντε Γκίντος. Χθες, όμως, του έδωσε τον λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ για να απαντήσει σε ερώτηση που αφορά την εποπτεία των τραπεζών, που ανήκει στις αρμοδιότητές του. Και τα μηνύματα που πέρασε, πρωτίστως στις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν ήταν πολύ ευχάριστα. Δεν πρέπει να τυφλωνόμαστε, είπε, από τη βραχυπρόθεσμη αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιτοκίων. Γιατί υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι «σφικτές» αγορές που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, αλλά και ο κίνδυνος, σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με υψηλό πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια και χαμηλή ανάπτυξη, να δεχθούν μεγάλη πίεση οι πελάτες των τραπεζών, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καθυστερούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια. Η ΕΚΤ τα λέει συνεχώς όλα αυτά -τα επαναλαμβάνει μονότονα και ο Ιταλός επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία- αλλά ως τώρα οι διοικήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Ας ελπίσουμε ότι δεν υποτιμούν σοβαρά τους κινδύνους.
-- Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έδειξε χθες το ΧΑ την ώρα που οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ «γκρεμίζονταν». Βέβαια η εικόνα του ταμπλό ήταν μάλλον χειρότερη από το -0,71% του Γενικού Δείκτη. Alpha και Πειραιώς σημείωσαν απώλειες άνω του 1% και τα περισσότερα blue chips έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη όρθιο, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
-- Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην προμήθεια κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαίωσε χθες ότι πριν το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει το θέμα, δηλαδή η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές προτάσεις από τη γαλλική Naval και την ιταλική Fincantieri. Όπως τόνισε, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα, ενώ η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού είναι δύσκολη, καθώς μιλάμε για πολύ κοντινές προτάσεις. Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στο ποια εταιρεία θα πάρει το έργο είναι το σκέλος της χρηματοδότησης που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαστική, αλλά και ο βαθμός συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα. Όπως είπε ο υπουργός, το θέμα θα κριθεί στις… υπολεπτομέρειες, ενώ η Ελλάδα επιθυμεί σε κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα να υπάρχει και αμυντική συμφωνία με τη χώρα -στην προκειμένη περίπτωση Ιταλία ή Γαλλία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.