ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
georgiadis, lianemporio
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η κόντρα Άδωνι - Λιανού, η Alpha και τα επιτόκια και η έξυπνη κίνηση της Cenergy

Πώς το καλάθι του νοικοκυριού διχάζει υπ. Ανάπτυξης και Επ. Ανταγωνισμού, το ομόλογο της Alpha και η ανοδική κίνηση στα επιτόκια, ο νέος εχθρός των αγορών, το νέο εργοστάσιο της Cenergy και το σχέδιο «Ήλιος» σε replay.

Αντιπαράθεση χαμηλής έντασης εξελίσσεται μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντικείμενο της σύγκρουσης είναι το περιώνυμο «καλάθι του νοικοκυριού». Όταν ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε την ιδέα (του κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη, λένε οι πληροφορίες) δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ι. Λιανό. Και γιατί άλλωστε, αφού είχαν «σκοτωθεί» δημοσίως για τη συμπλήρωση της ολομέλειας και ο κ. Γεωργιάδης «έκανε μούτρα» στον κ. Λιανό. Μετά από την πρώτη σύσκεψη με τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Λιανός έσπευσε να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους ότι το μέτρο αφορά και τον ανταγωνισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί η Επιτροπή να μείνει «απέξω». Εν τέλει, και αφού σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα γίνονταν δηλώσεις από τον κ. Γεωργιάδη ότι οσονούπω κατατίθεται η ρύθμιση στη Βουλή και αφού οι επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να ενημερώσουν το υπουργείο ότι δεν θα κάνουν βήμα αν δεν λάβουν το «πράσινο φως» από τον κ. Λιανό, εδέησε η πολιτική ηγεσία να ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πότε; Την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Λιανός είχε ενημερώσει για το θέμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και ως εκ τούτου θα ζητούσε και την γνωμάτευση της επί της ρύθμισης.

-- Την Παρασκευή με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Λιανός, αφού έσπευσε να επισημάνει πως το θέμα θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα, τόνισε με νόημα ότι «καλό θα είναι πρωτοβουλίες με πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο πριν τεθούν σε ισχύ». Και για να μην τον κατηγορήσουν για καθυστέρηση σημειώνει ότι «αυτό σίγουρα θα είχε επιταχύνει τις διαδικασίες». Πριν στεγνώσει το μελάνι, που λέει ο λόγος, την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάσης έσπευσε να δηλώσει (στο Open) ότι «στις 2 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το καλάθι του νοικοκυριού, θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη». Τούτο μεθερμηνευόμενον σημαίνει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είτε λάβει είτε δεν λάβει τις γνωματεύσεις από την εθνική και την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού, λίγο την ενδιαφέρει. Αυτή θα νομοθετήσει όπως έχει αποφασίσει. Κι αν οι Επιτροπές Ανταγωνισμού κρίνουν αρνητικά; Τόσο χειρότερο για τις Επιτροπές Ανταγωνισμού. Το σίριαλ φαίνεται ότι θα έχει κι άλλα επεισόδια….

-- Η Alpha Bank «σήκωσε» 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). Το ομόλογο είναι τριετές με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία με την τελική απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 7,25%. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε δύο ανάλογες εκδόσεις senior preferred ομολόγων τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2021. Το Σεπτέμβριο εκδόθηκε τίτλος 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια 6,5 έτη και επιτόκιο 2,6%. Το Δεκέμβριο του 2021 η τράπεζα εξέδωσε ομόλογο 300 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας με επιτόκιο 3%. Αυτή η σημαντική κλιμάκωση του κόστους χρήματος συνδέεται άμεσα με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στην προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών τάσεων και την αναραχή στις αγορές ομολόγων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το που τιμολογούν οι αγορές της χώρα: αν το πενταετές ομόλογο της Ελλάδας έχει απόδοση πλέον 4,27% και το δεκαετές πάνω από 5%, δύσκολα μια ελληνική τράπεζα θα πετύχει καλύτερες τιμολογήσεις από αυτή της Alpha Bank. 

-- Ένα νέο εχθρό θα αποκτήσουν τους επόμενους μήνες τα διεθνή χρηματιστήρια: τα προγράμματα QT που αναμένεται να εφαρμόσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από τη Fed και την EKT, έως την Τράπεζα της Αγγλίας. Χονδρικά, πρόκειται για το αντίθετο του QE, της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ποσοτική σύσφιξη σημαίνει ότι τα τεράστια χαρτοφυλάκια τίτλων που είχαν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν τις οικονομίες και να ανεβάσουν τον πληθωρισμό, τις εποχές που ήταν πολύ χαμηλός, τώρα θα πρέπει να μειωθούν για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει ότι αντί να παρέχουν ρευστότητα θα αρχίσουν να απορροφούν ρευστότητα από το σύστημα. Ένας υπολογισμός που έχουν κάνει αναλυτές λέει ότι για κάθε τρισεκατομμύριο δολάρια μείωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, οι μετοχές παγκοσμίως θα χάνουν 10%. Βέβαια, όπως έχουμε δει ακόμη και πολύ πρόσφατα, οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν τις υπερβολές όταν βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης: η Τράπεζα της Αγγλίας ήθελε να αρχίσει το QT, αλλά το ανέβαλε και προχώρησε σε αγορές ομολόγων για να μην καταρρεύσει η αγορά και συμπαρασύρει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

-- Ποιος θυμάται το σχέδιο «Ήλιος»; Οι περισσότεροι το έχουν ξεχάσει: ήταν το σχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, για διασύνδεση της Ελλάδας με τη Γερμανία και πώληση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με τα έσοδα -όπως συζητήθηκε σε κάποια φάση- να δεσμεύονται για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει γράψει σε βιβλίο του, με αρκετή πικρία, ότι το σχέδιο εγκατέλειψαν οι διάδοχοί του στο υπουργείο Ενέργειας, επειδή είχε συνδεθεί με τον ίδιο και τα μνημόνια. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Επειδή ο Κώστας Σκρέκας φλερτάρει τελευταία με ιδέες που θυμίζουν πολύ το σχέδιο «Ήλιος». Έκανε λόγο, πριν λίγες ημέρες, «για μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα» και μίλησε για πρόταση προς την Αυστρία και τη Γερμανία για την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χώρα μας, αρχικής δυναμικότητας 3GW. Όλα αυτά πολύ θυμίζουν το... αδικοχαμένο σχέδιο «Ήλιος», εκτός από μια παράμετρο: αυτή τη φορά δεν γίνεται συζήτηση για δέσμευση των εσόδων ώστε να εξυπηρετηθεί το χρέος.

-- Για ένα άλμα παραγωγικής δυναμικότητας ετοιμάζεται η Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου, που ως τώρα είχε ένα... ευχάριστο πρόβλημα: έχει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών για καλώδια, που ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ και το οποίο εντελώς οριακά θα μπορούσε να καλύψει με τις υπάρχουσες δομές της. Βρέθηκε, όμως, ο τρόπος να συντομεύσει πολύ τη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας μονάδας, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε φορά όταν στήνεται από το μηδέν μια βιομηχανική εγκατάσταση: πήρε από πλειστηριασμό την παλιά μονάδα της Πετζετάκις στη Θήβα, πληρώνοντας μόλις 7.360.500 ευρώ, δηλαδή μόλις 500 ευρώ πάνω από την αρχική τιμή προσφοράς. Η παλιά αυτή η μονάδα δεν είναι μεν σε καλή κατάσταση, αφού βρίσκεται πολλά χρόνια σε αδράνεια και έχει υποστεί μεγάλη φθορά, όμως έχει αρκετούς χώρους για να στεγάσει μια μεγάλη παραγωγική μονάδα καλωδίων και με μια επένδυση ανακαίνισης θα είναι σύντομα έτοιμη να εισφέρει στην παραγωγή του ομίλου, πιθανότατα σε υποβρύχια καλώδια. Έτσι, σύντομα η Cenergy θα έχει συνολικά πέντε παραγωγικές μονάδες (τέσσερις στην Ελλάδα και μία στη Ρουμανία) και θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντεπεξέλθει στον φόρτο των παραγγελιών. Όλα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα μπουν και στην εξίσωση της αποτίμησης της εταιρείας στο ΧΑ. Την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 2,75%, στα 2,80 ευρώ.

-- Για αυτή την εβδομάδα έχουν μετατεθεί οι ανακοινώσεις από την Ιntrakat για την αύξηση της μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση είναι απαραίτητη για την εταιρεία ενόψει των νέων έργων που διεκδικεί αλλά την ίδια στιγμή οι «ριγμένοι» έως τώρα μικρομέτοχοι αναμένουν με αγωνία τους όρους και κυρίως την τιμή διάθεσης.

-- Το εντυπωσιακό κλείσιμο της Wall Street την περασμένη Παρασκευή με τον S&P 500 από σχεδόν -1% που βρέθηκε να υποχωρεί να κλείνει τελικά με κέρδη +2,4%, δημιουργεί προσδοκίες ανοδικής αντίδρασης. Η εγχώρια αγορά έχει κέφι και όρεξη και με τη βοήθεια και το γενικότερου κλίματος στις αγορές μπορεί να επιχειρήσει την επαναπροσέγγιση του επιπέδου των 900 μονάδων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόστιμο με προεκτάσεις, ένα γίγα - δάνειο και το φιάσκο με τα εισιτήρια

Το ασυνήθιστο πρόστιμο στη Motor Oil, το δάνειο για την Αττική Οδό, το στοίχημα που κέρδισε ο Αλ. Εξάρχου, πώς συγκρίνονται τα ελληνικά κοιτάσματα με το Zohr της Αιγύπτου και η γκάφα με τα εισιτήρια λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank, η αγανάκτηση του Ν. Καραμούζη και νέο όνομα για Inrakat

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ και το οργισμένο σχόλιο Καραμούζη, το Υπερταμείο έγινε Growthfund, η αλλαγή ονόματος σε Intrakat και Άκτωρ, ο Ι. Λιανός ξαναχτυπά, η γκρίνια στην Κοτζιά για τον Δούκα και η ώρα του Κασσελάκη.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Φεύγει με συμβιβασμό ο Ι. Λιανός, αμηχανία Σιάμισιη και οι αλλαγές στην Alpha

Η αντικατάσταση του προέδρου της Επ. Ανταγωνισμού και ο συμβιβασμός με τις τράπεζες, οι δυσκολίες προσαρμογής των ΕΛΠΕ στη νέα εποχή, η μεταγραφή από Alpha Bank στην EOS Capital, το χάος με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποσύνθεση στην Παιδεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προοδευτικοί πανηγυρισμοί, παράπονα εργαζομένων και η ανακούφιση των Ολλανδών

Ο πληθωρισμός δηλώσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Ολλανδοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνεδρίαση του ΤΧΣ χωρίς την Εθνική στο «μενού», τα παράπονα των εργαζομένων για τους μισθούς και η αεροπορική σύνδεση με Ινδία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.